Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Tahsin Gökdal ile son zamanlarda Türkiye'de en çok konuşulan konularından olan ve bir çok hastanın ölümüne sebep olan domiz gribi (H1N1) ile alakalı Kahramanmaraş'ta endişelenecek bir durumun olmadığı söyledi.

 

Son zamanlarda insanların korkulan rüyası halk arasında domuz gribi adıyla bilinen H1N1 virüsü tüm Türkiye'de olduğu gibi Kahramanmaraş'ta da korku saçmaya devam ediyor. Domiz gribi hastalığı gündeme geldiği günden itibaren vatandaşlar halsizlik ve ateşlenmede acaba domuz gribi mi? diyerek hastanelere başvuruyor. Konuyla ilgili Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürülüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Tahsin Gökdal, “İlimiz genelinde H1N1 yani domuz gribi diye adlandırılan griple ilgili bir risk yoktur. Vatandaşlarımızın endişe etmesine gerek yok. Bizim vatanadşlara tavsiyemiz kişisel hijyenlerine dikkat etsinler. Yeterli ve dengeli beslensinler. Özellikle bu aylarda öpüşmekden kaçınsınlar. Bu tür hasatlıklarda bir risk grubu vardır. Özellikle 65 yaş üzerinde ki vatandaşlarımız 2 yaşının altında ki bebeklerimizin çok dikkat etmesi gerekir. Vatandaşlarımız da ateş ve halsizlik olduğu zaman hatanelerimize başvursunlar” dedi.

 

İşte yaptığımız röportajın detayları...

 

Domuz Gribi nedir?

Grip, influenza virüsünün neden olduğu ve genellikle her yıl kış ve bahar aylarında görülmesi nedeniyle mevsimsel grip hastalığı olarak adlandırılan bir hastalıktır.

İçinde bulunduğumuz haftalarda grip vakaları görülmeye başlanmıştır.En sık tespit edilen virüsler İnfluenza A (H1N1) ve (A(H3N2)alt tipleridir.Influenza A (H1N1) virüsünün etken olduğu grip türü Domuz Gribi olarak adlandırılır.2009 yılından beri her yıl dolaşımda olması nedeniyle mevsimsel grip etkenleri arasında yer almıştır.

 

Domuz Gribinin Belirtileri nelerdir?

Belirtileri normal insan gribi belirtilerine benzer;

Ateş,öksürük ,boğaz ağrısı ,burun akıntısı, vücut ağrıları, titreme, halsizlik ,bazı vakalarda kusma ve ishal de görülebilir.

 

Domuz gribinden nasıl korunabiliriz?

Hasta kişilerle yakın temastan kaçınmak,

Aksırma ve öksürme esnasında ağız ve burun kağıt mendille kapatılmalı,

Ellerimizi sık sık su ve sabunla yıkamak

Kalabalık ortamlardan uzak durmak

 

Domuz gribinin öldürücü nitelikte olmasının sebebi nedir?

Evet gripten ölümler olmaktadır. H1N1 virüsü ile de ölümler olacaktır. Fakat bu ölümler normal bir grip vakası kadar normaldir. Ölen kişilere direk H1N1 yani domuz gribi yüzünden ölmemektedir. Vücudun dirençsizliğine bağlı olan, kendisinde hastalık bulunan kişilerde ölüme yol açmaktadır. Zaten bu kişilerde normal gripten korunmazsa ölme riski bulunmaktadır. H1N1 virüsünün bir diğer farklı yönü ise, diğer griplere benzememesi biraz daha ağır grip evresi geçirmenize neden olmasıdır. İşte burada vücudunuzun dirençliliği ortaya çıkarak sizi korumaya almalıdır. Vücudunuz dirençsiz ise bu hastalığı atlatmanız zorlaşacaktır veya eğer normal gripler gibi ölümü tetikleyecek hastalıklar var ise sizde domuz gribi ölüme yol açabilir. Risk grupları;

5 yaş altı, özellikle de 2 yaş altı çocuklar, gebeler, her yaş grubundan kronik hastalığı olanlar, yani astım, KOAH, kalp hastalığı, diyabeti olanlar, bağışıklığı baskılanmış olanlar, REYE sendromu nedeniyle 19 yaş altı aspirin tedavisi alanlardır. En yüksek riski olanlar gebelerdir. Hastaneye yatışların ise çok önemli bir kısmını pnömoniler oluşturmaktadır.

 

Domuz gribinde nasıl bir tedavi yöntemi izlenir?

Doktor kontrolünde kullanılabilecek ilaçları mevcuttur.Bunun dışında istirahat edilmeli,bol sıvı tüketmeli,beslenmeye dikkat edilmeli, taze sebze ve meyveler tüketilmeli,Eller sıksık yıkanmalıdır.Özellikle risk grubundakilerin her yıl düzenli olarak mevsimsel grip aşısını yaptırmaları önerilmektedir.

 

Haber: Emre Akkış


Editör: Mahmut Beyaz