Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Sütçü İmam Üniversitesi, İl Sağlık Müdürlüğü ile Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünün işbirliğinde gerçekleşen yürüyüşe Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, KSÜ Tıp Fakültesi Dekanı Kamile Gül, İl Sağlık Müdürü Ali Nuri Öksüz ile Gençlik ve Spor İl Müdürü Ali İhsan Kabakçı’nın yanı sıra çok sayıda öğrenci katıldı. Binevler yolu üzeri Kervan Pastanesi karşısından başlayan yürüyüş Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nde son buldu.

SPORDA SIHHATTE BİRLEŞİLMESİ HEPİMİZ AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ”
Sağlıklı yaşamla ilgili sloganların atıldığı yürüyüş sonrası açıklamalarda bulunan Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, “Bütün Kahramanmaraşlıların sporda sıhhatte birleşmesi hepimiz açısından çok önemli” dedi. Vali Özkan, sözlerinin devamında şöyle konuştu: “Kahramanmaraş’ın bütün gençleri öğrencileri, bütün kuruluşlarıyla beraber Büyükşehir Belediyemiz, Sağlık Bakanlığının ilgili birimleri, Milli Eğitim Bakanlığımız, Gençlik ve Sporun ilgili birimleri hep beraber insanlarımızla öğrencilerimizle, halkımızla beraber sağlıklı yaşama, yaşam kalitesini arttırmaya yönelik adım atmak üzere hep beraber aynı havayı teneffüs ediyoruz. Bugünde böyle bir organizasyonla özellikle obezite ile mücadele, sağlıklı yaşamın bütün şartlarını tahakkuk ettirmek üzere oluşturulmuş hedeflerimizden ilkinin adımını atmış olduk. Esasen bütün öğrencilerimizin bu tür aktivitelerle buluşması ilimiz açısından insanlarımızın sağlığı, sıhhati açısından çok önemli. Bu konuyla ilgili Milli Eğitim Bakanlığımızın bütün okullarda, bütün öğretmenlerimizin yüksek derece de ilimizde bir duyarlılığı var. Milli eğitim camiasına bu konuda teşekkür ediyoruz. Belediyemizin sportif aktivitelerini başarılı buluyoruz. Bunun yanında altyapının iyileştirilmesi, spor alanlarının yaygınlaştırılması önem arz ediyor. Büyükşehir belediyemiz ve ilçe belediyelerimize bu yönüyle teşekkür ediyoruz.”

GÜZEL BİR ALTYAPI OLUŞTURULDU”
Sağlık Bakanlığı’nın sağlıklı yaşamla ilgili güzel bir altyapı oluşturduğuna dikkat çeken Vali Özkan, “Sağlık bakanlığı zaten sağlıkla ilgili sıhhatle ilgili insanlarımızın beden ve ruh sağlığı ile ilgili Anadolu’nun dört bir yanında çok güzel hizmetleri vardı. Güzel bir altyapı oluşturuldu. İnsan kaynakları, hekimlerimiz, doktorlarımız, sağlık personellerimiz geçmişe göre 3 kat artmış durumda. Tıbbi teknolojik altyapı hizmeti en iyi şekilde bütün insanlarımıza götürülmeye çalışılıyor. Önceden büyükşehirlere gitmek durumunda kalan insanlarımız artık kendi mahallesinde, şehir hastaneleriyle büyük hastaneleriyle bütün uzman hekimlerimize müteşekkil hizmet alınmaktadır. Aynı şekilde bu altyapının dışında özellikle insanlarımızın hem yeme içmelerinde hem beden ve ruh sağlığının sağlanmasında yapılması gerekenleri önceleyen stratejik hedeflerimiz var. Bakanlığımızın bu konuda özellikle aktivitenin öncelemesi obezite ile mücadele insanlığı ilgilendiren bir konu. Dünya obezite ile mücadele ve özellikle bu aktivitelerle ilgili bir hassasiyet var” ifadelerini kullandı.

OBEZİTE TOPLUMLARI TEHDİT EDİYOR”
Obezitenin sadece bireyleri değil toplumları ve ülkeleri de tehdit ettiğini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç ise “Her açıdan hem ülkelerin sağlığını hem ekonomisine çok büyük zarar vermektedir. Ülkenin verimini düşürmekte, çalışma performanslarını düşürmektedir. Tabi buna çok dikkat edilmesi lazım. Aslında bu çok önemli bir tehdittir. Obezite milletler, insanlar, ülkeler için artık makro tehdit haline gelmiş durumda. Bunun için bizde Kahramanmaraş’ta yoğun gayret ediyoruz. Özellikle yaz spor okullarıyla çocuklarımıza spor alışkanlıkları oluşturma gayreti içerisindeyiz. 10 binlerce çocuğumuza spor etkinliği kursu veriyoruz. Sırf spor alışkanlığı oluşsun diye salonlar açtık ve açmaya devam ediyoruz. Halı sahalar, yürüyüş alanları, bisiklet yolları, yaparak hep beraberce hamt olsun insanları hareketlendirmeye ve obezite derdinden kurtulmaları için çalışıyoruz. Çünkü obeziteden sonra damar hastalıkları başta olmak üzere diyabet gibi birçok hastalık da peşinden gelmektedir” şeklinde konuştu.

OBEZİTEYLE MÜCADELE OFİSLERİ AÇACAĞIZ”

Kısa bir süre sonra obezite ile mücadele kapsamında ofis açacaklarını kaydeden Başkan Erkoç, önemli başarılara imza atacaklarına inandıklarını söyledi. Başkan Erkoç, “Sayın valimizin başkanlığında Kahramanmaraş’ımızla hep beraberce tıp fakültesi sağlık müdürlüğü, büyükşehir belediyesi ortak bir çalışma yapıyoruz. Bu çalışmayla mücadele ofisleri açacağız. Yerlerini belirledik ve şuan Tıp fakültemizde de bir yeni obeziteyle mücadele birimi de kuruldu. İnşallah yapacağımız bundan sonraki etkinliklerde önemli başarılara imza atacağımıza inanıyorum. Vatandaşlarımızın lütfen yakında ilan edeceğimiz bu çalışmalara katılmalarını bekliyoruz. Sadece spor etkinliği değil her türlü tıbbi destekte verilecek. Bunun psikolojisi başta olmak üzere nasıl mücadele edebileceği de anlatılacak. Kahramanmaraş bu konuda örnek olacağı inancındayım. Toplumumuzla beraber önemli bir belayı defedeceğimiz inancındayım. İnsanlar daha sağlıklı, huzurlu, mutlu olacak. Daha sağlıklı daha huzurlu daha mutlu bir Kahramanmaraş için buna ihtiyaç var. Katılan tüm vatandaşlarımıza en kalpten duygularımla teşekkür ediyorum” diye konuştu.

FİZİKSEL AKTİVİTEYE DİKKAT ÇEKMEYE ÇALIŞTIK”
Tıp Fakültesi Dekanı Kamile Gül, şunları dedi: “3-4 Ekim Dünya yürüyüş günü dolayısıyla fiziksel aktiviteye dikkat çekmeye çalıştık. Obetizenin en önemli nedeni fiziksel aktivitenin olmaması ve beslenme bozukluğudur. Bu nedenle de şu an Türkiye’de halkın 3’te biri obez, 3’te biri kilolu ve obeziteye bağlı olarak ta maalesef başta şeker hastalığı, tansiyon hastalığı, kalp hastalığı, damar hastalıkları, solunum sistemi hastalıkları olmak üzere pek çok hastalığa zemin hazırlayan bir durum. Şu an pandemi yapmış durumda. İlerleyen zamanlarda bu neredeyse halkın yüzde 50’sini içeriye alacak. Eğer şimdiden gereken önlemleri almazsak ilerleyen zamanlarda bizi çok daha ciddi sorunlar bekliyor. Çünkü şu an çocuklarımızda bile obezite oldukça yüksek oranda. Bu böyle devam ederse gelecek nesillerimiz maalesef sağlıksız olacak. Bizim öncelikli amacımız sağlıklı beslenmeyi sağlamak, sağlıklı nesiller yetiştirmek ve böylece de sağlıklı bir ülke haline gelebilmek. Bunun için de temelden başlamak gerekiyor. Yani evet obezite tehlikeli bir hastalık ve pek çok hastalığa da zemin hazırlıyor. Ama bu önlenebilir bir hastalık. Eğer biz şimdiden gereken önlemleri alırsak daha sonraki dönemde nesillerimiz, çocuklarımız daha sağlıklı hale gelecek. Bunun içinde bütün kurumlarla beraber bu konuya dikkat çekmeliyiz.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz