Soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyon hastalıklarına faydalı olan ıhlamurun bu yıl az olmasından dolayı vatandaş ıhlamuru kilo yerine gramla alıyor.

Soğuk kış günlerinde özellikle hasta olan vatandaşların gözdesi olan ıhlamur bu yıl vatandaşın cebini yakıyor. Yağmur nedeniyle ıhlamur üreticilerinin ağaçlara çıkıp toplayamadığı ve tam olarak kurutulamadığı için ıhlamur fiyatında yüzde 50 artış meydana geldi. Vatandaşın ıhlamuru artık gramla aldıklarını söyleyen şifalı bitkiler satıcısı Muzaffer İşbilir, “ Vatandaş ıhlamuru artık gramla satın alıyor. Tabii bunun yanında hiç alamayanlarda oluyor ama onlarda ıhlamurun alternatifi olarak diğer bitki çaylarından alıyorlar” dedi. Muzaffer İşbilir konuyla ilgili Manşet Gazetesi haber ekibine değerlendirmelerde bulundu.

Geçen yıl ıhlamurun kilosunun 100 lira olduğunu ifade eden İşbilir, “Ihlamurun fiyatı geçen yıl 100 lira iken şimdi 150 lira oldu” dedi. İşbilir, ıhlamur fiyatlarındaki artışın bu yıl yağışların fazla yaşanmasından kaynaklandığını söyledi. Kurutma yerlerinde ıhlamurların çürüdüğünü dile getiren İşbilir, fiyatının toplanamaması ve kurutulmamasından dolayı arttığının altını çizdi.

‘IHLAMURUN ALTERNATİFİ DİĞER BİTKİ ÇAYLARI’
Ihlamur alamayan vatandaşların diğer bitki çaylarına yöneldiklerini söyleyen İşbilir, sözlerine şunları ekledi: “Ihlamurun alternatif olarak ada çayı kullanıyorlar. Genelde soğuk algınlığı, öksürük gibi rahatsızlıklardan dolayı bize başvuruyorlar. Malum kış geldiği zaman gribal enfeksiyonlar çoğalıyor. Bu nedenle en çok ada çayı veriyoruz. Öksürük kesici olarak zencefil veriyoruz. Vatandaşın durumunu bildiğimiz için evine ıhlamur alamayan vatandaşlara biz diğer faydalı olan bitki çaylarından öneriyoruz ve onlardan satıyoruz”

‘IHLAMURU TOPLAMASI ÇOK ZOR’
Ihlamuru toplamanın çok zor olduğunu söyleyen Gedemenli, bunun nedeninin ise ağaçların çok yüksek olmasından dolayı olduğunu belirtti: “Ihlamur Kahramanmaraş’a Bursa tarafından geliyor. Ağaçlarda yetişir, ağaçları ise çınar ağacı gibi çok yüksektir. Ağaçların çok yüksek olmasından dolayı ıhlamuru toplamak oldukça zahmetlidir. Üretilmesi çok zor bir bitkidir. Ihlamurun fiyatının artmasıyla birlikte alım gücüde azaldı.” İfadelerini kullandı.
Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz