Okulların açıldığı şu günlerde kalabalık ortamlarda bulunmak zorunda olan çocukları risk altından kurtarabilmek için tüyolar veren Eczane Teknisyeni Salma, hastalıklardan korunma yöntemlerini anlattı.

Bu haftaki sağlık yazısında okullarda bulaşabilen hastalıkları anlatan Salma, “Okul ve kreşlerin açılmasıyla birlikte çocukların yakın temasta olması hastalıkları kolayca yaymaktadır. Çocuklar kreşe veya okula başlayana kadar ev ortamında çok daha hijyenik ortamlarda bulundukları için pek hastalanmazlar. Okul ve kreşlerin açılması ile birlikte durum tersine döner. Kalabalık ortamlar, havalandırmanın az olduğu, hijyenik şartların tam olarak sağlanamadığı mekanlarda çocuklardaki bulaşıcı hastalıklar için ideal bir ortam oluşturur” diye konuştu.

A TİPİ SARILIK OKUL ÇOCUKLARINDA SIK GÖRÜLMEKTEDİR

Salma açıklamasına şöyle devam etti: “Okulda görülen rahatsızlıkların başında soğuk algınlığına neden olan gribal enfeksiyonlar gelir. Grip, solunum yoluyla bulaşan özellikle Eylül ile Mart aylarında görülen, öksürük, ateş, halsizlik, nezle ile seyreden bir hastalıktır. Ayrıca öksürük, burun akıntısı ya da tıkanıklığının ardından akciğer enfeksiyonu, sinüzit ve orta kulak enfeksiyonu gibi hastalıklara zemin hazırlayabilir. 6 aydan büyük tüm çocuklara mevsimsel grip aşısı yapılmalıdır. Çocuklarda önemli olan bir diğer hastalık hepatitlerdir(sarılık). Özellikle dışkı ile bulaşmış yiyeceklerle ağız yoluyla geçen A tipi sarılık okul çocuklarında sık görülmektedir. Sarılıktan korunmanın yollarının başında gıda ve el temizliği gelmesine rağmen yüzde yüz korunmak için mutlaka aşı yapılmalıdır. Gribal enfeksiyonlar sadece solunum ve hava yoluyla değil, elle de bulaşabilir. Bu yüzden el temizliğine dikkat etmek lazım. Bunun yanında çocuklarda, tuvalet ve el temizliğine yeterince dikkat edilmediği durumlarda bağırsak parazitleri de görülebilmektedir. Bağırsak solucanı olan çocuklarda burun kaşıntısı, ağızdan yastığa su akması, makatta kaşıntı, zaman zaman karın ağrısı, kilo alamama gibi belirtiler görülebilir. Koruyucu önlemlerin başında tuvaletten sonra sabunla el yıkanması, açıkta satılan gıdaların yenilmemesi, sebze ve meyvelerin çok iyi yıkanması gelir. Bunun dışında çocukların hijyenik koşullarda eğitim ortamlarının düzenlemesi, hijyen kurallarını alışkanlığa dönüştürecek eğitim programlarının verilmesi önemlidir. Bulaşıcı hastalık tanısı konan çocuklar doktorun önerdiği süre boyunca okula gönderilmemelidir. Ayrıca çocuğunuzda herhangi bir hastalık ortaya çıktığında, okul yetkilileri bu durumdan haberdar edilmelidir. Hastaya yakın diğer çocuklar takibe alınarak hastalığın yayılmasını engelleyecek tedbirler alınabilir.
 

HASTALIKLARDAN KORUNMAK İÇİN PÜF NOKTALARI


Eller sık sık yıkanmalı. Havalandırması iyi olmayan yerlerden uzak durulmalı. Kalabalık ortamlardan kaçınılmalı. Kalem, kitap, bilgisayar ve bardak gibi özel eşyalar ortak kullanılmamalı. Mendiller tek kullanımlık olarak tüketilmeli. Bol miktarda meyve, sebze ve su tüketilmeli. Düzenli olarak uyumaya dikkat etmeli.”

Haber: Kübra Şimşir


 

Editör: Mahmut Beyaz