Kahramanmaraş Necip Fazıl Şehir Hastanesi’nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doktor Gökhan Tireli, kentte sigarayı bırakma oranları ve uygulanan tedavinin ayrıntıları hakkında gazetemize konuştu. Tireli, sigara kullanımının zararları hakkında, sigara kullanımına bağlı olarak insanlarda kalp ve damar hastalıkları, akciğer kanseri ve kronik obstrüktif akciğer hastalığının (KOAH) öne çıktığını, çağımızın en önemli hastalığı olan kanserin meydana gelmesinde de sigaranın önemli rol oynadığını, bunların başında akciğer kanserinin geldiğini söyledi.

"2019'DA BİNDEN FAZLA HASTAYI TEDAVİ ETTİK"

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doktor Gökhan Tireli, Necip Fazıl Şehir Hastanesi Sigara Bırakma Polikliniğine başvuranların sayısının her geçen yıl arttığını,  2015 yılında 770,  2016 yılında 940, 2019 yılında ise 1021 kişinin başvurduğunu söyledi. Tireli,“Sigarayı Bırakma Polikliniğine ilk defa başvuranlar Göğüs Hastalıkları Uzman Hekimi tarafından değerlendirilmekte, kişiden solunum fonksiyon testi, EKG, Röntgen, bazı kan ve idrar tetkikleri istenmekte, karbonmonoksit değeri ölçülmekte ayrıca tüm başvuranlar psikoloğa yönlendirilmektedir. Test sonuçlarına göre doktor tarafından, herhangi bir sağlık probleminin olup olmadığı belirlenerek, daha sonra beraberce bir bırakma günü saptanıp, tedavi yöntemine karar veriliyor. Bırakma gününden bir ay sonra, hasta kontrolü yapılmak üzere hastaneye davet ediliyor" dedi.

"BU ZORLU SÜREÇTE HASTALARIMIZA YARDIMCI OLACAĞIZ"

Uz. Dr. Gökhan Tireli, aynı zamanda sigarayı bırakmak isteyenlerin ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattını arayabileceklerini, 182’yi tuşlayarak Merkezi Hastane Randevu Sisteminden randevu talep edebileceklerini, www.birakabilirsin.org/ web sitesinden yararlanabileceklerini belirterek, sigarayı bırakmak isteyen herkese bu zorlu süreçte Sigara Bırakma Polikliniğinde yardımcı olacaklarını sözlerine ekledi. Tireli sigarayı bırakma da tedavi sürecini ise şu şekilde anlattı, "Sigara bırakma polikliniğimize başvuran hasta ilk önce sigara bırakma polikliniği hemşiremiz tarafından değerlendirilmekte olup biyokimya akciğer filmi, solunum fonksiyon testi ve EKG tetkikleri istenmektedir. Hastada sigara bırakma hemşiremiz tarafından karboksi hemoglobİn düzeyi ölçülmektedir. Daha sonra sigara bırakma polikliniği değerlendirme formu doldurulmakta ve fagerstorm sigara bağımlılığı değerlendirme ölçeği ile hastanın nikotin bağımlılığı değerlendirilmektedir.

" UYGUN OLAN BİR TARİHTE KONTROLE ÇAĞRILMAKTADIR"

Hasta daha sonra psikoloğa yönlendirilmekte ve psikolog görüşmesi yapılmaktadır. Daha sonra sonuçları ile değerlendirilen hasta uygun sigara bırakma tedavisi ve başlanacak ilaç kullanım şekli ve yan etkiler konusunda bilgilendirmekte ve sigara bırakma sürecinde yaşayabileceği sıkıntılar konusunda bilgilendirilmektedir. Tedaviye devam ve hasta uyumu için hasta uygun olan bir tarihte kontrole çağrılmaktadır. Kontrolde hastanın tedavi uyumu, sigara bırakma durumu ve tedavi süreci ile ilgili yaşadığı problemler izlem formu ile değerlendirilmekte ve kontrol karboksi hemoglobın düzeyine bakılmaktadır. Tekrar değerlendirme sonrasında hastanın tedavisi tekrar planlanmakta ve 3 ay içerisinde gerekli gör sigara bırakma polikliniğimize başvuran hasta ilk önce sigara bırakma polikliniği hemşiremiz tarafından değerlendirilmekte olup biyokimya akciğer filmi, solunum fonksiyon testi ve EKG tetkikleri istenmektedir.

"GEREKLİ GÖRÜLEN ARALIKLARLA KONTROLLERE ÇAĞRILMAKTADIR"

Hastada sigara bırakma hemşiremiz tarafından karboksı hemoglobın düzeyi ölçülmektedir. Daha sonra sigara bırakma polikliniği değerlendirme formu doldurulmakta ve fagerstorm sigara bağımlılığı değerlendirme ölçeği ile hastanın nikotin bağımlılığı değerlendirilmektedir. Hastada daha sonra psikologa yönlendirilmekte ve psikolog görüşmesi yapılmaktadır. Daha sonra sonuçları ile değerlendirilen hasta uygun sigara bırakma tedavisi ve başlanacak ilacı kullanım şekli ve yan etkiler konusunda bilgilendirmekte ve sigara bırakma sürecinde yaşayabileceği sıkıntılar konusunda bilgilendirilmektedir. Tedaviye devam ve hasta uyumu için hasta uygun olan bir tarihte kontrole çağrılmaktadır. Kontrolde hastanın tedavi uyumu, sigara bırakma durumu ve tedavi süreci ile ilgili yasadığı problemler izlem formu ile değerlendirilmekte ve kontrol karboksı hemoglobın düzeyine bakılmaktadır. Tekrar değerlendirme sonrasında hastanın tedavisi tekrar planlanmakta ve 3 ay içerisinde gerekli görülen aralıklarla kontrollere çağrılmaktadır."


 

Haber: Alihan Kürşat

Editör: Mahmut Beyaz