Halk Sağlığı Haftası kapsamında, Halk Sağlık İl Müdürlüğü ile Böbrek ve Diyaliz Hastalıkları Derneği işbirliğiyle açılan stant vatandaşı hem eğitiyor, hem de bilgilendiriyor.

Halk Sağlığı haftası dolayısıyla 3-9 Eylül tarihleri arasında kutlanan etkinlikler ile vatandaşlarda, sağlıklı yaşam bilinci oluşturulma hedefleniyor. Halk Sağlığı İl Müdürlüğü Kronik Hastalıklar Yaşlı Sağlığı ve Özürlüler Birim Sorumlusu Gülsüm Koç, Piazza da açılan Halk Sağlığı standıyla ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulundu.

Böbrek hastalığının önemini vurgulayan Koç, vatandaşlara bol bol su içmesi konusunda tavsiyelerde bulundu. Böbrek hastalığına neden olabilecek faktörlere değinen Koç, “Eğer faktörlerden bir tanesinin bile belirtileri varsa mutlaka kontrole gidilmesi gerekiyor” dedi.

‘TANSİYON HASTALIĞI KRONİK BÖBREK HASTALIĞINA ZEMİN HAZIRLIYOR’

Ülkemizde her 7-8 erişkinden birinde kronik böbrek hastalığı çeşidinin olduğunu söyleyen Koç, “Halk Sağlığı İl Müdürlüğümüze gelen kayıtlara baktığımızda böbrek hastalığının ciddiyetini daha iyi anlamış oluyoruz” dedi. Koç, “Halk Sağlığı İl Müdürlüğü olarak bu haftada çeşitli çalışmalar yapıyoruz. Kronik hastalıklar birimi olarak Böbrek ve Diyaliz Hastalıkları Derneğiyle işbirliği içerisinde Piazza da stant açtık. Standımızda böbrek temasını işledik. Bu anlamda halkımıza böbrek hastalıklarıyla ilgili bilgilendirme yapıyoruz. Broşür dağıtıyoruz ve tansiyon ölçümü yapıyoruz. Ne yazık ki tansiyon hastalığı da kronik böbrek hastalığına zemin hazırlıyor. Diğer risk faktörleri de sıralayacak olursak şeker hastalığı varsa, tansiyon hastalığı varsa, sigara kullanıyorsa, ailede böbrek hastası varsa, fazla kilogramlıysanız eğer bunlardan biri varsa doktora gitmenizi öneririm. Kontrol her zaman için iyidir” şeklinde konuştu.

‘YETİŞKİN BİR İNSAN GÜNDE 2 LİTRE SU İÇMELİ’ 

Yaşlı sağlığı konusuna da değinen Koç, “Biz halkımıza koruyucu kapsamlı hizmet veriyoruz. Hastalık oluşmadan önlemini almak için halkımızı bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Kronik böbrek hastalığında da suyun önemine dikkat çekmek için su dağıtıyoruz. Su yerine başka bir şey içsek mi? diyenler oluyor maalesef ama suyun yerini hiçbir şey tutmuyor. Yetişkin bir insanın günde en az 2 litre su içmeli. Çünkü su eksikliği bütün hastalıkları beraberinde getiriyor” dedi.
Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz