Sorunlu ve saplantılı ağrıların, intihar eylimlerinin fazla olduğu hastalarda büyük oranda işe yarayan ve Kahramanmaraş’ta sadece KSÜ’de bulanan Elektro Konvülsif Terapi (EKT) cihazı hizmet vermeye başladı. İl Sağlık Müdürü Ali Nuri Öksüz, Özellikle öz kıyım riski yüksek, intihar girişimi bulunan, kronik depresyonu, majör depresyonu olan hastalarda uygulandığı belirtti.

BU CİHAZ ÖNEMLİ

Kullanılan cihazın öneminden bahseden Öksüz şunları dile getirdi: “Kahramanmaraş ihtiyaçlarına göre sağlık yatırımlarımızı gerek alet ve edevatları teknik donanımızı temin etmeye devam ediyoruz. Kahramanmaraş Necip Fazıl şehir hastanemizde ilk defa bugün Elektro şok tedavisi psikiyatrik hastalarda yaptığımız cihazı bakanlarımızın planlamasıyla hastanemize kazandırmış bulunmaktayız. Bu tedavi yöntemiyle kısaca bilgi vermek gerekirse 1938 yılından beri yapılan EKÇ uygulamaları halen günümüzde de devam etmektedir. Tabi ki o yıllarda anestezi almadan bu uygulama yapılmaktaydı. Bugün anestezi ve ameliyathane ortamında hastalarımıza bu hizmet verilmektedir. Hizmet verdiğimiz hastalar psikiyatri hastalarıdır, psikiyatri hastalarının içinde de en çok kronik depresyonu olan majör depresyonu olan bipolar hastalık halk arasında 2 ucu açık dediğimiz hastalıktır, onun dışında bazı şizofreni psikoz durumlarda da kullandığımız bir alet.

HASTANEMİZE BU CİHAZI KAZANDIRMIŞ DURUMDAYIZ

Nöroloji dalında da var endikasyonları var. Nöroloptik malin sendromları, deliryum gibi bazı nörolojik vakalarda bu aleti kullanabiliyoruz. Hastanemize bu cihazı kazandırmış durumdayız. Nasıl yapıldığına bakacak olursak bu endikasyonlarda hastayı ameliyathane ortamında bu aleti kullanıyoruz, başında psikiyatri ve anestezi doktorumuz oluyor. Uygulamaya girmeden önce hastadan ve yakınlarından onay alınıyor. Anestezi eşliğinde yapay bir epileptik bir durum yani nöronlarda, beyin hücrelerinde bir uyarı dalgası oluşuyor ve kimyasallar salgılanmaya başlıyor. İlaçtan bile bazı durumlarda daha etkili olduğu kanıtlanmış durumlar var.

5 DAKİKA UYGULANIYOR

Özellikle öz kıyım riski yüksek, intihar girişimi bulunan, kronik depresyonu, majör depresyonu olan hastalarda uyguluyoruz. Yapay bir epileptik durum oluşturuluyor yaklaşık 15-20 saniye sürüyor beyinde bir takım kimyasallar salgılanıyor yaklaşık 5 dakika anestezi eşliğinde hasta uyandırılıyor. Günübirlik yatış yapılıyor sonrasında hasta taburcu ediliyor.

Halk arasında biraz bir inanış olarak korkutucu bir durum gibi bazı kesimlerde algılansa da cihaz etkin ve güvenilir bir tedavi yöntemi. Özellikle depresyonda ilaç tedavisine cevap vermeyen durumlarda şizofreni hastalarında ve bipolar hastaların mani dönemlerinde ilaçtan bile etkili onun için öz kıyım riski yüksek olan intihar riski yüksek olan , ilaçla tedavi olmayan hastalarımızda necip fazıl şehir hastanesinde ilk defa bu uygulamaya başlamış bulunmaktayız. Bu uygulama halkımıza vatandaşımıza ve şehrimize hayırlı olsun.

Neyi amaçlıyoruz? Üniversitemizde bu cihaz var onlar hizmet veriyor ama hasta popülasyonuna göre tabi ki yeterli olmuyor. Haftada 3 seans ile başlanılıyor genelde 10 veya 15 seans yapılıyor. Hasta popülasyonumuz var, bu uygulamayla birlikte psikiyatri hastaları Gaziantep, Adana ve gibi diğer illere sevki olmayacak ve EKT gereksinimi olmayacak ve bundan sonra Necip Fazıl Şehir Hastanesinde psikiyatri doktoru eksiği olmadan güvenle vatandaşlarımız bunu yaptırabilir. Son araştırmalara göre hamilelerde bile güvenli olduğu ve rahatlıkla yapılabileceği Literatür de belirtilmektedir”

ADANA’YA SEVK BİTTİ

Necip fazıl Hastanesinde Başhekim Yardımcısı Psikiyatri Uzmanı Şule Berk ise şöyle konuştu: “Biz çok sayıda hastayı EKT endikasyonu ihtiyacı olduğunu için Gaziantep ve Adana’ya sevk etmek zorunda kalıyorduk. Bu ihtiyaç bu ortadan kalkmış olacak zaten psikiyatri ekibi ve kliniği olaraktan bölgenin birçok yükünü, ağır vakaları gerek kapalı servisimizde yatırarak takip ediyoruz ve kadın erkek servislerimizde aynı şekilde ihtiyacı fazlasıyla gidermekte. Bir EKT ihtiyacımız vardı ona da bakanlığımızın bize verdiği imkânlarla temin etmiş olduk. Hastalarımızın buna ihtiyacı vardı bunu gidermiş olduk”

Haber: Mustafa Kılınç

Editör: Mahmut Beyaz