Zengin mutfak kültürüne sahip Kahramanmaraş'ta geleneksel lezzetlerin başında gelen ve vatandaşların sabah akşam tükettiği paça çorbası, özellikle kış aylarında içeriğindeki vitamin ve mineraller nedeniyle "doğal antibiyotik" olarak tanımlanıyor. Dondurmasının yanı sıra kendine has yapımıyla meşhur olan paça, şehir ve bölge halkı tarafından da sık bir şekilde tüketiliyor. "Dondurma kenti" olarak bilinse de zengin mutfak kültürüne de sahip Kahramanmaraş'ta, paça çorba geleneği asırlardır sürüyor. Kentin tarihi sokaklarında ve ana arterlerdeki işletmelerde ustalar, sabah akşam özenle hazırladıkları paçaları müşterilerine servis ediyor. Kentte sabahın ilk ışıklarıyla başlayan paça çorba telaşı, akşam geç saatlere kadar devam ediyor. Tüm bunların yanında ise paçanın Aralık ayında Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve dünyanın başına büyük bir sorun açan Yeni Tip Koronavirüse karşı da caydırıcı bir özelliği bulunuyor. Bağışıklığı güçlendirmesinden ötürü Covid-19’a yakalanma riskini azaltan paça çorbası, bu detayıyla insanları bir kez daha cezbediyor.  

“PAÇA EN BAŞTA BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLÜ TUTUYOR”
Konuyla ilgili konuşan Paça Ustası Nizam Çuhadar, “Kellelerimiz geldiği zaman onları ıslıyoruz. Bir gün boyunca kellenin kanının gitmesi için uğraşıyoruz. Kelleleri tekrardan yıkayıp kazanımıza bırakıyoruz. İçerisine patates, soğan, limon atıyoruz. Yaklaşık 6 ila 8 saat arasında pişiriyoruz. Daha sonra suyunu ayırıyoruz. Ardından kellemizi ayıklıyoruz. Tekrardan bunu tiftikleyip satmaya hazır hale getiriyoruz. Bunun yanında acı sosumuz var, sumak ekşimiz var bunları sarımsakla beraber karıştırıyoruz. Bu karışımları yaptığımız zaman ortaya Maraş paçası çıkıyor. Paça en başta bağışıklık sistemini güçlü tutuyor” dedi.

“COVİD-19’A KARŞI YAKALANMA RİSKİNİ AZALTIYOR”
Paçanın Covid-19’a yakalanma riskini azalttığını belirten Çuhadar, “Kırıklara, grip, nezle gibi kış hastalıklarına çok büyük etkisi oluyor. Enerji verici özelliği bulunduğu için zinde tutuyor. Paçayı haftada 3-4 defa yediğiniz zaman bağışıklığınız yüksek kalıyor ve bu durumda da Covid-19’a karşı yakalanma riskini azaltıyor. Paçamızın içine dana etini asla karıştırmıyoruz. Bunun yanında acı ve ekşimiz var. Kahramanmaraş’ın kendine has karışık, usta işi hepsinden karışık paçamız var. Paçaların içinden en güzeli bu olur. Özellikle ayak paça yaşlılarda diz kapağındaki sıvı kaybına çok iyi geliyor. Paçanın her türlü faydası var” şeklinde konuştu.

HABER:BURHAN KARAGÖZ

Editör: Mahmut Beyaz