Türk Kızılay’ı her gün Kahramanmaraşlı vatandaşlardan bağış topluyor. Şelale Park üstünde ve Özel İdare İş Merkezi önündeki kan bağışı toplama merkezlerinde vatandaşlar ihtiyaç sahiplerine kan bağışlıyor.

Türkiye ortalamalarına göre kan bağışı konusunda önceki yıllarda ilk 3’te yer alan Kahramanmaraş’ta Türk Kızılay’ı kan bağışı kampanyalarına devam ediyor. Yazın aşırı sıcaklarda ve kışın soğuk olduğu aylarda kan bağışında azalma olduğunu ifade eden Kahramanmaraş Kızılay Kan Bağış Merkezi Müdürü Okan Erdoğan “Kan sürekli bir ihtiyaçtır” dedi ve vatandaşları düzenli kan bağışına davet etti.

Erdoğan, duyarlı Kahramanmaraş halkının bağışladığı kanlarla kent içinde binlerce can kurtarıldığını hatta ihtiyaç fazlası kanların, ihtiyaç olan başka illerdeki merkezlere gönderildiğini belirtti. “Duyarlı halkımıza bağışları için teşekkür ediyoruz” diyen Erdoğan; “Gönüllü vatandaşlarımız çalıştığı için her zaman bağış için gelemeyebiliyor. Bir ekibimiz araçla fabrikalar, okullar ve şehir merkezine uzak mahallelerde bağış topluyor” dedi. Okan Erdoğan, vatandaşların hafta içi mesai saatlerinde Trabzon Caddesi üzerindeki Şelale Park’ta bulunan otobüste ve Özel İdare İş Merkezi önündeki konteynırda bağış yapabileceğini belirtti. Erdoğan, vatandaşların bağış konusundaki tedirginliklerine de açıklık getirdi.

CANIM ÇOK YANAR MI?
Kullanılan iğnenin kalınlığı uluslararası standartlarda bu işlem için uygulanan kalınlıktadır. Hayat kurtarmak için alınan kanın içindeki hücrelere zarar verilmemesi açısından iğnenin kalın olması gerekmektedir. İğnenin kalın olması kan alımı sırasında iğne içinden geçen kan hücrelerinin parçalanmasını engeller, oluşabilecek hasarı azaltır. Acının az hissedilmesi için iğne ucu özel bir işlemle lazerle kesilmiş, silikon ile kaplanmıştır. Personelimiz kan alımı konusunda özel eğitim almış uzmanlardır. Hissettiğiniz acı çok azdır.

KAN BAĞIŞLAMAKTAN KORKUYORUM. YİNE DE KAN BAĞIŞLAYABİLİR MİYİM?
Eğer korkunuz ve endişeniz çok ise kan vermeniz uygun değildir. Belki de bir yaşam kurtarma düşüncesi, bütün korkularınızı yener.

KANSIZ KALIR MIYIM?
Bağışlanan kan 450 ml (bir kutu kola, 330 ml'dir.) kadardır. Vücudumuzda ortalama 5000- 6000 ml kan bulunur. Alınan kan vücudumuzdaki kanın yaklaşık 1/13'ü kadarı olup, size zarar vermez. Ayrıca kan bağışı öncesinde kan sayımınız yapılır, doktor tarafından değerlendirilirsiniz. Kan bağışından önce yapılan muayenede, kan düzeyi düşük (anemi) olduğu saptanan insanlardan kan bağışı alınamaz. Kan seviyesi normal olan sağlıklı bireyler kan bağışında bulunduklarında eksilen kan hücreleri, kemik iliğinin çalışmasıyla hızla yenilenir. Zaten vücut, bu hücrelerin yapım ve yıkım faaliyetlerini sürekli olarak gerçekleştirmektedir. Alınan kan miktarı ise sağlığı olumsuz etkileyecek düzeyde olmadığı için kansız kalmak gibi bir durum söz konusu değildir.

KAN BAĞIŞLAMAK SAĞLIĞA YARARLI YA DA ZARARLI MIDIR?
Kan bağışlamanın sağlığa herhangi bir zararı olmadığı gibi faydası da tıbbi olarak kanıtlanmış değildir. Kan bağışçısına manevi olarak doyum sağlar, tanımadığı bir kişinin hayatını kurtarmak bağışçıyı mutlu eder. Sadece kana ihtiyacı olan hastalara faydası vardır. Hayat kurtarıcıdır.

KİLO ALIR MIYIM? KİLO VERİR MİYİM?
Kan bağışının tıbbi olarak kanıtlanmış kilo aldırıcı veya verdirici özelliği yoktur. Genellikle kan bağışı sonrasında yeni kan hücrelerinin üretilmesi sonucu iştah açtığı söylenir. Ancak bu durum psikolojiktir. Bağışlanan kanın yerine konulması düşüncesiyle çok gıda alınmakta ve bu durum kilo alınmasına sebep olmaktadır.

HANGİ SIKLIKTA KAN BAĞIŞLAYABİLİRİM?
Sağlıklı bireyler için; Erkeklerde; Bağış aralığı 90 günde birdir. Kadınlarda; Bağış aralığı 120 günde birdir.                                   

Haber: Şenol Güneş

Editör: Mahmut Beyaz