Kan Bağış Merkezi Müdürü Okan Erdoğan, Kahramanmaraş’ın kan bağışında 2016 yılı verilerini açıklayarak konu hakkında gazetemize değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan, geçen yıl il genelinde yaklaşık 27 bin 120 ünite kan bağışının olduğunu ve bu rakamla birlikte hastanelerin ihtiyacı olan kan stokunu karşıladıklarını söyledi. Hastanenin ihtiyacı olan 22 bin 500 ünite kan stokunu yüzde 94 oranında karşıladıklarını ifade eden Erdoğan, hastane karşılaması açısından iyi bir oran yakaladıklarını vurguladı. Kan bağışı konusunda Kahramanmaraşlıların gerekli hassasiyeti tam anlamıyla gösterdiğini söyleyerek, özellikle son dönemde hedefledikleri rakamın üstüne çıktıklarını kaydetti. Son olarak Kızılay’daki kan stokunun son durumuyla ilgili bil veren Erdoğan, “Türkiye genelinde ki çok acil dediğimiz 20 binin üzerine çıktık ve 40 binlere yaklaştık. Bu hem Kızılay’a, Kızılay Genel Başkan’a gösterilen teveccühün bir göstergesi hem de vatandaşımızın her daim kendi vatandaşını kendi ülkesini kurtarmak adına bunu 15 Temmuz’da da gördük diğer zamanlarda da gördük” dedi.

2016’DA KAN BAĞIŞI PLANLADIĞIMIZ SEVİYE DE OLDU’
2016’da kan bağışının planladıkları seviye de olduğunu söyleyen Erdoğan, sözlerinin devamında şöyle konuştu: “Tam olarak hedeflediğimiz noktaya ulaştık. Yaklaşık olarak 27 bin 120 ünite kadar kan bağışımız oldu. Hastanelerimizin ihtiyacı olan miktar yaklaşık olarak 22 bin 500 ünite civarındaydı. Bunları yüzde 94 oranında karşılamasını sağladık. Kısa sürede hazırlanması gereken bir kan ürünü var. Oda maalesef her zaman elimizde olmuyor. Bu sebepten dolayı üniversite hastanemizde durum mostevizi yapılıyordu. Ama yüzde 94 Türkiye geneli için iyi bir rakamdı. Hastane karşılaması açısında iyi bir oran yakaladık. Burada bizim yapmak istediğimiz esasında yaptığımızın işin hem verimli hem de güvenli olmasıdır. Modern tıp teknikleri, modern kan bankacılığı hangi tahlilleri, aşamaları, cihazları gerektiriyorsa şuanda Kızılay bunları kullanır durumda. O konuda klinik anlamda hem doktorlarımız hem de hastalarımız, hasta yakınlarımız Kızılay’a karşı büyük bir özgüvenle yaklaşıp, güvenebiliyorlar. Şuan için Kızılay’ın durumu Kahramanmaraş ve Türkiye açısından bulunduğu durum iyi bir yerdeyiz. İhtiyacı karşılayacak orana yaklaştık. Son dönemdeki kritik stok seviyesi soğuklardan kaynaklandı.”

YENİ YILDA YAPACAĞIMIZ PROJELER VAR’

2017 yılı içerisinde Türk Kızılayı olarak yeni projelere imza atacaklarını ifade eden Erdoğan, sözlerinin devamında bu projelerden bahsetti. Erdoğan, “Geçen yıl uyguladığımız projelerden birisinin bu yıl faaliyetini ağırlaştıracağız, hızlandıracağız. Özellikle kan bağışına genç neslin yetiştirilmesi adına Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Avrupa Birliğinin Kızılay ile beraber yürüttüğü ortak “Geleceğin Kan Bağışçıları” projesi var. Onun dışında “Hedef 25” dediğimiz üniversite öğrencilerimize yönelik bir projemiz var. Daha ziyade bu tip projelerde genç nesli hedefliyoruz. Çünkü genç neslin birincisi hem kendi sağlığı açısından hem topluma faydalı birer birey olma bilincini hızlandırmak açısından kan bağışı çok önemli. Kan bağışladıkça genç bireylerimizin özellikle hem kan bağışına olan ilgisi hem kendi sağlığını takibi hem de topluma faydalı olma açısından kendi hayatlarında çok ciddi olumlu etkiler oluşturduğunu gözlemliyoruz” ifadelerini kullandı.

OCAY AYINDA HEDEFLEDİĞİMİZİN ÜZERİNDE KAN BAĞIŞI OLDU’

Erdoğan, “Kahramanmaraş halkı kan bağışına gerekli hassasiyeti kesinlikle gösteriyor. Özellikle son dönemde gördüğümüz gibi Kahramanmaraşlı hemşerilerimiz Ocak ayı için hedeflediğimiz kan bağışının yaklaşık olarak 500 ünite olarak üzerine çıkmayı başardık. Şehrimizin “Kahraman” unvanından da belli olduğu gibi Kahramanmaraş’ta da kahramanlarımız çok fazla. Gönüllü, düzenli olarak kan bağışlıyorlar. Hayat kurtarmak adına bu çabayı gösteriyorlar. Bize yardımları sayesinde hastanemizde yüksek oranlarda bir kan karşılama oranımız var. Bunun bilincine varıyorlar. Kahramanmaraş kan bağışında yüzde 60’a yakın düzenli dediğimiz kan bağışı oranına sahip. Bir kere gelen Kan bağışçısı devam ediyor. Kahramanmaraş’ta bu konuda süreklilik var. Aslında burada esas olarak aktırmaya çalıştığımız olay ise ilk kan bağışını arttırmaya çalışıyoruz. Düzenli kan bağışçılarımız bu zaten idrakına bağlı oldukları için yeni nesille de bunu anlatmaya çalışıyoruz. Ama Maraş’ımız özellikle bütün iller arasında düzenli kan bağışı arasında 3. sırada bulunuyor. Türkiye ortalamasının üstündeyiz. Kan bağışının birçok kriteri var. Kan bağışı sayısında dediğimiz zaman İstanbul gibi büyük bir ilin kan bağışı sayı olarak büyük oranı düşüktür. Mersin gibi bir ilin hem büyüktür hem de oransal alanda yüksektir ama bizim buradaki başarımız veya vatandaşlarımızın bize gösterdiği takdir bir kere geldikten sonra ilk kan bağışından sonra devam eden kan bağışları oranı olarak Türkiye’de 3. Sıradayız, iyi bir değerdeyiz” dedi.

KAN BAĞIŞINDA ESAS OLAN HEDEFLENENİ KARŞILAMAK’
Kan bağışında esas olanın hedefleneni karşılamak olduğunu söyleyen Erdoğan, “Çünkü bir stok seviyesi var düzenli hale getirip almaya çalışıyoruz. Belli bir düzen içerisinde kan stoklarımızı belli bir seviyede tutmaya çalışıyoruz. Çünkü stok seviyesi ocak ayında azalır temmuz ayında çok fazla olursa dengeli olarak kan bağışı sağlayamazsak burada da hastanemizde yaşanacak sıkıntılar olur ve bizim kendi depomuzda kullanılmadan imha etmemiz kanlar oluşuyor. Maraş’ta bunu başardık bu güzel bir şey. Erkekler için 3’er aylık bayanlar içinse 4’er aylık dönemlerde düzenli olarak kan bağışına yönlendirmek. Kahramanmaraşlı hemşerilerimiz sağ olsunlar bu konuda bize gerekli takdiri gösteriyorlar, yardımlarını esirgemiyorlar, hastanede ki zor durumdaki insana elini uzatıyorlar her zaman o açıdan Kahramanmaraşlı hemşerilerimize kan bağışçılarımıza kurtardığı hayatlar adına minnettar olduğumuzu iletiyoruz” diye konuştu.

KRİTİK SEVİYENİN ÜSTÜNE ÇIKTIK’

Erdoğan, sözlerine son olarak şunları ekledi: “Kan stokunun kritik seviyeye düşmesiyle alakalı Genel Başkanımız bu konuyla ilgili gerekli açıklamaları yaptı. Türkiye’de bununla ilgili birçok kampanya başladı. Sadece Kahramanmaraş olarak değerlendirmiyoruz ulusal bir bankayız aslında. Tüm Türkiye’ye İhtiyaç olan kan acil şartlarda gönderilebiliyor. Bu ulusal stokta 40 bin limittir çok acil limit ise 20 bindir. 20 bine yaklaştığı için bu aktivasyon gerçekleşti. Şuanda kritik seviyenin üstüne çıktık. Bunun düzenli hale getirebilmesi adına vatandaşımızın sürekli bu konuda ki ilgisini sıcak tutmamız gerekiyor. Çünkü hastaneye giden insanlar orda kan yok kelimesini duymadıkları için kan bağışıyla alakalı birçok şey göz ardı edilebiliyor. Normal gündelik hayatımızda aklımıza bile gelmiyor. Çünkü böyle bir şeye ihtiyaç olması için başımıza kötü bir şey gelmiş, hastanede hastamızın olması lazım o seviyede ki canı yanan insanlara bide kan bağışı ile alakalı kan yokluğu sıkıntısı yaşatmamak adına sağlıklı, genç, işine gücüne giden insanların bir yere sağlığının zekâtı gibi kan bağışını gerçekleştirmesini temenni ediyoruz. Türkiye genelinde ki o acil stok çok acil dediğimiz 20 binin üzerine çıktık ve 40 binlere yaklaştık. Bu hem Kızılay’a, Kızılay Genel Başkan’a gösterilen teveccühün bir göstergesi hem de vatandaşımızın her daim kendi vatandaşını kendi ülkesini kurtarmak adına bunu 15 Temmuz’da da gördük diğer zamanlarda da gördük. Böyle bir çağrı olduğu zaman hemen kenetlenebilen çok güzel bir topluma sahibiz. Bizde bu topluma hizmet vermekten gurur duyuyoruz.”
HABER: EMRE AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz