Nacar; Sağlıksız beslenme biçimi, stres, hareketsiz yaşam, aşırı miktarda sigara ile alkol tüketimi ve yoğun fiziksel aktivite günümüzde ani kalp krizinin erken yaşlarda ortaya çıkmasını tetikliyor. Özel Sular Vatan Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Alper Buğra Nacar, gençlerde kalp krizi riskinin düşük olduğuna ancak daha ölümcül seyrettiğine dikkat çekti. Dr. Nacar, “Kalp damarlarının tıkanması daha çocukluk çağında beslenme bozuklukları ve genetik yatkınlık ile ilişkilidir. Sigara kullanımı damar sertliği ve buna bağlı olarak gelişen damar tıkanıklığını arttırıcı etki gösterir. Bu nedenle, özellikle sigara içen, düzensiz ve yüksek kolesterol içerikli diyet ile beslenen, düzenli egzersiz yapmayan genç kişilerde kalp krizi geçirme riski bulunuyor” diyor.

Kalp krizine kadar gidebilen damar tıkanıklığının oluşmasının uzun bir süreç olduğuna dikkat çeken Dr. Nacar “Kalp damarlarının tıkanması yavaş yavaş ve uzun bir zamanı kapsarsa, kalp kendini bu duruma hazırlar. İleri yaştaki kişilerde kalp krizi meydana geldiğinde, kalp bu süreçte hazırladığı “Kollateral damar” denilen yan yollar aracılığıyla kalbe oksijen götürmeye devam eder. Ancak genç yaşta geçirilen ani kalp krizlerinde, kalp bu duruma hazırlıksızdır. Bu yan yollar henüz oluşmamıştır böylece sonuç daha ölümcül olur.

KALP VE DAMAR SAĞLIĞINI KORUMAK İÇİN OMEGA 3

Ani kalp krizi riskini azaltmak için en önemli faktör doğru beslenme, stressiz ve aktif bir yaşam. Dr.Nacar, Omega 3 yağ asitlerinin kalp ve damar sağlığı üzerinde çok olumlu etkileri olduğuna dikkat çekerek “Omega 3 damar sertliği oluşumunu önlüyor, kan basıncını düşürerek, ritim bozukluklarını ve kan şekerini düzenleyici bir etki yapıyor. Kandaki Omega 3 seviyeleri ile inme ve ölümcül olmayan kalp krizi arasında da önemli bir ilişki olduğu gösterildi. Ancak, ne yazık ki, Omega 3 yağ asitlerini vücut kendisi yapamıyor ve bunları mutlaka dışarıdan almak gerekiyor” dedi.

OMEGA 3 ZENGİNİ BESİNLER

Özellikle uygun ortamda yetişmiş, yağlı balıklardan somon ve sardalya Omega 3 açısından en zengin balık çeşitleri. Yine diğer deniz ürünleri de değişen oranlarda Omega 3 içeriyor. Balık yeme şansımız yoksa, ceviz, fındık, badem, ıspanak, brokoli, marul, semizotu gibi yeşil yapraklı sebzeler, keten tohumu, soya yağını tüketmenin önemli olduğunu ileten Dr. Nacar herkese sağlıklı ve uzun bir ömür diliyorum dedi.

Editör: Mahmut Beyaz