Bölge hastanesi olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi, sağlık alanındaki teknolojik gelişmeleri de hızlı bir şekilde hastane sistemine entegre etmeye devam ediyor. Son teknolojik cihazlar Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi’ne bir bir kazandırılırken, kent halkı da başka şehirlere giderek tedavi olmak zorunda kalmıyor. Hastaneye kazandırılan son cihaz ise floresan destekli yüksek teknoloji beyin cerrahi mikroskobu oldu. Beyin cerrahi mikroskobunun tanıtımı, KSÜ Rektörü Niyazi Can’ın katıldığı programla Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Programda Beyin Cerrahı Prof. Dr. Zafer Yüksel, beyin cerrahi mikroskobu hakkında katılımcılara bilgiler verdi.

TEKNOLOJİYİ ÇOK ÖNEMSİYORUZ”

Programda açıklamalarda bulunan KSÜ Rektörü Niyazi Can, KSÜ Tıp Fakültesi’ndeki her alanda etkili ve uygulamalı öğretim ile teknolojiyi çok önemsediklerine dikkat çekerek, “Üniversitemize kazandırılan önemli cihazlardan biri olan floresan destekli yüksek teknoloji ameliyathane mikroskobu adlı cihazımızı tanıtmak için buradayız. Bu cihazın üniversitemize kazandırılmasında Rektör yardımcım Prof. Dr. Kadir Saltalı Hocamızın büyük destek ve teşvikleri oldu. Tıp Fakültemizin yöneticileri, Başhekim ve yardımcıları, aynı zamanda bu cihazı kullanacak hocalarımızın bu cihazla ilgili bizleri bilgilendirmesi ve bunun bir ihtiyaç olduğunu bize ifade etmesi bu cihazın hastanemize kazandırılmasında önemli bir yer tutuyor. Bizler üniversitemizin yöneticileri olarak, her konuda bize bildirildiği kadar bilgileniyoruz. Bizler, sizin yaptıklarınızı ve yapacaklarınızı halkımızla paylaşıyoruz ama bu yapılacak olanlar arasında her türlü destek ve teşvik bize düşüyor. Değerli hocalarımız ve öğrencilerimiz, Üniversitemizin her alanında etkili eğitimi, uygulamalı öğretimi ve teknolojiyi çok önemsiyoruz. Üniversiteler her şeyden önce kaliteli bir eğitim ve öğretim için vardır. Kaliteli eğitimin, öğretmenin hazırlığı, motivasyonu, mesleki bilgi ve donanımı ve öğrencilerin istek, bilgi ve hazırlığı gibi bazı şartları vardır. Biz tüm değişkenleri ve faktörleri önemsiyoruz. Hocalarımızın sınıfa hakimiyetini ve kendisine emanet edilen bu çocukları hayatın gerektirdiği nitelikte bir meslek elemanı olması yönünde motive ediyoruz ve bunun önemini sürekli paylaşıyoruz. Özellikle uygulamalı eğitimi çok önemsiyoruz, örneğin bir inşaat mühendisi yetiştiriyorsanız o yetiştirdiğin öğrencinin sahanın içinde olması lazım kitaptaki bilgilerle, uygulamadaki edinilen tecrübelerin karşılaştırılması ve bu bilgi ve becerilerin pratiğe dönüştürülmesinde ki süreçlerin yaşanması gerekiyor. Bizler bu konulara ciddiyetle eğiliyoruz” dedi.

HASTAYA ZARAR VERMEDEN TÜMÖR TEMİZLENECEK”

KSÜ Tıp Fakültesi’nin teknolojik donanımını çok önemsediklerini anlatan Can, “Eğitim ve sağlık birbirini tamamlayan faktörlerdir. Bugün sağlık alanına kazandırdığımız cihazımız Floresan destekli yüksek teknoloji ameliyathane mikroskobunun tanıtımı için buradayız. Bu cihazımız sayesinde beyin cerrahisi tümör ameliyatlarında hastaya zarar vermeden ve nörolojik bir hasar oluşturmadan olabildiğince daha fazla tümörü temizlemeyi amaç ediniyoruz. Hastanemizde çok etkili ve verimli bir ekibimiz var ve bundan sonra bu cihaz sayesinde ekibimizin olağan başarısı katlanarak artmaya devam edecektir. Hasta ve hasta yakınlarımız artık tedavi için başka şehirlere gitme yoluna başvurmayacak ve kendi şehirlerinde tedavi olmanın verdiği mutluluğu yaşayacaktır. Cihazın hastanemize, hastalarımıza ve şehrimize kazandırılmasında emeği geçen herkesi kutluyor ve tebrik ediyorum. İnşallah hastanemizin her bölümünün teknoloji bakımından daha da gelişmesi için elimizden geleni yapacağız” ifadelerini kullandı.

12 BEYİN CERRAHININ EĞİTİMİNE KATKI SUNDUK”

KSÜ TIP Fakültesi’nde 12 beyin cerrahının eğitimine katkı sunduklarını belirten Beyin Cerrahı Prof. Dr. Zafer Yüksel ise, “Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörlüğümüzün katkılarıyla hastanemize ve Kahramanmaraş’ımıza yüksek teknoloji bir ameliyathane mikroskobu kazandırdık. Bölümümüz 2001 yılında hasta kabulüne ve ameliyatlarına başlamıştı yaklaşık 17 yıldır Kahramanmaraş’ımıza hizmet vermek için buradayız. Şuan da eğitim alan uzman öğrenci sayımız 5, bugüne kadar 12 tane beyin cerrahının eğitimine katkıda bulunduk. Eğitim gören beyin cerrahlarının 3 tanesi şuan da Kahramanmaraş’ta, diğerleri ise Türkiye’nin çeşitli yerlerinde görev yapmaktadır. Bundan, Sütçü İmam Üniversitesi olarak gurur duymaktayız. Eğitimi devam eden 5. sınıf stajyer öğrencilerimize ve 3. Tıp Fakültesi öğrencisi arkadaşlarımıza dersler vermekteyiz” şeklinde konuştu.

BAŞKA ŞEHİRLERE GİTME KAYGISI ORTADAN KALKTI”

Beyin cerrahi mikroskobu hakkında bilgiler veren Yüksel, sözlerine şu şekilde devam etti, “Bizim buradaki çalışmalarımızın amacı Kahramanmaraş’ta ki hastalarımızın sağlık problemlerinden dolayı tedavi amaçlı başka şehirlere gitmemesini sağlamaktır. Taş yerinde ağırdır prensibi ile hastalarımızın bize, üniversitemize ve hastanemize güvenmesini sağlamak istiyoruz. Bu uğurda her branşın teknolojik manada büyük önem taşıdığı gibi beyin cerrahisi branşında da ne kadar son teknolojiye yakın cihazlarımız olursa hasta memnuniyetimiz, hastalarımızın ameliyat sonrası genel durumlarının iyi olması hekim tecrübesine bağlı olduğu gibi teknolojik cihazların mevcutta bulunmasına ve kullanılmasına da bağlıdır. Yıllar önce beyin tümörü rahatsızlığı olan hastalar Kahramanmaraş’ta ameliyat olmaz diye büyükşehirlere gitme kaygısında oldular. Hastaneye tedavi amaçlı yatırdığımız hastalar bile tedavi için acaba İstanbul’a mı gitsem yoksa Ankara’ya mı gitsem diye düşünürlerdi ama şuan biz Hastanemizde hastalarımıza karşı bir güven oluşturabildik ve yoğun bir şekilde Üniversitemizin hastanesini tercih etmeye başladılar. Biz de hastane olarak öğretim üyelerimizle ve öğrencilerimizle elimizden geldiğince hastalarımıza destek olmaya çalışıyoruz.”

BU CİHAZLA DAMARLARIN GÖRÜNTÜSÜNÜ ELDE EDECEĞİZ”

Beyin damarları cerrahisinde ameliyathane mikroskobu sayesinde başarı operasyonlar gerçekleştirileceğine değinen Yüksel, “Pediatrik yaş grubu dediğimiz çocukluk çağı beyin cerrahisi hastalıklarında olgu sayımız oldukça fazla, yeni doğan bebeklerde görünen ve anne karnında saptanan omuriliğin dışarıda olması ve beyinde su toplanması gibi vakalar bölgemizde oldukça yoğun bir şekilde görünüyor. Karşımıza çıkan bu vakaları eni doğan bebeklerde dahil rahatlıkla yapabiliyoruz. Beyin damarları cerrahisinde özellikle yeni alınan cihazımız floresan destekli yüksek teknoloji ameliyathane mikroskobu sayesinde sayımız çok daha artacaktır ve ameliyat sırasında video angiography dediğimiz yöntemle damarların görüntüsünü elde etmeye başlayacağız bu teknolojik cihazımız sayesinde. Bel, boyun ve sırt fıtıklarının açık ve kapalı cerrahisini yoğun bir şekilde yapmaktayız. Yılda 700’e yakın bel, boyun ve sırt fıtıklarından kaynaklı rahatsızlıkların ameliyatını gerçekleştiriyoruz” açıklamalarında bulundu.

PAHALI BİR CİHAZI KAZANDIRMAK BÜYÜK BAŞARI”

Teknolojik cihazlarla birlikte hekim tecrübesinin önemine değinen Yüksel, ekonomik şartların zor olduğu dönemde pahalı bir cihazın hastaneye kazandırılmasının büyük başarı olduğunu belirterek, “Bir kliniğin başarılı olması için gerekli olan unsurların başında elbette ki hekim tecrübesi geliyor ama günümüzde yüksek teknoloji ürünler biz hekimlerin başarısını oldukça arttırmaktadır. Bugün burada özellikle tanıtmak istediğim cihazımız özel ışık ve filtre sistemleri kullanarak ameliyat sırasında hastalıklı beyin kısmını ile sağlıklı beyin kısmı arasındaki sınırları ayırmamızı sağlayan floresan destekli yüksek teknoloji ameliyathane mikroskobudur. Sayın rektörümüz Niyazi Can’ın, Rektör yardımcılarımızın ve hastane yöneticilerimizin bu cihazın temini konusunda büyük destekleri oldu. Ekonomik şartların oldukça zor olduğu bir dönemde bu kadar pahalı bir cihazı Kahramanmaraş’ımıza kazandırmak büyük bir başarıdır” dedi.

(Haber: Tuğçe Kayar)

Editör: Mahmut Beyaz