Modern tıp hizmetlerinin özverili biçimde yürütülmesinin yanı sıra geleneksel tedavi yöntemlerinin de merdiven altı diye tabir edilen ortamlarda yapılmaması adına Sağlık Bakanlığı harekete geçerek geleneksel tedavi yöntemlerini hastaneler bünyesinde vatandaşlarla buluşturuyor. Bu kapsamda her geçen gün yeni bir birimin bünyesine katılmasıyla daha da güçlenen Kahramanmaraş Necip Fazıl Şehir Hastanesi’ne, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Ünitesi (GETAT) de kazandırıldı. GETAT’da özellikle sağlıksız ortamlarda yapıldığı bilinen hacamat ve akupunktur tedavileri, sertifikalı hekimler tarafından, devlet eliyle usulüne uygun, steril ortamlarda ve güvenli bir şekilde yapılacak. Necip Fazıl Şehir Hastanesi Ana Hizmet Binası 3. Katında hizmet verecek olan GETAT’ın açılışı yoğun katılımla gerçekleştirildi. 

“ANADOLU’DA YAPILAN TEDAVİLER BİLİMSEL ŞEKİLDE YAPILACAK”

Açılış sonrası açıklamalarda bulunan Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, sağlık hizmetlerinin kamu hizmetlerinin en başında geldiğini belirterek, “Sağlık sıhhat işi bütün kamu hizmetlerinin en başında hizmettir. Vatandaşımızın en ızdırar halinde ihtiyaç duyduğu bir alan ve devletimiz, hükümetimiz vatandaşımızın bu ihtiyacına en yüksek derecede duyarlılıkla Anadolu’nun dört bir yanında hizmetleri yaygınlaştırmaktadır. En nitelikli hastaneleri yaparak vatandaşımıza hizmet vermeye çalışmaktadır. En nitelikli hekimleri veya sağlık personeli yetiştirerek bu hizmetleri sunmaya çalışmaktadır. Aynı zamanda bütün branşlarda, hem tıbbi teknolojik cihazlar alanında hem de bütün dünyada ve Anadolu’da kullanılan geleneksel anlamdaki vatandaşımızın tevessül ettiği geleneksel ve tamamlayıcı tıp dediğimiz alanda da Sağlık Bakanlığımızın rehberliğinde belli hastanelerde, belli alt üniteler açarak bu işin izlenebilir bir sistem dahilinde hizmetin üretilmesi ve sağlıklı bir şekilde vatandaşımıza gitmesini misyon edinmiştir. Bu çerçevede bugün Necip Fazıl Şehir Hastanemizde bu bölüm geleneksel olarak uygulanan tıp yöntemlerinin daha bilimsel, hekimlerimizin rehberliğinde ve denetiminde, vatandaşımızın herhangi bir eksiklik ve aksaklıkla karşılaşmaması için burası bir güvencedir. Esasen Anadolu’da yapılan tedavi yöntemlerinin daha bilimsel bir şekilde, hekimler ve Sağlık Bakanlığı rehberliğinde icra edilmesi çok güzel. İnşallah insanlarımıza, ilimize şifa getirir” dedi. 

“DAHA SAĞLIKLI BİR ŞEKİLDE YAPILACAK”

Geleneksel tedavi yöntemlerinin artık daha sağlıklı bir ortamda yapılacağına dikkat çeken AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili İmran Kılıç ise, “Necip Fazıl Şehir Hastanemize kazandırılan Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Bölümü’nün açılışını yaptık. Öncelikle ilimize hayırlı olsun. Zaten vatandaşlarımız geçmişten bu yana bu tıbbı uygulaya gelmekteydiler. Ama şuan da sağlıklı bir ortamda, uzmanlar nezaretinde daha sağlıklı bir hale taşınmış oldu. Herhangi bir olumsuzluğa karşı uzmanlarımızın, doktorlarımızın kontrolünde bu işler yapılacak. Bütün amacımız, gençlerimizin, çocuklarımızın, insanlarımızın ruh, akıl ve beden sağlığının yerinde olması. Bir zarar görmüşse tedavilerini uygun ortamlarda, uzmanlar eşliğinde yapalım çabasındayız. Gerçekten Kahramanmaraş’ımız açısından bu bölümün açılmış olması çok güzel bir gelişme oldu. İlimize, vatandaşlarımıza, hemşerilerimize hayırlı olmasını diliyorum. Vatandaşlarımız gelsinler devlet kontrolünde, hastane ortamında, uzmanların gözetiminde bunu yapsınlar. Zaten bütün amacımız da buydu ev bu amaçla bu bölümü burada açtık. Herkes bunu duysun, bilsin. Hastane ortamında öteden beri, uygun olmayan ortamlarda belki yapageldikleri bu tedaviyi uygun ortamda yapsın vatandaşlarımız” ifadelerini kullandı. 

“MERDİVEN ALTI YERLER HALK SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYORDU”

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Cihat Sezal ise geleneksel tedavilerin merdiven altında yapılmasının halk sağlığını tehdit ettiğini belirterek, “Bugün Necip Fazıl Şehir Hastanemizde Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Merkezimiz açıldı. Biliyorsunuz akupunktur tedavisi, sülük tedavisi ve diğer hacamat tedavileri merdiven altı yerlerde yapılıyordu bu da halkımızın sağlığını tehdit ediyordu. O yüzden Necip Fazıl Şehir Hastanesi Başhekimliği ve İl Sağlık Müdürlüğümüz böyle bir birimi hastanemize kazandırdı. Biz vatandaşlarımızı buraya tabi ki davet ediyoruz. Bu tedavinin dışarıda yapılmasından ziyade hastane koşullarında, sağlıklı ve hijyenik ortamda bu tarz tedavilerin yapılması daha iyi olacaktır. Hem bir aksilik durumunda hızlı müdahale edilmesi veyahut ta akupunkturda kullanılan iğnelerin başka hastalarda da kullanılmaması, bulaşıcı hastalıkların yayılmaması adına hastanemiz böyle bir çalışma başlattı. Ben vatandaşlarımıza hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. İnşallah bu tarz bölümler zamanla hastanemiz bünyesinde açılacaktır, çalışmaları takip ediyoruz. Vatandaşlarımızın imkanlarının daha da artırmak için mücadele edeceğiz. Başta Sağlık Müdürlüğümüze ve Necip Fazıl Şehir Hastanesi Başhekimliğimize teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu. 

“AK PARTİ DÖNEMİNDE YASAL ZEMİNE OTURTULDU”

Geleneksel tedavi yöntemlerinin AK Parti döneminde yasal zemine oturtulduğunu dile TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç, de yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı, “Bugün Kahramanmaraş için önemli bir gün, çünkü Necip Fazıl Şehir Hastanemize önemli bir bölüm kazandırıldı. İl Sağlık Müdürümüze ve başhekimimize böyle bir bölümü hastanemize kazandırdığı için teşekkür ediyorum. Bilindiği üzere alternatif tıp yani tamamlayıcı tıp öteden beri batıda uygulanan, insanların istifade ettiği bir alan. Maalesef Türkiye bu konuda da çok geç kalmış bir ülke. Son dönemlere kadar bu iş illegaldi, yasaktı, kanunsuzdu ve ehil olmayan insanların elindeydi. Merdiven altında yapılıyor diye halkımız konuşuyordu ama AK Parti döneminde bu yasal zemine oturtuldu, çıkarttığımız yasayla bu işi bilim adamlarının nezaretinde yapılmaya başlandı. Bu çok önemli bir kazanım, önemli bir alan, önemli bir açılım ve yeni bir umut birçok hastamız için. Bunun bir ayağını da şehrimize kazandırdık. Burayı açtık, şimdilik hacamat ve akupunktur başladı. Zaman içinde diğer alternatif tıp, beslenme ve ozon gibi tamamlayıcı tıbbın alternatiflerini inanıyorum ki il müdürümüz ve başhekimimiz buraya getireceklerdir. Kahramanmaraş’ımıza hayırlı olsun. Ben inanıyorum ki çok büyük görev yapacak, belirle bir yaşın üzerindeki insanlarımız gelip doğal beslenmeyle ilgili buralardan fikir alacaklar.”

“AK PARTİ HER ZAMAN AÇIK KAPATIYOR”

AK Parti’nin her alanda açık kapattığına dikkat çeken Güvenç, “Güzel bir hizmet oldu, mutluyuz, gururluyuz. Hep ifade ediyorum Türkiye, AK Parti dönemlerinde açık kapatıyor. Yıllar yılı kaybetmişiz, çok daha açık ifade edeyim, Ziya Özel kanserle ilgili zakkumdan bir su yaptı, perişan edildi, merdiven altında satış yaptı. Ben bizzat gidip ilaç aldım, yaşamış bir insanım, o ara Amerika’ya gitti, burada tutamadık. Birçok insan bugüne kadar legal olmadığı için, kanuni olmadığı için Türkiye’de yurt dışına kaçıyordu. Artık Türkiye’de bu işleri yapıyoruz ama çağrım şu, herkese gitmesin vatandaşlarımız. Buraya gelsinler, uzman doktorlara gelsinler, bilim adamına gelsinler, öyle merdiven altında, sokak arasında kim olduğu belli olmayan ehliyetsiz insanlara da kendilerini teslim etmesinler. Bizim amacımız bunu bilimsel seviyede, bilimsel ortamda yaptırmaktır” dedi.

“TAVİZ VERMEDEN İNSAN ODAKLI ÇALIŞACAĞIZ”

TBMM’deki bütçe çalışmaları nedeniyle Kahramanmaraş’a gelemediklerini ve halkı özlediklerini dile getiren Güvenç, “Malum bütçe çalışmaları dolayısıyla şehrimize gelemiyorduk bir müddet, halkımızı özlemiştik. Gelince de ilk adres hasta yatağındaki hemşerilerimiz oldu. Eğer hasta yatağındaki hemşerimiz doktordan memnunum, hemşireden memnunum, çıkan yemekten memnunum, hasta bakıcıdan memnunum, asık surat yok diyorsa işler iyidir. Benim en önemli ölçme metodum bu. Çat kapı giriyoruz hastane odasına, hemşerim iyi misin, rahat mısın, bakım iyi mi diye soruyoruz. Bu en tabi ankettir, en tabi vatandaşın durumunu sorma metodudur. Onlar memnun oluyor, biz de onlardan hayır duası alarak memnun oluyoruz. Buradaki bir hasta bakıcının bir hastamıza, bir yaşlımıza, güzel davranması, onun gönlünü alması devletimiz yüceltmektir. Onun yaptığı o hareket siyasetçi olarak bize, Cumhurbaşkanımıza dua getiriyor, devletimize dua getiriyor. Bu çok önemli bir şey, Türkiye bunu yakaladı, devam ettireceğiz. Taviz vermeden, insan odaklı, insanı merkeze alarak, başhekimiyle, hemşiresiyle, gazetecisiyle hep beraber gönül gönüle çalışacağız, çabalayacağız. Hepimiz aynı gemideyiz, geleceğimiz aydınlık. Bu vesileyle bütün hemşerilerimizin yeni yılını kutluyorum, Cenab-ı hak ülkemize, milletimize, İslam alemine hayırlı bir sene versin. Yılbaşında yola çıkacak vatandaşlarımıza da aman dikkat diyorum, yollar buzlu, kar var, dikkat edelim. Sürücülerimize dikkat etmelerini, gece yola çıkmamalarını öneriyorum” ifadelerini kullandı.

“DEVLET ELİYLE USULÜNE UYGUN ŞEKİLDE YAPILACAK”

GETAT hakkında bilgiler veren İl Sağlık Müdürü Ali Nuri Öksüz ise, “Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürlüğü olarak amacımız vatandaşlarımıza her türlü sağlık hizmetini en kaliteli biçimde sunmaktır. Modern tıp hizmetlerini özverili biçimde yürütmeye çalışıyoruz ancak vatandaşlarımızın çokça tercih ettiği hacamat ve akupunktur uygulamalarına kayıtsız kalmamız da mümkün değildi. Bu uygulamaların devlet eliyle usulüne uygun, steril ortamlarda ve güvenli bir şekilde yapılabilmesi için ilimizin en büyük hastanesi olan Necip Fazıl Şehir Hastanesi ana hizmet binası bünyesinde Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Ünitesi’ni (GETAT) açmaya karar verdik. Necip Fazıl Şehir Hastanemiz ana hizmet binası 3. Katında hizmet veren GETAT ünitemiz bünyesinde konusunda uzman sertifikalı hekimimiz ve sağlık personelimiz görev almakta olup çarşamba-cuma günleri muayene, pazartesi-salı ve perşembe günleri ise akupunktur ve hacamat uygulaması yapılmaktadır. Hastalarımızın işlem öncesinde ilgili hekimimiz tarafından ön muayeneleri yapılarak akupunktur veya hacamat uygulamasını yaptırmasında tıbbi olarak bir sakınca olup olmadığı değerlendirildikten sonra işlemin yapılmasını kabul eden hastalarımıza randevu verilerek tedavileri ünitemizde uygulanmaktadır” şeklinde konuştu.

“MODERN TIBBI DESTEKLEYİCİ YÖNTEMLERDİR”

Geleneksel tedavi yöntemlerinin modern tıbbı destekleyici ve tamamlayıcı yöntemler olduğuna dikkat çeken Öksüz, “Ayrıca tedavilerin uygulanmasında kullanılacak olan modern cihaz ve ekipmanlarla ünitemiz desteklenmiştir. “Geleneksel ve tamamlayıcı tıp” fiziksel ve ruhsal hastalıklardan korunma, bunlara tanı koyma, iyileştirme veya tedavi etmenin yanında sağlığın sürdürülmesinde de kullanılan, farklı kültürlere özgü teori, inanç ve tecrübelere dayalı, izahı yapılabilen veya yapılamayan bilgi, beceri ve uygulamaların bütünüdür. Modern tıbbı destekleyici ve tamamlayıcı yöntemlerdir. Bu yöntemlerden özellikle hacamat şehrimizde bolca tercih edilmektedir. Hastalıktan kurtulmak veya sağlığı koruma amacıyla atık maddelerin yoğun olarak toplandığı belli noktalardaki tıkanıklık, kılcal damar ve ince damarlardan kirli kanın alındığı tedaviye hacamat diyoruz. Ana mekanizması kan akımının arttırılmasına dayanır. Elle yapılan masaja nazaran daha fazla kan akımı sağlanarak, hücrelerin beslenmesi artar ve karbondioksit atılması sağlanır. Tarihçesine bakacak olursak; milattan önce 1500’lü yıllarda mısırda kullanılmaya başlanmış. Osmanlı ve Selçuklu devletlerinde de çokça yaptırılan bu yöntem aynı zamanda peygamber efendimizin de bir sünnetidir” dedi.

“DEVLET ELİYLE STERİL ORTAMDA YAPILACAK”

Hacamat uygulaması hakkında bilgiler veren Öksüz, sözlerine şu şekilde devam etti, “Hacamat, hastalık yapıcı etkenleri ve yaşlanmış hücreleri vücuttan uzaklaştırdığı için detoks etkisi vardır. Kanı inceltir, akışkan hale getirir. Pıhtılaşma ve tıkanıklıkları açar. Tüm vücudun temizlenmesini, yenilenmesini sağlayıp enerji verir. Hekim kontrolünde yapılmazsa hastaya çeşitli zararlar verilebilir. Hastanemizde de bu uygulamalar sertifikalı uzman hekimlerimiz tarafından yapılacaktır. Bu hizmetin devlet eliyle güvenli ve steril bir ortamda yürütülmesi de merdiven altı diye tabir ettiğimiz, izinsiz ve kontrolsüz çalışan yerlere rağbeti azaltacaktır. Burada yapılacak olan diğer bir uygulamamız akupunktur ise çok ince uçlu iğnelerle vücudun belli bölgelerine uygulanan bir sistemdir. Akupunktur baş ağrısı, migren, sırt, boyun, diz ağrısı, artrit, uykusuzluk, kanser, baş dönmesi, kabızlık, yorgunluk, idrar şikâyetleri gibi birçok rahatsızlığın tedavisinde tamamlayıcı bir yöntemdir. Tabi bu yöntemler her hasta üzerinde uygulanamamaktadır. Doktorlarımızın tavsiyesinde ve kontrolünde tamamlayıcı tedavi yöntemleri uygun görülürse yapılabilmektedir. Çünkü her tedavi, her hasta üzerinde etkili olamadığı gibi yan etkileri de olabilmektedir. Örneğin kan pıhtılaşma sorunu olan bir hastanın hacamat yaptırması uygun değildir. Bu uygulamaların doktor kontrolünde yapılması bu açıdan da bir kez daha önem kazanmaktadır. GETAT, geleneksel ve tamamlayıcı tıp ünitemiz memleketimize hayırlı olsun diyor, herkese sağlıklı günler diliyorum.”

AKUPUNKTUR VE HACAMAT NEDİR?

Necip Fazıl Şehir Hastanesi’nden Uzman Hekim Haluk Habib Kurtoğlu ise akupunktur ve hacamat tedavileri hakkında bilgiler verdi. Kurtoğlu, “Hastanemizde Geleneksel ve tamamlayıcı Tıp Ünitesi’ni açmış bulunuyoruz. Burada akupunktur ve kupa terapisi dediğimiz hacamat tedavilerini uygulayacağız. Akupunkturu tanımlarsak, vücuttaki özel noktalara steril çelik iğneleri tatbik etmek suretiyle uygulanan geleneksel tedavi yöntemidir. Sağlık Bakanlığı’nın yayımlamış olduğu yönetmeliğe göre ünitelerde her türlü kas iskelet sistemi ağrılarında, baş ağrılarında, migren, organik bir sebebi olmayan tüm baş ağrılarının tedavisinde, bel fıtığının kronik döneminde, altta yatan bir sebebi bulunamayan vertigoda, çocuklarda altına ıslatma dönemlerinde, sancılı adet gören veyahut ta adet düzensizliği olan kadınların tedavisinde, obezite tedavisinde diyete uyum sağlamakta kullanılan yine sigarayı bıraktırma konusunda sigarayı bırakırken hastaların yaşadığı anksiyetenin tedavisinde ve uyku bozukluklarında kullanılan çok yönlü geleneksel tedavi yöntemidir. Hastalarımız MHR ve 182’den randevu alarak burada tedavi görebilirler. Kupa terapisi ise kuru kupa, yaş kupa yani hacamat tedavisi, kan akımını artırmak için bölgesel vakum uyguladıktan sonra yüzey cilt kesileriyle kan alma işlemine denir. 2014 yılındaki Sağlık Bakanlığı’nın yayımlamış olduğu yönetmeliğe göre ünitelerde yaş kupa terapisi yani hacamat herhangi bir rahatsızlığı olmayan kişilerde bağışıklık sistemini artırmak için, kas iskelet sisteminin mekanik ağrılarında, gerilim tipi baş ağrısında, diz ağrısında kullanılan geleneksel tamamlayıcı bir tedavi yöntemidir” dedi. 

GETAT açılışına, TBMM içişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri İmran Kılıç ve Mehmet Cihat Sezal, Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, İl Sağlık Müdürü Ali Nuri Öksuz, Necip Fazıl Şehir Hastanesi Başhekimi Vehbi Şirikçi ve doktorlar katıldı. 

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz