Bektaşoğlu, “Vitamin ve mineralleri de dengeli bir şekilde aldığımız zaman bağışıklık sistemini daha kuvvetlendirmiş oluruz”dedi.

“Sağlıklı ve dengeli beslenin”

Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinin önemine dikkat çeken Melike Bektaşoğlu şunları söyledi: “Vücudumuzu koruyan bir sistem olduğu için tek bir mucizevi besinden bahsedemiyorum. Bu noktada kompleks bir yapı olduğu için ilk başta sağlıklı beslenmede de sürekli vurguladığımız noktayı vurguluyoruz. Sağlıklı yeterli ve dengeli beslenin diyoruz. Bu nokta yeterli ve dengeli beslenmeden kastımız özellikle bağışıklık sisteminde çok fazla vitamin ve mineraller hakkında konuşuluyor ama bizim tam olarak karbonhidrat protein ve yağ örüntüsünden dengeli bir şekilde aldığımız zaman vitamin ve mineralleri de dengeli bir şekilde aldığımız zaman bağışıklık sistemini daha kuvvetlendirmiş oluyoruz. Kişinin burada enerjisine göre herhangi bir sağlık problemi var mı yok mu ona göre bir liste oluşturuyoruz ve ona göre önerilerimizde bulunuyoruz. Burada özellikle bağışıklık sistemi noktası konuştuğumuz zaman ilk başta söyleyeceğimiz vitaminlere bakacak olursak A,C,E vitaminleri A vitaminleri özellikle bağışıklık sistemine çok ciddi anlamda kuvvetlendirdiği için kaynaklarına baktığımız zaman en bilinen kaynaklarından bir tanesi mesela havuçtur. C vitaminlerine baktığımız zaman şuanda da hala mevsim meyvelerini sebzelerini bulmamız mümkün. C vitamini kaynaklı sebzeler meyveler tüketilebilir neler diye bakacak olursak kivi bu noktada çok rahat önere bileceğimiz bir meyve grubu olmuş oluyor. Sebzelere bakmış olduğumuz zaman yeşillikleri söyleyebiliriz, bürüksel lahanalarını söyleyebiliriz, E vitamininden kısaca bahsedecek olursam fındık gibi Antep fıstığı gibi kuruyemişlerden söz edebilirim. Yeterli ve dengeli noktası burada işin içine girmiş oluyor bunlar yararlı diye bir anda oturup fazla yemeyi kastetmiyoruz, yine porsiyonlarınıza dikkat ederek bu vitamin minerallerinizi de eklemenizi istiyoruz.”

“Vitaminler çok önemli”

Bağışıklık sitemi için vitaminlerin önemine değinen Diyetisyen ve Yaşam Koçu Melike Bektaşoğlu konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Diyet içeriğinize diğer bir nokta bağışıklık sistemi noktasında D vitamini söyleyebiliriz. D vitamininin en iyi kaynağı güneştir, bunu biliyoruz şuanda yaz mevsimine de doğru bir geçiş yaşadığımız için bu nokta da biraz daha şanslıyız. Omega3 bu noktada bağışıklığı kuvvetlendirebildiğimiz yağ asidi olabiliyor omega3 nelerde daha çok bulunuyor, diye bakacak olursak yine burada da en baştaki kaynağımız yağlı balıkları söyleyebiliriz. Burada baharatlardan söz edebiliriz zerdeçal, zencefil, karabiber, çörek otunu da söyleye biliriz.  Bu noktalarda su çok önemli suyu mümkün olduğu kadar her noktada vurgulamaya çalışıyorum. Vücudumuzun yaklaşık yarısından fazlası su bana gelen danışanlarımdan bazıları günde 1 bardak belki 2 bardak su içtiğini söylüyorlar. Bir mekanizmayı düşündüğünüz zaman ve yarısından çoğu su olan bir mekanizmayı ve siz günde 1 bardak su verdiğinizi düşünün geri kalan kısımları siz düşünün yani vücudunuza verdiğiniz zararları zaten burada direk olarak söylemiş oluyoruz. Suya mutlaka dikkat etmenizi öneriyorum, hem bağışıklığınız için hem sağlık için hem kilo alıp vermeyi düşünenler için de su içimlerini mutlaka dikkat ederek tüketmenizi öneriyorum. Probiyotikler özellikle bağırsak florasını desteklediği için ve zararlı bakterilerin üremesini engellediği için burada probiyotik desteği önemlidir doğal olarak alabileceğimiz probiyotikler var. Yoğurdu söyleyebilirim en bilinen probiyotik kefiri söyleyebiliriz, kefir çok önemli bu noktada özellikle bağışıklık sistemini çok kuvvetlendirdiği için kefir içmenizi mutlaka öneriyoruz.”

    

(Haber Merkezi)

Editör: Mahmut Beyaz