Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Hidayet Şatıroğlu Kavalcı, “Halk arasında osteoporoz yani kemik erimesi dediğimiz kemik yapının mikro mimarisinin bozulmasıyla yoğunluğunun azalması ile ve zaman içinde kırık riskinin artışıyla karakter iste kemik hastalığına sebep olabiliyor.  çoğu zaman sinsi genellikle hiç bir semptom vermeyen bazı hastalarda künt bir sırt ağrısı nadiren halsizlik ve çoğu zaman da kırıkla karşımıza çıkmaktadır.

“HAREKETSİZLİK OSTEOPOROZA NEDEN OLABİLİR”
Risk faktörlerinin en önemli nedenlerinden biri genetik Doruk kemik kütlesi Osteoporoz gelişiminde en önemli faktörlerden bir tanesi çocukluktan itibaren genç erişkilik yaşa kadar vücutta oluşan toplam kemik kütlesi ile ilgili bir tanımlama bunu da en çok belirleyen faktörler genetik beslenme egzersiz ve yine en önemli durumlar oluyor. Bunun yanında Osteoporoz için başka risk faktörlerden bahsedecek olursak hareketsizlik düşük Vücut kitle indeksi osteoporoza neden olabilir.

“HASTA MUTLAKA KEMİK ERİMESİ AÇISINDAN TARANMALIDIR”
Çoğu zaman hasta direk kırıkla karşımıza çıkmakta ve daha önce Osteoporoz açısından yani kemik erimesi açısından taranmamış olmakta bu kırıklar en sık el bileği omurga omuz ve en ciddi olarak da kalçada kalça bölgesine karşımıza çıkmakta ileri yaş kişide kırık öyküsü olması veya 1. dereceden ailesinde kırık olması gibi risk faktörlerini varlığında hasta mutlaka kemik erimesi açısından taranmalıdır. Tanıda en sık kullandığımız ise DEXA dediğimiz kemik mineral yoğunluğu ölçümüdür sadece DEXA göre tanı koyarsak eksik olur Kan testleri bazı grafiklerle bunu desteklenmesi hastanın hikâyesinde olası risk faktörlerle varsa yine bunlara yönelik özel tetkiklerin uygulanması gerekir 50 yaşından itibaren kadınlarda postmenopozal döneminde özellikle bir risk faktörü varsa Osteoporoz açısından taranması uygun olur.

“DÜZENLİ OLARAK EGZERSİZ YAPILMALI”
Erkeklerde biraz daha nadir görülmekle birlikte yine disk faktörleri açısından uyanık olup Biraz daha ileri yaşlarda da olsa mutlaka Osteoporoz açısından tarama yapmakta fayda var tedavi yine çoğu hastalıkta olduğu gibi en önemli basamak Öncelikle Yaşam tarzını düzenlemesi beslenmenin düzenlenmesi kalsiyumdan ve D vitamininden yeterli beslenmesi gerekir. Sadece bunlar da değil diğer mineraller K vitamini Magnezyum gibi diğer mineraller açısından da düzenli alması gerekir sigara veya Alkol varsa mutlaka bunların azaltılması Mümkünse kesilmesi hareketsizlikten kaçınıp kemikleri güç tutmaya yönelik düzenli olarak egzersiz yapılması eğer kişide başka bir hastalığa bağlı olarak düşme riski var ise bunları önlemeye yönelik Belki bir baston gibi veya ev içi düzenlemelerle bu düşme riskinin azaltılması gerekir. Osteoporoz kemik erimesinde önlemeye çalıştığımız kırıkla karşılaşmadan önce hekime mutlaka danışmamız risk faktörleri varsa mutlaka ileri tetkiklerin yapılması ve uygun tedavi alınmasını öneririz” dedi.

Editör: Mahmut Beyaz