Özellikle son yıllarda hem dünyada hem de Türkiye’de gittikçe artan ve büyük bir sağlık sorunu haline dönüşen obeziteye karşı Kahramanmaraş harekete geçti. Obezite ile mücadele kapsamında birleşen Büyükşehir Belediyesi, Sütçü İmam Üniversitesi ve İl Sağlık Müdürlüğü, Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nde sloganları “Sağlıklı beslen hareket et obez olma” ve “Kahramanmaraş yürüyor kilolar eriyor” olan kampanya tanıtım toplantısı düzenledi. Oldukça verimli bilgilerin yer aldığı programa Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Fatih Kiraz, İl sağlık Müdürvekili Uzm. Dr. Mehmet Eyüp Arcanoğlu ile çok sayıda vatandaş katıldı.

PROJEYİ DALGA DALGA İNSANLARA ANLATMAMIZ GEREKİYOR”
Programda konuşan Rektör Niyazi Can, obezitenin önemli bir konu olduğunu ve bununla ilgili ciddi çalışmalar içerisinde olduklarını söyledi. Rektör Can, “Önemli bir konu. Obezite hayatın koşuşturması içerisinde gerçekten ihmal ettiğimiz bir konu. Sağlığımıza çok önem vermiyoruz. Sağlığımızla ilgili çok ciddi alarmlar ortaya çıkmadan doktora gitmiyoruz. Bu projenin esas amacı herhangi bir sağlık problemi olmadan gerekli tedbirleri almaktır. Türkiye’de hayat şartları her geçen gün iyileşiyor. Bundan 20-30 yıl önce olmayan dünyevi nimetler var. Bunları ancak iyi beslenerek ve hareket ederek bu kadar nimeti değerlendirebiliriz. Bu bakımdan hayatın koşuşturması içerisinde gerçekten ihmal ettiğimiz bir konuya Büyükşehir Belediyemiz, üniversitemiz ve İl Sağlık Müdürlüğümüz el attı. Bu proje yılın 365 günü canlı tutulacak. Bu anlamda bu projeyi dalga dalga insanlara anlatmamız gerekiyor ve aynı zamanda bunun gereklerini yaşamamız lazım.”

“YAŞAM KALİTESİNİ ARTTIRMAYA YÖNELİK PROJELERİ HAYATA GEÇİRİYORUZ”
Büyükşehir Belediye Başkanvekili Fatih Kiraz ise şunları kaydetti: “Obezite dünyada ve ülkemizde gün geçtikçe daha tehlikeli boyutlara ulaşan büyük bir sağlık problemi haline gelmiştir. Sağlık Bakanlığımız obezite ile mücadele de önemli çalışmalar yapıyor. Bizde Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi olarak bu kapsamda hemşerilerimizin yaşam kalitesini arttırmaya yönelik projeleri hayata geçiriyoruz. Sağlıklı bir toplum için gerekli adımları atıyoruz. Obezite ile mücadele konusunda Sütçü İmam Üniversitemiz, İl Sağlık Müdürlüğümüz ile güzel bir çalışma başlattık. Faydasını göreceğimize inanıyor ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz. Obezite sadece estetiksel bir sorun değildir. Obezite sağlık açısından çok ciddi bir hastalıktır. Bugün burada üniversitemiz ve sağlık müdürlüğümüz ile ortaklaşa obezite ile mücadele kampanyamızı başlatıyoruz. Aynı zamanda bu kampanyaya paralel bir taraftan insanların güvenle yürüyebileceği alanları çoğaltıyor, bir taraftan da bisiklet yolları, spor salonları, halı sahalar yaparak vatandaşlarımızı hareketlendirmeye çalışıyoruz. Sağlıklı beslenmek önemli ama daha önemlisi hareketi hayatımızın bir parçası haline getirmektir.”

“ÖNEMLİ BİR TOPLANTI GERÇEKLEŞTİRİYORUZ”
İl Sağlık Müdürvekili Uzm. Dr. Mehmet Eyüp Arcanoğlu’da şunları söyledi: “Sütçü İmam Üniversitesi, Büyükşehir Belediyesi ve İl Sağlık Müdürlüğümüzün işbirliğiyle burada bugün bir toplantı düzenlemiş bulunuyoruz. Yapmış olduğumuz işbirliğiyle aslında biz ilimizde obez olan fazla kilolu olan yâda obezite nedeniyle sağlık sıkıntısı çeken vatandaşlarımızı mevcut durumları nerelerde değerlendirilebilir? Bunu hedefliyoruz.  Ayrıca obezite nedir? Dünyada ve ilimizde ne durumda? Obezite neden önemli? Bunları konuşacağız. Biz hastaneler olarak tedavi edici hizmetlere bakıyoruz fakat gördük ki obeziteden kurtulan insanlar bir müddet sonra tekrar kilo almaktalar. Bu şunu gösteriyor; biz obez hastaları ameliyat ederek bir sonuç elde edemeyiz. Bu hastalarımız 2-3 yıl sonra tekrar kilo alıyorlar. Bu Sağlık Bakanlığımız tarafından da görüldü ve bununla ilgili olarak artık bakanlığımızda koruyucu sağlık hizmetini hedeflemekte. Bu yüzden de ilimizde bu önleyici tedavi hizmetleri alanında neler yapılmakta bunlar anlatılacak.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz