Diyete başlayan her kişinin öncelikli olarak kalori kesintisi yaptığı, aynı zamanda sağlıklı beslendiğini düşünen çoğu kişinin hayatından sonsuza dek çıkarttığı besin ekmektir” diyen Erşan “Ve maalesef beslenme bilimiyle uzaktan yakından ilgisi olmayan bu durumun, bazı uzmanlar tarafından bile önerildiğini görmekteyiz. Hâlbuki bilinenin aksine ekmek tüketiminin kilo vermenizde önemli bir rolü vardır, sadece nasıl ve ne şekilde tüketeceğinizi bilmeniz yeterlidir” ifadelerini kullandı.

BEYAZ EKMEK TÜKETİMİ BEL BÖLGESİNDEN KİLO ALMANIZA NEDEN OLUR
Beyaz ekmek tüketiminin bel bölgesinden kilo alınmasına neden olacağını anlatan Erşan, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi: “Beynimizin tek besin kaynağı glikozdur. Beyin hücreleri, ihtiyaçlarını depolayamadıkları için kan şekerine bağımlıdırlar. Ekmeğin görevi kan şekerini dengelemektir. Esas olan, kan şekeri ritmini bozan basit karbonhidratları (beyaz ekmek, şeker, çikolata) beslenmeden uzaklaştırmaktır. Esmer ekmeklerin, beyaz ekmeklere kıyasla daha az kalorili olduğu da doğru bilinen yanlışlardan biridir. Bilinenin aksine, beyaz ekmek ile tahıllı/çavdar/yulaf ekmeğinin kalorileri birbirine eşittir ve eşit karbonhidrat içerirler fakat diyetlerinizin olmazsa olmazı olan posa içeriği sayesinde tam tahıllı ekmek tüketiminden sonra daha uzun süre tok kalırsınız. Fakat beyaz ekmeğin posa içeriği neredeyse yok denecek kadar azdır. Bu sebepledir ki, beyaz ekmek tüketiminden sadece birkaç saat sonra kişi tekrardan açlık hissi duyar. Beyaz ekmek tüketimi bel bölgesinden kilo almanıza neden olur.”

TAM BUĞDAY EKMEĞİ BAĞIRSAKLARI DÜZENLİYOR”
Erşan, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Glisemik indeksi yüksek bir besin olduğu için tüketim sonrası salgılanan fazla insülin sebebiyle besinler direkt yağ olarak depolanır. Bu depolama da çoğunlukla bel çevresinde gerçekleşir. Fakat tam tahıllı ekmeğin glisemik indeksi düşüktür. Kan şekerinden ani iniş çıkışlar yaratmaz ve daha az insülin salgılanır. Bu şekilde hem daha çok tok kalmış olursunuz, hem de yedikleriniz yağa dönüşmeden vücut tarafından kullanılır. Ayrıca tam buğday ekmeği bağırsak hareketlerinizin düzgün olmasını da sağlar.”

Haber: Tuğçe Kayar

Editör: Mahmut Beyaz