Sağlık Bakanlığı tarafından hayata geçirilen “Evde Sağlık Hizmetleri” projesi tüm Türkiye’de olduğu gibi Kahramanmaraş’ta da devam ediyor. "Evde Sağlık Hizmetleri" projesinin hayata geçirilmesiyle evinden çıkması çok zor olan hastalar veya yakınlarının '444 3833' numaralı telefonu aramasıyla başlayan evde sağlık hizmetinde, sağlık ekibi tarafından hastanın durumuna göre randevu veriliyor. Belirlenen saatte tam donanımlı araçlarla hastanın evine giden sağlık ekibi, gerekli muayeneyi yaptıktan sonra teşhis konulmasının ardından gerekli tıbbı malzemeyi de hasta veya yakınına teslim ediyor. 

İLİMİZDE 31 KİŞİLİK MOBİL VE NAKİL EKİBİMİZLE SAHADAYIZ

Konu hakkında açıklamalarda bulunan İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Nuri Öksüz, ‘Evde Sağlık Hizmetleri’nin 7 gün 24 saat kesintisiz hizmet verdiğini söyledi. Öksüz, “Evde Sağlık Hizmetleri” Kahramanmaraş genelinde 8 Devlet Hastanesi, 2 Entegre İlçe Devlet Hastanesi, 1 Ağız ve Diş Hastanesi, 1 Ağız ve Diş Merkezi tarafından vatandaşlarımızın hizmetindedir. İlimizde 31 kişilik mobil ve nakil ekibimizle sahadayız. Bu ekiplerimizde 15 hekim, 2 diş hekimi, 51 yardımcı sağlık personeli ve 15 şoförden oluşmaktadır. Evde sağlık hizmeti almak isteyen vatandaşlar başvurularını '444 3833' numaralı telefona yapabilmektedir. Evde sağlık hizmetleri kurulduğu günden bu güne 39 bin 766 hastaya ulaştı. Evde sağlık hizmetlerine sadece hafta içi mesai saatlerinde değil hafta sonu dâhil 7 gün 24 saat ulaşılabilir. Evde sağlık hizmetlerinin temelinde yatalak hastalar ile yaşlılıktan dolayı bedensel ve sosyal aktiviteleri azalan hastaların yaşam kalitesini yükseltmenin amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda hastaların muayene, tetkik, tedavi, tıbbi bakım ve eğitimlerinin ev ortamında evde sağlık hizmetleri ekipleri tarafından yapılıyor” dedi.

Hangi Hastalara Hizmet Verir?

Evde Sağlık Hizmetleri; İlk aşamada yatağa bağımlı hastalar olmak üzere; bedensel engeli nedeniyle evde tıbbi desteğe ihtiyacı olan, KOAH vb. solunum sistemi hastalığı olan, terminal dönem palyatif bakım hastalığı olan ve ileri derecede kas hastalığı olan bireylere evinde ve aile ortamında sağlık hizmeti verir. Evde sağlık hizmeti alıpta ağız ve diş sağlığı ihtiyacı olan hastalar müracaat edebilir. Hareket kabiliyetini kaybetmemiş, sağlık kuruluşuna gelebilen ve sağlık sorunları çok ağır tablolar oluşturmayan hasta grubu hizmet kapsamında değildir. Evde sağlık hizmeti kapsamında acil durumlar yer almamaktadır. Bu durumlarda 112 il ambulans servisi ya da doğrudan sağlık kuruluşlarının acil hizmet veren birimlerine başvuru esastır.

Editör: Mahmut Beyaz