Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüsün hayatımıza girmesiyle beraber sağlığın önemini daha iyi anlamış olduk. Koronavirüsle mücadelede özellikle bağışıklık sisteminin güçlü olması gerektiğine vurgu yapan uzmanlar, insanları bağışıklığı güçlendirici besinlere yönlendirdi. Bu noktada ise vitamin ve gıda takviye ilaçlarının ön plana çıkması akıllara bu ürünlerin ne kadar faydalı olduğu sorusunu getirdi. Konu hakkında gazetemize açıklamada bulunan Diyetisyen Naciye Kapudere, takviyelere yönelmenin yanlış olmadığını fakat aşırı ve gereksiz yere alınmasının vücuda zararlı alabileceğini söyledi. Vitaminleri takviye kullanmadan önce bunları besin yoluyla alabiliyor muyuz buna bakmamız gerektiğini ifade eden Kapudere, bağışık sistemini güçlü tutmak için hangi besinlerin tüketilmesi konusunda tavsiyeler verdi.

“ÖNCE BESİN YOLUYLA ALABİLİYOR MUYUZ BUNA BAKMALIYIZ”

Diyetisyen Naciye Kapudere, konuşmasında şu ifadeler yer verdi: “Koronavirüste dışardan aldığımız hiçbir besin bu hastalıklardan korumaz fakat bağışıklık sistemimizi güçlendirerek bu süreci çok kolay atlatmamıza yardımcı olur. Koronavirüste insanlar daha çok bu hastalıklardan korunmak için takviyelere yöneliyorlar, bu yanlıştır demiyorum fakat aşırı ve gereksiz yere alınan takviyeler vücudumuza zararlı olabilir. Bu yüzden doktor yönetiminde ve kan değerleri gösterilerek takviye alınmalıdır. Öncelikle vitaminleri takviye kullanmadan önce bunları besin yoluyla alabiliyor muyuz buna bakmalıyız.

“BUNLAR SİZİN HEM BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİZİ GÜÇLENDİRECEK HEM DE...”

Koronavirüste takviyelere ihtiyaç duymadan da bağışıklık sistemimizi güçlendirecek besinlerden karşılayabilirsiniz. Bu besinler neler derseniz A vitamini açısından zengin süt, yoğurt, karaciğer, pazı, ıspanak, tereyağı veya havuçtan karşılayabilirsiniz. Ya da E vitamini açısından zengin fındık, fıstık, badem, ay çekirdeği ve kuru baklagillerden karşılayabilirsiniz. Bunlar sizin hem bağışıklık sisteminizi güçlendirecek hem de bakıldığı süreç diliminde bu süreci çok daha kolay atlatmanıza yardımcı olacaktır. Koronavirüs süreç diliminde D vitamini eksikliği de çok fazla görülmektedir.

“BOL BOL SU TÜKETİMİNE ÖZEL GÖSTERELİM”

Bu süreçte insanlar daha çok halsiz, yorgun ve mutsuz hissediyorlar bunun içinde bol bol süt ve yoğurt tüketimine özen gösterilmeli ve hiç değil ise gün içerisinde 1 saat güneşe çıkılmalıdır. B ve C vitamini açısından değerlendirmek isterseniz de B ve C vitamini vücut tarafından depolanmadığı için dışardan takviye olarak alabilirsiniz. Günlük C vitamini ihtiyacınızı ise iki küçük boy mandalina 1 orta boy portakal ya da 3 adet sivri biber, greyfurt veya kividen karşılayabilirsiniz. Ya da bunları yapmak yerine zencefil ve zerdeçalı bal ile karıştırarak ta günlük c vitamini ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Günlük C vitamini ihtiyacınızı eğer besin yolu ile alamıyorsanız bunları takviye yoluyla da alabilirsiniz fakat aşırı fazla miktarda alınan C vitamini ise vücudunuza zararlı olabilir, iyileşeyim derken vücudunuzda ishal veya böbrek taşı oluşumuna sebebiyet verebilirsiniz. Koronavirüste ayrıcı bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için bol bol su tüketimine özel gösterelim. Özellikle de kilogram başına 30 mililitre olarak hesaplaya bilirsiniz. Ana ve ara öğünlerimizi tüketelim, haftada iki kez balık tüketimine özen gösterip uyku düzenimizi oluşturalım.”

(Haber: Abdulsamet İspir)

Editör: Mahmut Beyaz