Dünya’da kanser, tiroid hastalıkları, iltihaplı romatizmal hastalıklar gibi pek çok hastalığın tedavisinde başarılı sonuçlar veren İmmunoterapi, Vitiligo hastalarına da umut oluyor.  

  10 yaşındaki Deniz Toylak da yaklaşık 5 yıl önce tanışmış Vitiligo hastalığı ile. Hastalıkla mücadelede pes etmeyen Toylak ailesi bundan 14 ay önce İmmunoterapi yöntemi ile tanışmış. Disiplinli bir tedavi dönemi sürecinde umut verici sonuçlar aldıklarını ifade eden anne Saaadet Toylak, “Deniz’in tamamen iyileşeceğine dair inancımız tam” dedi. İç hastalıkları Uzmanı Dr. Ülkü Görmez ise uyardı,” Adı geçen tedavi şekli tamamen kişiye özel olarak gerçekleşmesi gereken bir tedavi. Uzun süreç ve sabır istiyor. Hasta uyumu tedavinin başarısındaki en büyük etken. Eğer hasta uyum gösteremeyecekse tedaviye hiç başlamamalıdır.”şeklinde konuştu.

  Yaşadıkları süreçle ilgili bilgi veren Deniz Toylak’ın annesi 41 yaşındaki ev hanımı Saadet Toylak,”Deniz’de Vitiligo başladıktan sonra çok zorlu bir süreç yaşadık. Vücudunun büyük bir bölümü ve yüzü beyaz lekelerle kaplandı. Oğlum arkadaş ortamına girmek istemiyordu, okulda diğer çocuklardan farklı olduğunu düşünüyor ve arkadaşlarından kaçıyordu. Öğretmeni kendilerini tanıtan bir resim çizmelerini istediğinde, o resme beneklerini çiziyordu. Köyde hayvanlarımızın içine dahi girmekten korkar olmuştu. ‘ Anne hayvanlar bana bakıyor’ diyordu. Deniz için de bizim için gerçekten çok zor günlerdi. Yaptığımız araştırmalarda İmmunoterapi tedavisi ile bu tarz hastalarda olumlu sonuçlar alınabileceğini duyduk. Bizim için büyük bir umuttu. Bundan 14 ay önce tedavi için başvurduk, bilgi aldık. Çeşitli detaylı inceleme ve tetkiklerin ardından bize tedavi süreci ile ilgili bilgi verildi. Uzun bir yolun bizi beklediğini öğrendik ama iyileşme umudumuz vardı. 14 aydır Deniz İmmunoterapi tedavisi alıyor. Beslenme alışkanlığı baştan düzenlendi, bir defterle tedavide uyması gerekenleri ve yasakları bizzat kendisi takip ediyor. Tedaviye başladığımızdan bu yana epey aşama kat ettik, yüzde 80-90 oranında lekelerimiz iyileşti. Deniz’in öz güveni oluştu, arkadaş ortamına giriyor. ‘Anne ben de diğer insanlar gibiyim artık’ diyor. Doktorumuz bize tedavinin en başında disiplinin ne kadar önemli olduğunu anlattı. Bu yüzden şu anda da Deniz artık iyileşiyor düşüncesi ile verilen tedavi ve beslenme programının dışına çıkmıyoruz. Harfiyen uygulamaya dikkat ediyoruz. Deniz’in tamamen iyileşeceğine dair inancımız tam.” Dedi.

  Deniz ise, ”Kendimi arkadaşlarımla aynı hissediyorum, sağlıklı hissediyorum. Derslerim çok başarılı ve büyüyünce araba ve uçak tasarımcısı olmak istiyorum. Doktor Ülkü ablama çok teşekkür ediyorum, onu çok seviyorum” dedi.

  İMMUNOTERAPİ KİŞİYE ÖZEL VE DİSİPLİN GEREKTİREN BİR TEDAVİ
İmmunoterapi’nin kişiye özel bir tedavi olduğunu ve hasta disiplini gerektiğini ifade eden İç Hastalıkları Uzmanı ve İmmunoterapist Dr. Ülkü Görmez, en az 2 yıllık uzun bir tedavi programının hastaları beklediğine vurgu yaptı. Görmez,”İmmunoterapi bağışıklık sistemini tedavi eden bir yöntemdir. Kanser, tiroid hastalıkları, vitiligo, iltihaplı romatizmal hastalıklar, hepatit, sedef hastalığı, MS, AS gibi pek çok rahatsızlığın tedavisinde iyi sonuçlar verebiliyor. Ancak tüm tedavilerde olduğu gibi hasta disiplini çok büyük önem taşıyor. Verilen tedaviye harfiyen uyulması gerekiyor. Tedaviler tamamen kişiye özel planlanmak zorunda. Tedaviyi belirlemede kılavuz olacak çeşitli test ve muayenelerin yanı sıra hasta hikayesinin de dinlenerek iyi analiz edilmesi gerekir. Tedaviye başlamadan önce en çok etkilenen organlar tiroid bezi, pankreas ve karaciğer aksı taranıyor. Barsak flora analizi yapılıyor. Hastanın gluten, laktoz, fruktoz gibi gıdalara karşı intoleransının olup olmadığının araştırılması yapılıyor. Bu doğrultuda kişiye özel bir tedavi programı hazırlanıyor. Hastaların tedavilerinde en önemli prensip hasta uyumunun sağlanmasıdır. Hasta uyum göstermeyecek ise tedaviye hiç başlamamalıdır. En az 2 yıl sürecek bir süreçte hasta kendisine verilen tedavi programı doğrultusunda hareket etmek zorundadır. Bu programda hastanın beslenme programı çıkarılır; vitamin, mineral, gıda takviyeleri ve sporla bağışıklık sistemi güçlendirilerek hastalıklarla savaşılır. Gerek vitiligo, gerekse adı geçen diğer hastalıklarda bu hastalığa neden olan faktörler bulunup önce onlar yok edilir. Deniz’de de Vitiligo’yu tetikleyen hastalıkları tespit edildi ve tedavi edildi, bağışıklık sistemi güçlendirildi. Vitiligosu da bu süreçte iyileşmeye başladı. Tedavisi hala devam ediyor. Vitiligo'nun tedavi sürecinde; hem içten hem dıştan, dermatoloji uzmanı meslektaşlarımızın da desteği ile uygulayacağımız koordineli bir tedavi ile daha başarılı sonuçlar alacağımıza inanıyorum” dedi.
İHA

 

Editör: Mahmut Beyaz