KSÜ Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi, Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Gökhan Özdemir öncülüğünde Doktor Öğretim Üyeleri Ali Meşen ve Abdullah Beyoğlu tarafından bölgede ve Kahramanmaraş’ta ilk defa tam kat kornea nakli gerçekleştirildi. Yeniden görme umudu için tam kat kornea nakli yapılması gereken hastalar ameliyatın Kahramanmaraş’ta yapılmadığından dolayı başka şehirlere gitmek mecburiyetinde kalıyordu. Kahramanmaraş’ta ilk defa yapılan nakille birlikte artık nakil olmayı bekleyen hastalar diğer şehirlere gitmek zorunda kalmayacak. Yapılan kornea nakli hakkında bilgilendirme toplantısında konuşan Üniversite Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, “Kahramanmaraş ilimizi kornea nakli konusunda merkez haline getirmek için elimizden gelen her türlü fedakârlığı yapmaya hazırız” dedi. KSÜ Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı, bundan sonraki aşamalarda ise uygun hastalarda kısmi kornea nakli yapmayı ve bu adımların daha hazlı ilerlemesi için de hastane bünyesine bağlı bir göz bankası kurmayı hedefliyor.

ÖNEMLİ GELİŞMELER YAŞANIYOR”

KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında şunları söyledi: “Üniversitemizde her birimde önemli değişmelere şahit oluyoruz ve önemli değişiklikleri çok ciddi bir şekilde destekliyoruz. Üniversitemizin temel politikası sürekli öğrenmenin, değişimin ve geleceğin adresi politikamızın içini doldurarak ilerliyoruz. 5 Ekim’den itibaren öğrencilerimize uzaktan eğitimi başlattık ama aynı zamanda araştırmalarımızı ve incelemelerimizi, projelerimizi sürdürüyoruz. Üniversiteler araştırma ve her konuda değişikliklere ve gelişmeler öncülük eden kurumlardır. Biz de bu görevimizin başındayız. Üniversitemiz Araştırma ve Uygulama Hastanesinde de hemen hemen her gün önemli değişiklikler, önemli ameliyatlar gerçekleştiriliyor. Geçtiğimiz aylarda beyin ve sinir cerrahisinde, kalp ve damar cerrahisinde, cildiye, kulak, burun, boğaz ve diğer hemen hemen tüm ana bilim dallarında önemli gelişmeler yaşanıyor.

KISMİ KORNEA NAKLİ AMELİYATLARINI DA YAPMANIN HAZIRLIĞI İÇERİSİNDEYİZ”

Son günlerde en önemli gelişmelerden bir tanesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalında kornea nakli ameliyatları başlamıştır. Bu bölgemizde Kahramanmaraş’ımızda ilk defa gerçekleşen bir uygulama. Kornea nakli uzun yıllardan ülkemizde zaten yapılıyordu. Gözün saydam tabakasında meydana gelen bulanıklıkların tedavisinde hastalara yeniden görme umudu sağlayan etkili ve başarılı bir yöntem. Halk arasında buna göz naklide deniliyor. Korneanın şekil ve şeffaflığı birçok nedenden dolayı bozuluyor ve bu hastalarda kornea saydamlığını yitiriyor, hastalarda kornea ciddi göz ağrılarına sebebiyet vererek hastanın yaşam kalitesini bozuyor. Bu noktada Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanımız Gökhan Özdemir’in, diğer doktorlarımızın ve Başhekimliğimizin de desteği ile Doktor Öğretim Üyesi Ali Meşen ve Doktor Öğretim Üyesi Abdullah Beyoğlu tarafından tam kat kornea nakli gerçekleştirildi, şu anda da bu ameliyatlar devam ediyor. Kornea nakli bu hastalar için hem yeniden görme umudun hem de ağrıların azalmasına vesile olan uzun yıllardın yapılan bir cerrahi yöntemi Kahramanmaraş’ımızda başlatmış oluyoruz. Ben Anabilim Dalı Başkanımıza ve Doktor Öğretim Üyelerimiz Ali Meşen ve Abdullah Beyoğlu’na ve bu doktor arkadaşlarımıza destek olan ekibine teşekkür ediyorum. İnşallah bundan sonra kısmi kornea nakli ameliyatlarını da yapmanın hazırlığı içerisindeyiz. Yine göz bankaları kurma çalışmamız var, Kahramanmaraş’ı kornea nakli merkezi haline getirmek için çabalıyoruz.

ÇAPRAZ BAĞLAMA UYGULAMASI ÜNİVERSİTEMİZDE BAŞLAMIŞTIR”

Yine üniversitemizde ilk defa gerçekleştirilen bir uygulama Çapraz Bağlama (Kornea Krosslinking) buna da üniversitemizde başlamıştır. Çapraz Bağlama tedavisi 2000 yıllardan beri keratokonus ve diğer ilerleyici göz hastalıklarına etkin bir şekilde uygulanmakta. Burada da yine Doktor Öğretim Üyesi Ali Meşen Hocamız bu ameliyatları gerçekleştirmeye başlamıştır. Bundan sonra bu tür ameliyatlar için Kahramanmaraş ve bölgemizdeki hasta ve hasta yakınlarımız dış merkezlere bundan sonra gitmeyecektir. Memleketimiz, halkımız, üniversitemiz için bu müjdeyi veriyorum. Şimdiden tüm hasta ve hasta yakınlarımıza geçmiş olsun temennisinde bulunuyorum.”

GÖZ ALANINA AİT HER TÜRLÜ AMELİYATLARI YILLARDIR GERÇEKLEŞTİRMEKTEYDİK”

Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gökhan Özdemir, Göz hastalıkları kliniğinin uzun yıllardır Kahramanmaraş’ta hizmet vermekte olduğunu belirterek, “Göz alanına ait her türlü ameliyatları yıllardır gerçekleştirmekteydik” dedi. Özdemir, “Bugün bu yaptığımız ameliyatlara yenisi eklemenin mutluluğunu paylaşıyoruz. Kliniğimize son zamanlardaki gelişmeler eşliğinde artık göz nakli ameliyatlarını yapıyoruz. Önceden bu hastalarımızı şehir dışına göndermek mecburiyetinde kalıyorduk. Şehir dışına çıkan arkadaşlarımızda hem dışarıda mağdur oluyorlar hem de sıraya girmek zorunda olduklarından dolayı tedaviye hemen ulaşamıyorlardı. Ancak biz bu ameliyatı burada yaptığımızdan dolayı bundan sonra bu hastalarımıza daha kısa sürede tedavi fırsatı sunacağız. Hem hastalarımız için büyük bir kolaylık olacak ve bu bölgede ki hastalarımızın yaşam kalitesinin artacağını ümit ediyoruz” şeklinde konuştu.

TEDAVİNİN İLERİKİ AŞAMALARINI UYGULAMAYA GAYRET GÖSTERECEĞİZ”

Doktor Öğretim Üyesi Ali Meşen, gerçekleştirilen tam kat kornea nakli ile ilgili şu ifadelere yer verdi: “Bölgemizde daha önce yapılmayan Tam Kat Kornea naklini Hastanemizde gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Kornea nakli gereken hastalar bölgemizde birçok insan için yeniden görme umudu olmakta. Bu hastaların inanılmaz derecede günlük yaşamını etkileyen göz ağrıları şikâyetleri olmakta. Bu hastalar bu tedaviyi almak için şehir dışına gitmekte ancak biz burada bu tedaviyi almak için şehir dışına gitmekte ancak biz bu tedaviyi burada başlatmış bulunmaktayız. Bundan sonraki aşamalarda bu tedavinin ileriki aşamalarını uygulamaya gayret göstereceğiz” diye konuştu.

GÖZ BANKASI KURMAYA NİYETLENDİK”

Doktor Öğretim Üyesi Abdullah Beyoğlu ise şunları söyledi: “2017 yılında üniversiteye başladım. 2017 yılından beri bölüm başkanımız Gökhan Hocamızın desteği ile bölümümüz sürekli gelişti. Bugünlerde yani yaptığımız kornea nakli ile yine devlet kurumu olarak ilk defa yaptığımız çapraz bağlama işlemiyle bazı yeni ameliyatları listemize eklemiş olduk. Bu ameliyatları Ali Meşen Hocamın eşliğinde yaklaşık 45 dakika veyahut hastanın durumuna göre 1 saat süreyle yaptığımız bir işlem. Krosslinking işlemi de aynı şekilde 45 dakika süren bir işlem. Biz bu ameliyatları yapmanın mutluluğunu yapıyoruz. Ve bu ameliyatları geliştirmek için daha detaylı işlemler yapmak için göz bankası kurmaya niyetlendik ve bunun için çaba sarf ediyoruz. Bu çabamız sonucunda inşallah bölgemizde göz bankasını da kurarak detaylı işlemleri yaparak, hastanın daha konforlu daha kısa sürede cevap alması için elimizden geleni yapacağız.”

(Haber: Abdulsamet İspir)

Editör: Mahmut Beyaz