Özellikle sporcu beslenmesi konusunda kentte diyetisyenlik yapan Muhammet Yıldız, çocukların boy gelişimi konusunda gazetemize açıklamalarda bulundu. Boy uzamada beslenme ve sporun önemli bir paya sahip olduğuna dikkat çeken Yıldız, ailelerin çocukları için yeme-içme konusunda bir beslenme uzmanına danışması gerektiğini söyledi. İnsanlar yedikleri ve içtikleri şeylerin yararını ve zararını gördüklerinin altını çizen Yıldız, “Bir insan yeterli kalsiyum almıyorsa, yeterince soda içmiyorsa, çok fazla terliyorsa, yediği şeyleri ne kadar sindirebiliyorsa bunlar bireylerin boy uzamasını etkileyen şeyler. Önecilikle boy uzatmak isteyen insanın aile ölçüsüne bakmak lazım. Anne-babadan düşük boy geni alıpta çok yüksek olması mümkün değil ama yeterli spor ve yeterli beslenmeyle belirli miktarda 10-12 gibi kişiden kişiye farklılık göstererek boy uzaması gerçekleşebilir” ifadelerini kullandı.

“BESLENMEYE DİKKAT EDİP BOY UZAMASINI HIZLANDIRABİLİRİZ”

Diyetisyen Yıldız konuşmasının devamında şunları kaydetti: Yaşta çok önemli bir etken 16-17 yaşındaki bir insanın beslenmesine dikkat edip boy uzamasını hızlandırabiliriz. Kalsiyum verici yoğurt, süt, ayran benzeri şeyler harici olarak tendonlarını çalıştırmaya yönelik sporsal hareketler yapılır. Bu şekilde boy uzamasını hızlandırabiliriz ama 40 yaşına gelmiş bir insanın boyununa ne kadar dikkat ederseniz edin uzatamazsınız. Ama Yeterli beslenmeyle kemik erimesini yani boyun kısalması durumunun önüne geçebiliriz.

“BİR İNSAN 24-25 YAŞINA KADAR UZAMASI MÜMKÜN”

Boy uzatmanın yüzde 80 beslenme yüzde 20 spor. Bir insan 24-25 yaşına kadar uzaması mümkün ama 16-17 yaşındaki uzadığı santimle 19-20 yaşındaki uzadığı santim farklılık gösterir. Beslenme ve sporla iş bitmiyor mesela uyku çok önemli. Saat gece 10.00-12.00 arası bu saatler arası grof dediğimiz büyüme hormonu salgılanıyor. Size geçe aydınlık bir ortamda hareket edersiniz, büyümenizde yavaşlayacaktır. Saat 10.00-11.00 arası karanlık bir ortamda uyursanız vücudun büyümesi için salgıladığı hormonlar daha da fazla aktifleşiyor. Bunların hepsi bir bütün bunların hepsine dikkat edildiği zaman 8-10 santim yaş grubuna bağlı olarak boy uzaması mümkün. Sadece spor yapmayla, sadece beslenmeyle ya da sadece uyumayla aman aman bir sonuç elde edilemiz çünkü bizim burada yaptığımız müdahaleler ayrıntıları oluşturuyor. Bu işin yüzde 70-80’i genetikle ilgili, biz o yüzde 20’lik kısmı maksimum verimle tamamlaya bilmek için beslenme programlarını, antrenman programlarını, uyku saatlerini yemesi içmesi gerektiği her şeyi her şeyi A’dan Z’ye insanlara anlatıyoruz.

“OBEZİTE İSTATİSTİKLERİNDE CİDDİ MANADA BİR ARTIŞ VAR”

Son 20 yılda Dünya genelinde obezite istatistiklerinde ciddi manada bir artış var. Bu artan istatistikler maalesef çocukluk çağı obezitesine yansıyor. Şimdi baktığımız 10 çocuktan 3-4 tanesinin obezite olduğunu gördükten sonra maalesef bu işin yeterince bilincinde olmadığını düşünüyoruz ve farkına varıyoruz. Anne ve babaların erken yaşta bir beslenme uzmanıyla görüşmesi, spor salonu antrenörleriyle görüşmesi çocukların daha kaliteli gelecek sağlayabilmesi için şart. Maalesef anne ve babaların iş yoğunluğundan kaynaklı çocuklar kreşe bırakılıyor, bakım evlerine bırakılıyor, evde eline telefon, tablet, bilgisiyar veriliyor. O çocuk tamamen kendi dünyasını orada yaşadığı için onu yönlendiren şey annesi babası olmuyor. Çocukları spora yönlendirmek lazım, insan spor yaptıkça, beslenme bilinci oluşuyor. Kişi spora gittiği zaman kan dolaşımı daha aktif hale geliyor. Daha fazla kan dolayışımı daha fazla dokuya besin vermek demek. Dokular ne kadar sağlam olursa, boy uzamasından tutun ilerde herhangi bir kısırlık problemi çekmemesine kadar etkiler.

“BEN BURADAN AİLELERE SÖYLÜYORUM...”

Ben buradan ailelere söylüyorum çocuklarınızın geleceğini düşünüyorsanız mutlaka bir spor branşına yazdırın. Kaliteli bir çocukluk geçeren birey kaliteli bir gençlik bir geçiriyor, kaliteli bir gençlik geçirdikten sonra kaliteli bir evlilik hayatı geçiriyor. Toplumu oluşturan şey bireylerdir, bireylerin sağlıklı olması toplumun sağlıklı olması demektir. Şu anda pandemi nedeniyle anne-babalar çocuklarını spora gönderemiyorlar. En azından çocuklarıyla beraber yürüyüş yapabilirler. Çocuğun ailesiyle birlikte spor yapmanın verdiği alışkanlık çok önemli. Sporu kendileri için yapmıyorlarsa bile çocukları için yapmaları lazım. Çünkü o çocukta kendi çocuğuna gen bırakacak, insanlar genlerden oluşuyor. Sağlıklı bir toplum için bunlara dikkat edilmesi gerekiyor.”

(Haber: Abdulsamet İspir)

Editör: Mahmut Beyaz