Dondurucu soğukların yaşandığı Kahramanmaraş'ta yaygınlaşan gribal enfeksiyon ile ilgili Uzm. Dr. Oğuz Paköz, hastalıklara karşı nasıl önlem alınması gerektiği hakkında açıklamalarda bulundu.
 
Tüm Türkiye'de olduğu gibi Kahramanmaraş'ta da soğuk havalar etkisini giderek arttırmaya devam ediyor. Soğuk havalar etkisini arttırdıkça kış hastalıkları olan gribal enfeksiyon, nezle gibi hastalıklar vatandaşlar arasında yaygınlaşmaya başlıyor. Konuyla ilgili Uzm. Dr. Oğuz Paköz Manşet Gazetesi haber ekibine açıklamalarda bulundu. Paköz, "Kışın soğuk havalarla birlikte vücut direnci düşüyor. Vücut direnci düşünce de insanlar çabuk hasta oluyor. Bu hastalıkların başında ise soğuk algığı, gribal enfeksiyonlar ve daha birçok hastalıklar var. Bu hastalıklara yakalanmamak için ilk önce koruyu önlemler almak çok önemli. Rüzgardan korunmak, soğuktan korunmak gibi önlemler almak lazım" dedi.
 
'KORUYUCU ÖNLEMLER ALMAK ÇOK ÖNEMLİ'
Kışın soğuk havalarla birlikte insanların vücut direncinin düştüğünü ve çok çabuk hasta olunabileceğini ifade eden Paköz, bunun için koruyucu önlemler almanın çok önemli olduğunu söyledi. Paköz, "Kışın soğuk havalarla birlikte vücut direnci düşüyor. Vücut direnci düşünce de insanlar çabuk hasta oluyor. Bu hastalıkların başında ise soğuk algınlığı, gribal enfeksiyonlar ve daha birçok hastalıklar var. Bu hastalıklara yakalanmamak için ilk önce koruyu önlemler almak çok önemli. Rüzgardan korunmak, soğuktan korunmak gibi önlemler almak lazım. Bir de çocukların ve yaşlıların özel durumu var. Çocuklar ve yaşlılar kışın soğuk ve rüzgarlı havalarda çok daha iyi korunmak zorundalar. Bunların içerisinde özellikle yaşlılarda kronik hastalık olanlar var. Bu kronik hastalıklar nedir? Şeker hastası olanlar, tansiyon hastası olanklar, astım hastası olanlar bu soğuk havalarda soğuk ve yağışla çok fazla yüz yüze geldiklerinde hastalıklarının kontrolü zorlaşır. Tnasiyon kontrolü zorlaşır. Astım kontrolü zorlaşır. Bir de kalp hastalıklarının kontrolüzorlaşır. Bu kronik hastalıkların bir noktada tedavisi zorlaşır. Esas önemli olan ise çocukları ve yaşlıları bu soğuk havalarda korumak, muhafaza etmek ve mümkün olduğu takdirde evinden dışarı çıkmamak. Özellikle çocuk ve yaşlılar dışarıya çıkacak oldukları zaman koruyucu tedbirler alması gerekiyor. Rüzgarlı havalarda kulağımızı kapatarak dışarıya çıkmamaız lazım. İçten ve dıştan kalın giyinmek lazım. Yağışlı havalarda şemsiye ve şapkamızı bulundurmamız gerekir. Kısaca korunmasını bilmek lazım.

'RİSK GRUPLARININ GRİP AŞISI YAPTIRMASINDA YARAR VAR'
Grip aşısının daha önceki virüs çeşitlerinden koruduğunu yeni çıkan bir virüse karşı korumadığını söyleyen Paköz, sözlerine son olarak şunları ekledi: "Özelliklegençler kış günlerinde bere ve eldiven takmama konusunda ısrarcı. Aşırı soğukta ve yağışta bere takmamanın bir anlamı yok. Ama çok aşırı tedbir almanın da bir yararı yok. Grip aşısı hakkında şunu söyleyebilirim. Geçmiş yıllarda grip aşısıyla ilgili çok güzel şeyler söyleniyordu. Hala da söylenmeye devam ediliyor. Grip aşısı geriye dönük geriye dönük geçirilmiş griplerin mikroplarına karşı yapılan bir aşıdır. Yani bundan önce 450-500 çeşit grip salgını olmuş. Yapılan aşı bu virüs çeşitlerinden bizi korur ama yeni çıkan bir virüse karşı bizi korumaz. Onun için risk altındaki kişilerin bu aşıyı yaptırmasında yarar var."
Haber: Emre Akkış
Editör: Mahmut Beyaz