Poyrazıyla meşhur olan Kahramanmaraş’ta soğuğun derinlerde hissedildiği şu kış günlerinin vazgeçilmez içeceklerinden biri olan ıhlamurun kilogram fiyatı dudak uçuklatıyor. Kış aylarında kar, yağmur, şiddetli rüzgâr ya da dondurucu soğuklarla mücadele etme bakımından vatandaşın göz bebeği konumunda bulunan ve içinde taşıdığı şifalarla adeta bin bir derde deva olan Ihlamur, tam da kış aylarına girdiğimiz şu günlerde fiyatı ile dikkat çekiyor. Bu ayların en çok tüketilen bitkileri arasında yer alan ıhlamurun kilosu Kahramanmaraş’ta 150 TL’den satılıyor. Soğuğun az da olsa yumuşadığı şu kış günlerinde doğal antibiyotik olarak bilinen ıhlamurun fiyatlarının yüksek olmasını ve faydalarını Kahramanmaraş’lı aktar Abdurrahman Aydoğar’a sorduk. Ihlamurun satışların artmasıyla birlikte piyasadan çekildiğini ve fiyatının da bu nedenle yükseldiğini belirten Aydoğar, “Tabi kış günlerinde ıhlamur piyasadan çekiliyor, satışlar artınca da doğal olarak da fiyatlarda yükseliyor. Birde Ihlamur genellikle sarp yerlerde olur, ağaçları da çok büyüktür. Toplamasının da zor olmasından dolayı fiyatları da çok yüksektir” dedi.

“IHLAMUR DOĞAL ANTİBİYOTİKTİR”

Abdurrahman Aydoğar, soğuk algınlığı ve gribe karşı etkisi dışında ıhlamurun faydalarını saymakla bitiremedi. Aydoğar, “Kalsiyum ve A vitamini açısından da zengin olan ıhlamur aynı zamanda B6 vitamini de içerir. İçerdiği birçok vitamin, mineral, element ve diğer maddelerle birlikte birçok hastalığa karşı etkilidir. Ihlamur genellikle kış aylarında yaprakları kaynatılarak bal ve limon ile karıştırılarak soğuk algınlığına neden olan hastalıklara karşı kullanılır. Ancak ıhlamurun bunlar dışında birçok faydası vardır. Kış aylarında soğuk havalardan kaynaklanan soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi hastalıklardan korunmak maksadıyla kullanılır. Vücudun bağışıklık sistemini koruması ve vücut direncini arttırması sebebiyle tercih edilir. Ihlamurun soğuktan kaynaklı olarak ortaya çıkan öksürüğü yatıştırıcı etkisi bulunmaktadır. Düzenli bir şekilde sıcak tüketildiğinde öksürüğe sebep olabilecek olan etmenleri vücuttan atmaya yardımcı olur. Solunum yollarında öksürükten kaynaklı olarak ortaya çıkan tahrişleri gidermeye yardımcı olur. Ihlamurun kan dolaşımını hızlandırıcı bir etkisi vardır. Kan dolaşımının hızlanması vücudun sıcak tutulmasını sağlar. Kış aylarında soğuğun etkisiyle üşüme sorunu yaşayan kişilerin en büyük destekçisidir. Kısacası özellikle bu nezle, grip, bronşit, boğaz ağrısı gibi hastalıkların yanı sıra vücudun bağışıklık sistemine iyi gelir, bağışıklığı güçlendirir. Öksürükten nefes darlığına kadar birçok hastalığa faydalıdır. Doğal bir antibiyotiktir ıhlamur. Özellikle kış aylarında her gün iki bardak içmekte fayda var” şeklinde konuştu.

“VATANDAŞLAR GENELLİKLE GRAM GRAM ALIYOR”

Ihlamurun limonla kaynatılıp, balla karıştırılarak içildiği takdirde etkisinin daha fazla olacağını aktaran Aydoğar, “Ihlamurlar da her şeyde olduğu gibi kalite kalite. 120 TL’den başlıyor 150 TL’ye kadar fiyatları değişiyor. Ihlamurun yapraklı olanı 120 TL, bitkisi sadece çiçekli olanlar ise 150 TL. Fiyatının yüksek olmasının nedeni nadir bulunmasındandır. Tabi kış günlerinde birde ürün piyasadan çekiliyor, satış artıyor ve doğal olarak da fiyatları yükseliyor. Ihlamur limonla kaynatılıp, balla karıştırılıp içildiğinde etkisini daha fazla gösterir. Ihlamur, genelde kış aylarında soğuk algınlığı önleyici ve terlemeye teşvik edici olarak kullanılır. Ihlamur soğuk algınlığına iyi gelir. Ihlamurun vitaminin yüksek olması ve bağışıklık sistemini güçlendirmesinden dolayı hasta olmayı azaltır. Vatandaşlar genelde 50 gram 100 gram alıyor. Ihlamuru kilo ile alan pek olmaz, kendisi de hafif gelir zaten” ifadelerini kullandı.

“TOPLAMASI ÇOK ZOR, İŞÇİLİĞİ DE PAHALI”

Ihlamur’un fiyatının pahalı olmasının diğer bir nedeninin ise toplamasının zor olduğunu belirten Aydoğar, “Ihlamurun pahalı olmasının nedeni en fazla işçiliğe dayalı, kendisi de hafif olduğundan dolayı bunu toplaması zor, günümüzde de belli bir işçilik maliyeti var. Ihlamur genellikle sarp yerlerde olur, ağaçları da çınar ağacı gibi çok büyük olur.  Toplamasının da zor olduğundan dolayı fiyatları da çok yüksektir. Özellikle de kış aylarında fiyatlar yükselir. 9. Ayda mahsul toplanır, o anda fiyat uygun olur işte böyle Ocak ve Şubat aylarında haliyle yükselir” açıklamalarında bulundu.  

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz