Genellikle baharla birlikte artış gösteren alerjenler kişilerin yaşam kalitesini düşürürken, burun kaşınması, hapşırma, nezle, burun tıkanması, gözlerde sulanma, kaşınma gibi alerjik nezle, göz alerjisi belirtileri de görülüyor. Özellikle bahar aylarında alerjisi olan insanlar için olumsuz sonuçlara neden olan ve alerjik reaksiyonlar sonucu ortaya çıkan ciltteki olumsuzluklarla mücadele etmek birkaç uygulamayla hafifletebiliniyor. Bahar alerjileri ve bunun sonucunda oluşabilecek olumsuzluklarla mücadele etmenin yollarını gazetemize anlatan Cilt Bakım Uzmanı Emine Yücedağ, ciltte oluşan reaksiyonların tedavi ile giderilebileceğini söyledi.

“PARK VE AĞAÇLIK BÖLGELERDE UZUN SÜRE DOLAŞANLARDA EGZAMA BENZERİ LEZYONLAR GELİŞİR”
Alerjilerin genellikle bahar aylarında ortaya çıkan polenlere karşı geliştiğini niteleyen Yücedağ, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Bahar alerjileri genellikle bahar aylarında ortaya çıkan polenlere karşı gelişir. Polen bitkilerin erkek organlarında salgılanan, havayla taşınan ve gözle görülmeyen çok küçük proteinlerdir. En sık ağaçlar, çimenler ve yabani otlar tarafından salgılanır. Alerjenler genellikle budama, kesme ya da temizleme gibi işlemler sırasında kuruyup dökülen yaprak ve parçacıklar aracılığıyla havaya karışır. Bahçıvanlarda, çiçekçilerde, evlerinde bitki besleyenlerde ve park ve ağaçlık bölgelerde uzun süre dolaşanlarda egzama benzeri lezyonlar gelişir. Genellikle ellerde ve yüz gibi güneş gören alanlarda kaşıntılı ufak kızarık kabarıklıklarla kendini gösterir. Bahar alerjisi olan kişilerde artış gösteren bir diğer deri hastalığı ise atopik dermatittir. Atopik dermatit çocukluk çağında başlayan ve kimi zaman erişkin döneme kadar devam eden kaşıntılı bir deri hastalığıdır. Atopik zemini olan kişilerde zaman zaman tekrarlayan daha çok kıvrım yerlerini tutan atopik dermatit, çoğunlukla kış aylarında artış göstermesine rağmen özellikle saman nezlesi olan kişilerde bahar aylarında da görülebilir.

“CİLT BAKIMI OLDUKÇA ÖNEMLİ”

İlkbaharın gelmesiyle beraber mevsim şartlarında olduğu gibi, cildimizde de birtakım farklılaşmalar meydana geliyor. Özellikle cildimizin bahar aylarında diğer aylara nazaran mevsim koşullarına daha fazla reaksiyon göstermesinden dolayı cilt bakımı oldukça önemli bir hal alıyor. İlkbaharda sağlıklı bir cilt bakımı ile cildinizi mevsim geçişlerine hazırlamanız ve olası alerji, hassasiyet vb. problemler karşısında önleminizi şimdiden almanız için, polikliniklere başvurabilirsiniz.

Haber: Mesut Benli

Editör: Mahmut Beyaz