Yeni tip koronavirüs salgını sonrası oluşan ve yaklaşık 1,5 yıldır devam eden pandemi süreci insanlığı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Virüsün ortaya çıktığı tarihten hemen hemen 7-8 ay sonra bulunan ve virüse karşı umut ışığı olan aşılar, vücuttaki antikor seviyesini yükseltmesi anlamında çok önemli bir rol oynuyor. Bu doğrultuda tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de aşılama çalışmaları tüm hızıyla sürerken, toplumun bir kesimi tarafından aşıya karşı olan önyargı aşılama faaliyetlerinin yavaşlamasına neden oluyor. Konuyla ilgili sosyal medya hesabından videolu bir paylaşım yapan MHP Kahramanmaraş Milletvekili Prof. Dr. Sefer Aycan, aşı konusunda Sağlık Bakanlığı’nın daha katı bir tavır sergilemesi gerektiğini söyledi.

“VATANDAŞLARIN ‘AŞI YAPTIRMIYORUM’ DEME HAKKI YOK”
Aynı zamanda Halk Sağlığı Uzmanı olan Aycan, aşı yaptırmanın zorunlu olduğuna dikkat çekerek, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Bulaşıcı hastalık varsa, hükümet bununla ilgili aşı çalışması başlatmışsa ‘aşı yaptırmıyorum’ deme hakkı yok. Ben halk sağlıkçıyım. Halk sağlığının genel prensibi böyledir. Kanunlarımız da böyle. Umumi Hıfzıssıhha Kanunu, ‘bir bulaşıcı hastalık varsa, idarenin aldığı karara herkesin uyması zorunludur’ der. Bakanlık ikna ile aşı yapmak yolunu tercih etti, hükümet gönüllülüğü esnek bıraktı. Bu da böyle bir sonuç doğurdu. Aşıya karşı reaksiyon gösteren insanlar var, her zaman vardı. Covid-19 da aşı reddi olayına dönüşüyor. Buna müsaade etmemek lazım.

“AŞININ YAPTIRILMAMASI HEPİMİZİ ETKİLİYOR”
Sağlık Bakanlığı’nın daha katı bir tavır sergilemesi gerektiğini düşünüyorum. Ben zorla yapılması gerektiğini düşünüyorum. Onun yaptırmaması, hepimizi etkiliyor, hastalığı topluma bulaştırıyor. Bu yüzden Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun uygulanması gerektiğini düşünüyorum. Maske takılmıyor diye ceza yazılıyor. Toplum sağlığını tehdit ediyor diye. Aşı yaptırmayana da ceza uygulanabilir. Mevcut kanun bunu zaten sağlıyor.”

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz