Atatürk Meydanı’nda düzenlenen etkinliğe; İl Sağlık Müdürvekili Eyüp Pincaroğlu, Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Bekir Kılıç, Sütçü İmam Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Deniz Tuncel, AK Parti İl Kadın Kolları Başkanı Ayşe Cesur ile Sağlık Müdürlüğü personelleri katıldı. Programda konuşan İl Sağlık Müdürvekili Eyüp Pircanoğlu, “Diyabet hastası olmadan önce diyabetten korunmak için neler yapmamız gerekiyor. 1'incisi aktif ve hareketli yaşamamız gerekiyor. 2'incisi beslenmemize dikkat etmemiz gerekiyor. Diyabetin belirtileri, kişilerde sık idrara çıkma varsa, halsizlik, kilo kaybı, çok su içme varsa bunlar diyabetin belirtileridir. Bunları bilirsek eğer kendimizde böyle semptom varsa hızlıca sağlık hizmet sunucularımıza başvuracağız. Biz bugün burada diyabetin sembolü olan mavi halkayı oluşturmak için toplandık. Bu konuda bize destek veren büyükşehir belediyemize de teşekkür ediyoruz” dedi.

AMACIMIZ KONUYA DİKKAT ÇEKMEK”
Pircanoğlu, sözlerinin devamında şöyle konuştu: “Diyabetle ilgili bilgi sahibi olmamız gerekiyor. Diyabet hastalığımız var mı yok mu bunları belirleyeceğiz sonrasında da diyabetle nasıl yaşayacağız. Diyabet olan hastalarımız nelere dikkat edecek. Beslenmesine nasıl dikkat edecek? Hangi besinleri tüketecek? Hangi besinlerden uzak duracak? Hareketli yaşam konusunda bizim günde 10 bin adım sayımız var. Şekerini yılda en az bir kere baktıracak. İlaçlarını düzgün kullanacak. Diyetine dikkat edecek. Bunlar diyabete yakalanan hastalarımızın tedavisi ve takibi için önemli olan faktörlerdir. Asıl önemli olan diyabete yakalanmadan diyabet öncesi koruyucu sağlık hizmeti sunmak. Bizim buradaki amacımız aslında bu konuya dikkat çekmektir.”

“HER 5 KİŞİDEN BİRİ DİYABET HASTASI”
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanvekili Bekir Kılıç ise şunları kaydetti:Doktorlarımız tıbbi noktada bize gerekli açıklamaları yaptılar. Sunucu arkadaşımızda bize ara ara notlar verdi. Sonuca baktığımızda aslında diyabetin ileride bizler için çok büyük bir sıkıntı olacağını çok net bir şekilde ifade etmektedir. Ülkemizde 5 kişiden biri ne yazık ki diyabet hastası olaraktan adlandırılıyor. Bu gelecekte daha da büyük bir tehlikeyi ne yazık ki gözler önüne seriyor. Bugün hastanelerimize baktığımızda diyabet şikâyetiyle ilgilide her geçen gün daha fazla hastanın geldiğini görmekteyiz gözlemlemekteyiz. Burada da aslında en başta gelecekte bu hastalığın artmaması için öncelikle aileden bu konuya müdahale etmemiz gerekiyor. Çocuklarımızın ileride bir diyabet hastası olma riskine karşılık çocuklarımıza ebeveynler olaraktan bizler aileden onların sağlıklı beslenmelerine katkı sağlayıp onların nasıl besleneceklerini ve bu noktada neler yapabilecekleriyle ilgili eğitime ilk önce aileden başlamalıyız. İleride her 5 kişiden biri diyabet hastası yerine 2 kişiden biri diyerek arttırmak yerine azaltmayı hedeflemeliyiz. Bununla ilgilide hem belediyeler hem devlet hem sağlık bakanlığı bunla ilgili kurum ve kuruluşlarda bunlarla ilgili projeler gerçekleştirmek durumundadır.”

“DİYABETİ HAYATIMIZIN SONU OLARAK GÖRMEMELİYİZ AMA…”
Diyabeti hayatın bir sonu olarak görülmemesi gerektiğini ancak bunun için önlem alınması gerektiğini söyleyen Kılıç, “Bizler büyükşehir belediye olarak şehrimizin birçok bölgesinde sportif faaliyetlerle ve birçok yapmış olduğumuz büyük parklarla ve büyük parklara yerleştirmiş olduğumuz spor aletleriyle bizlerde Kahramanmaraş'ta yaşayan değerli hemşerilerimizden sağlıklı yaşamalarını ve spor yapmaları için katkı sağlamaya çalışıyoruz. İnşallah bundan sonraki faaliyetlerimiz bu noktada devam edecektir. Şunu çok iyi anlamalıyız ki bizler kendi sağlığımıza dikkat etmediğimiz sürece başka kişiler bu doktorda bir arkadaşımız olsa bizim sağlımıza bizim kadar iyi bakamazlar, bizi daha iyi düşünemezler. Bu nedenle de bizler kendimize çok daha sağlıklı bakmak durumundayız. Elbette ki diyabeti hayatımızın sonu olarak görmemeliyiz ama ne yazık ki birçok yaşamsal aktivitemizi zorlaştırıyor. Bu nedenle de kendimize dikkat etme zorunluluğumuz artıyor. İnşallah bundan sonraki yaşantımızda şu anda nasıl sağlıklıysak bundan sonraki hayatımızda da sağlıklı kalmayı hepinize temenni ediyorum. Tüm insanlığa sağlık ve huzur dolu günler diliyorum” ifadelerini kullandı.  

“TÜRKİYE'DE 7 MİLYONDAN FAZLA DİYABETLİ HASTA VAR”
KSÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Deniz Tuncel’de şunları dedi: Türkiye'de 7 milyondan fazla diyabetli hasta var. Diyabet halk arasında şeker hastalığı olarak biliniyor. Diyabet hastalığı bizim pankreas bezimizin yeterli insülin üretememesi yâda üretilen insülinin vücutta kullanılamaması sonucu ortaya çıkıyor. Çok su içmek, sık idrara gitmek, iyileşmeyen yaralar, ellerde ve ayaklarda uyuşma ya da böyle sebepsiz bir iştah artışı, farkına varmadığınız kilo kaybınız bunlar hep size şüphe duyurması lazım. Ailenizde diyabet varsa kilolu iseniz yaşınız ileri ise diyabet geliştirme riskiniz var. Erken tanı ve tedavi önemlidir ve bu toplantı bu amaçla yapılıyor. Çünkü diyabetin çok ciddi komünikasyonu var. Bunlar kalp ve damar sistemi şekeri yüksekliği, kireçlenmeye, damar tıkanıklarına, böbrek hastalıklarına, görme bozukluklarına ve nöropatiye sebep oluyor. Bu toplantıdaki mesajımız aslında diyabet olmamak için önceden risk faktörlerini kontrol etmeyi öğrenmemiz lazım. Eğer diyabetsek şeker kontrolü için mümkün olduğunca daha fazla hareket edelim daha sağlıklı beslenelim diyoruz. Sigaradan ve alkolden uzak durmalıyız. Mümkün olduğunca etkin bir şekilde uykumuzu uyuyalım ve stresten uzak duralım diyoruz. Herkese sağlıklı huzur dolu bir ömür diliyorum. Diyabet gününüz kutlu olsun.”

“DİYABET ARTIK BİR SORUN HALİNE GELDİ”
Son olarak AK Parti İl Kadın Kolları Başkanı Ayşe Cesur, şu ifadelere yer verdi: “Tabi dünyada olduğu gibi maalesef ülkemizde de diyabet artık bir sorun haline geldi. İnsanlar aşırı kilodan ve hareketsizlikten dolayı bu hastalığa yakalanmaktadır. Bunla mücadele etmekte bizlere düşmektedir. Can bize rabbimin bize verdiği emanettir. Bu canı korumakta görevimizdir. Bu cana sahip çıkmak emaneti korumakta bize düşüyor. Bugünün sloganı olan hareket et diyabetten kurtul diyabeti fark et sloganıyla yola çıktık. Bizlerde AK parti kadın kolları olarak farkındalığın rengi olan mavi kurdelelerimiz, mavi balonumuz ve sağlıklı beslenme adına haşlanmış yumurtalarımızla stanttayız. İnşallah sağlıklı sıhhatli günler diliyorum hepinize.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz