Virüsün Türkiye’de görüldüğü günden beri hükümet verdiği mücadeleye bir yenisi eklemiş, bilişim ve teknolojinin sunduğu imkanlardan yararlanılarak Sağlık Bakanlığınca hazırlanan "Hayat Eve Sığar" mobil uygulaması hayata geçirilmişti. Vatandaşları koronavirüse karşı korumak, bilgilendirmek, yönlendirmek ve riskleri azaltmak için geliştirilen uygulama sayesinde vatandaşlara, enfekte yoğunluğunun olduğu bölgeleri görebilme imkânı da sağlanmıştı. Tespit edilmiş koronavirüs hastalarının ve temaslı riskli kişilerin adreslerine göre oluşturulmuş yoğunluk haritası, Tüm Türkiye’de olduğu gibi Kahramanmaraş’ta riskli alanları ortaya çıkarmış ve Manşet Gazetesi olarak bunu geçtiğimiz aylarda haberleştirerek siz değerli okurlarımızla paylaşmıştık. Bu haberimizde de son güncel tabloyu sizlerle paylaşıyoruz. ‘Hayat Eve Sığar’ uygulamasının gösterdiği risk haritasına göre Kahramanmaraş merkezde kırmızı renk ile gösterilen riskli alanların artış gösterdiği gözlemlenirken uzmanlar da bu artışın önüne geçmek için maske, sosyal mesafe ve hijyen konularında sık sık uyarıyor.

İŞTE EN RİSKLİ 6 BÖLGE!

Kahramanmaraş şehir merkezinde gösterilen en riskli bölgeler şu şekilde: “Bağlarbaşı Mahallesi Merve Camii çevresi, Karacaoğlan Mahallesi ve Barbaros Mahallesi’ni kesiştiği bölgede bulunan Halil Çavuş Camii çevresi, Osman Gazi Mahallesi, Ali Demirkol Caddesi çevresi, Binevler Kahramanmaraş Yeni Huzurevi çevresi, Duraklı Mahallesi Abdal Halil Ağa Caddesi çevresi ve Yahya Kemal Mahallesi Milcan Caddesi çevresi”

"HAYAT EVE SIĞAR" MOBİL UYGULAMASI NEDİR?

Sağlık Bakanlığınca hizmete sunulan, mobil marketlerden ücretsiz indirilebilen uygulamayla vatandaşlar, harita üzerinde yaşadığı bölgenin Covid-19 açısından risk durumunu görebilecek. Pandemi döneminde bilişim ve teknolojinin sunduğu imkânlardan en üst düzeyde faydalanan ve tüm süreci sağlık bilişim sistemleri üzerinden kontrol ve takip eden Bakanlığın "Hayat Eve Sığar" mobil uygulamasıyla vatandaşlar, hem kendi sağlığını takip edip hem de çevresindeki risk durumunu anlık görebiliyor. "Korona'dan korun riskleri en aza indir" sloganından hareketle peş peşe hayata geçirilen uygulamalar arasında bulunan ve vatandaşları koronavirüse karşı korumak, bilgilendirmek, yönlendirmek ve riskleri azaltmak için geliştirilen uygulama, hızla kullanılıyor. Uygulama mobil marketlerden ücretsiz indirilirken vatandaşlar, sağlık durumlarında değişim gördüklerinde, bunu uygulamada her gün doldurabildikleri sağlık testiyle bildirebiliyor. Yüklenen bilgilerin doktora yönlendirilmesi sağlanıyor.

HASTANE, ECZANE, MARKET GİBİ YERLER DE GÖSTERİLİYOR

Uygulamadaki harita üzerinde, risk yoğunluğunun yanı sıra hastane, eczane, market, durak gibi acil ihtiyaçlarda bilinmesi gereken yerler de gösteriliyor. Vatandaşlar, onayları doğrultusunda ailelerini ya da yakınlarını listelerine ekleyebiliyor. Bu şekilde sevdikleri kişilerin de riskli bölgelerden uzak durmalarını sağlayabiliyor. Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu da uygulama üzerinden incelenebiliyor. "Hayat Eve Sığar" uygulamasının indirilebileceği yerler şöyle:

Appstore: https://apps.apple.com/tr/app/hayat-eve-s%c4%b1%c4%9far/id1505756398?l=tr

Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=tr.gov.saglik.hayatevesigar&hl=tr

(Haber: Abdulsamet İspir)
 

Editör: Mahmut Beyaz