Her hafta birbirinden değerli konukları misafir ederek Kahramanmaraş’ın gündemine ışık tutan Fresh Gündem, gerçekleştirdiği canlı yayınlarla fark yaratmaya devam ediyor. DEKA Medya Grup bünyesinde bulunan 99.0 frekansından yayın yapan Radyo Fresh Genel Müdürü Serdar Salma’nın canlı olarak yayınladığı Fresh Gündem programımın bu haftaki konuğu, Doçent Doktor Selçuk Nazik oldu. 11-18 Kasım Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası nedeniyle, bir çok hastalığın tedavisinde önemli bir yere sahip olan antibiyotiklerin bilinçli kullanılması konusunda önemli açıklamalarda ve uyarılarda bulunan Nazik, “Antibiyotik yazmayınca üzülen hastalarımız oluyor. Viral enfeksiyonlarda antibiyotik kullanımını biz önermiyoruz. Antibiyotiğe, virüs enfeksiyonu uygun şekilde tedavi edilmediği zaman üzerine bakteriyel bir enfeksiyon bindiğinde ciddi bir şekilde ihtiyaç duyuluyor. Ancak bu şekilde antibiyotiğin ne için kullandığını hastaya uygun bir dilde anlattığımız zaman kabulleniyorlar” dedi.

İşte Nazik’in Antibiyotiğe ve Antibiyotik kullanımına yönelik açıklamaları;

HALKIMIZA GÜZEL BİR ŞEKİLDE ULAŞMIŞ OLUYORUZ”

Konuşmalarına Antibiyotik Farkındalık Haftası ile ilgili bilgi vererek başlayan Nazik, “Antibiyotik farkındalığı ile ilgili ilk kıvılcımlar Avrupa’da ki antibiyotik direncine karşı başlıyor. 2008 yılında Avrupa’da bu durum fark ediliyor ve daha sonra Dünya Sağlık Örgütü de 18 Kasım’ı farkındalık günü olarak belirliyor. Bunun ardından Dünya Sağlık Örgütü bunu 11-18 Kasım Antibiyotik Farkındalık Haftası olacak şekilde tertip ediyor. Halkımıza böylelikle güzel bir şekilde ulaşmış oluyoruz. Antibiyotiği nasıl kullanacaklarını, ne işe yaradığını tek tek konuştuğumuz zaman farkındalığı arttırmış olacağız” dedi

HEKİMLERİN ÖNERDİĞİ İLAÇ KULLANIMINA TAMAMEN UYULMASI GEREKİYOR”

Antibiyotik, anti ve biyotik kelimelerinden oluşmuş biyotik dediğimiz hayatla bağdaşan, anti de bunun karşıtı yani mikro organizmaları öldüren kimyasal ilaçlar. Bunlar daha çok bakterileri etkiliyor. Antibiyotiğin antibakteriyel olduğunu bilmemiz çok önemlidir. Birçok kişi ilaç yazdırmaya gidiyor ve antibiyotik yazılmayınca üzülen hastalarımız oluyor. Bunun yazılmama sebebi de, viral enfeksiyonlarda antibiyotik kullanımını biz önermiyoruz. Antibiyotiğin ne için kullandığını hastaya uygun bir şekilde anlatınca onlar da kabulleniyor. Virüs enfeksiyonları uygun şekilde tedavi edilirse üzerine yeni bir enfeksiyon binmez. Ancak, eğer ki virüs enfeksiyonu uygun şekilde tedavi edilmezse o zaman bunun üzerine bakteriyel bir enfeksiyon binebiliyor ve ciddi bir şekilde antibiyotik ihtiyacı duyabiliyor. Virüs dediğimiz canlılar bakterilerden küçük canlılar. Bu virüslerin kendi kendilerine üremeleri için bir ortam yok. Bir hücreye girecek, girdiği hücrede de kendisinden yenilerini üretecek ve bu şekilde enfeksiyon olacak. Virüsler bu şekilde çalışıyor. Bizim bildiğimiz soğuk algınlığı, kızamık, grip gibi hastalıkları virüs oluşturuyor. Mesela Kahramanmaraş’ta 50 taneye yakın AIDS vakamız var. Dünya genelinde AIDS azalırken bizim ülkemizde bir artış söz konusudur. Biz virüslerde antibiyotik kullanmıyoruz. Antibiyotiği bakterilerde kullanıyoruz.”

HABER:TUĞÇE KAYAR

Editör: Mahmut Beyaz