Çin’de ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (COVİD-19), dünyada olduğu gibi Türkiye’de de birçok vatandaşın hayatını kaybetmesine sebep oluyor. Özellikle Avrupa ülkelerine kabus gibi çöken virüs salgını, bir günde binden fazla ölümlere neden olurken, birçok ülkenin sağlık sistemini çökme noktasına getirdi. Bazı ülkelerde ise doktorların kullanımı için bile sağlık malzemesi bulunamıyor.

KSÜ TIP FAKÜLTESİ AVRUPA’YA ÖRNEK OLDU

Avrupa ülkelerindeki skandallara en güçlü örnek ise İsveç’te 80 yaş üstü hastaların yoğun bakıma alınmaması yönünde doktorlara talimat verilmesi. İşte bu noktada Türkiye’nin virüsle mücadelesi ve sağlık sisteminin güçlülüğü tüm dünyanın dikkatini çekiyor. Türkiye’nin başarı göstergelerinden biri ise Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde kaydedildi. Avrupalı ülkeler 80 yaş üstü hastaları yoğun bakıma almazken, KSÜ Tıp Fakültesi’nde yoğun bakımda tedavi gören 82 yaşındaki koronavirüs hastası F.Ü. alkışlarla servise alındı.

“HAYDİ BAKALIM TEYZEM, GÖZÜN AYDIN”

Edinilen bilgiye göre 82 yaşındaki F.Ü., yaklaşık 10 gün önce yüksek ateş ve öksürük şikayetiyle KSÜ Tıp Fakültesi’ne başvurdu. Yapılan tetkiklerde ayrıca kronik koroner arter hastalığı yani damar sertliği ya da tıkanması gibi ek hastalıkları bulunan F.Ü.’nün yapılan koronavirüs testi pozitif çıktı. Oksijen yetmezliği sebebiyle yoğun bakıma alınan F.Ü.’nün tedavisini edinilen bilgiye göre Prof. Dr. Hafize Öksüz öncülüğündeki ekip yaptı. F.Ü., 9 günlük tedavi sonrası yapılan tedaviyle sağlık durumunun iyiye gitmesi sonucu dün itibariyle servise alındı. Yoğun bakımdan çıkarılarak tekerlekli sandalye ile servise alınan F.Ü.’yü sağlık personeli, ‘Haydi bakalım teyzem, gözün aydın. Dikkat et kendine’ diyerek alkışlarla uğurladı.

Mutlu olduğu gözlenen hasta, yoğun bakım çalışanlarına el sallayarak karşılık verdi. F.Ü.’yü tedavi eden doktorların mutluluğu da sosyal medyada takdirle karşılandı.

F.Ü.’nün tedavisine bir süre serviste devam edileceği öğrenildi.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz