Kaldırım üstü tezgâhlarda üstü açık vaziyette satışa sunulan tatlı, börek, çörek, simit, dondurma kuruyemiş gibi yiyecekler, rüzgârın getirdiği toz, egzoz dumanı ve görünmeyen birçok mikrop insan metabolizmasını etkileyerek birçok hastalığa davetiye çıkarıyor. Açıkta satılan yiyecekleri insan sağlığına olumsuz yönlerini alanında uzman gıda mühendislerinden dinledik. Uzmanlar, vatandaşları açıkta satılan ürünler hakkında uyarırken, bu ürünlerin en başında ise Kahramanmaraşlıların milli yiyeceği firik başı çekiyor. Uzmanlar, vatandaşların firiği kapalı satılan ve güvenliğinden emin oldukları yerlerden almaları uyarısında bulundu.

ZEHİRLENMELERE YOL AÇABİLİR

Mevsim sıcaklıklarının değişmesiyle dışarıda güneşe, rüzgâra, yağmura maruz kalan kuru ya da yaş yiyecekler üzerinde birçok mikrop barındırdığını belirten Uzmanlar, mikropların içerdiği sarmonella denilen bakteriler buharlaşma ve rüzgar etkisiyle açıkta satılan besinleri kirletir. Bunlar ağız yoluyla alındığı zaman belli bir süre sonra bir bulantı kusma ve ardında da bir zehirlenmeye yol açabilir. İnsanların bu tür tehlikeli sonuçlar doğurabilecek olan açıkta satılan besin maddelerini almaktan kendilerini menetmeleri gerekmekte. Sokakta açıkta güneşe toza kısacası bakteriye maruz kalan tüm yiyeceklerden uzak kalınmalı. Kahramanmaraş caddelerinde korumasız şekilde açıkta satışa sunulan yiyeceklere birçok vatandaş hem kendisi tüketiyor hem de çocuklarına yediriyor. Oysa çocukların metabolizması yetişkinlere göre daha zayıf olduğu için daha çabuk hastalanabiliyor. Örneğin Kahramanmaraş Kapalı Çarşısı’nda albenisi yüksek birçok ürün açık bir şekilde sergileniyor. Kapalı Çarşı’da albenisi çok yüksek olan gıda maddelerini otantik bir bezin içerisine açık bir şekilde koymuşlar. Hâlbuki açıkta duran baharata kokusunu veren uçucu yağ asitleri vardır. Açıkta kalmasıyla birlikte bu uçucu yağ asitleri uçar ve baharatın etkisi azalır. Sadece çevreden geçen gerek mikrobiyal gerekse kimyasal kalıntıların dışında aynı zamanda baharatın etkinliği gider. Görmek lazım evet ama açıkta olması zararlıdır.

BÖCEKLER, SİNEKLER, KUŞLAR, HAŞERELER VE TOZ, TOPRAK DA AÇIKTA SATILAN GIDAYI KİRLETMEKTEDİR

Kirli kaplar, temizlik bezleri, eller, ekipmanlar ile teması ile açık bir şekilde gıdanın sergilenmiş olması bu gıdalarda çok kolay şekilde bulaşmaya neden olmaktadır. İnsanlar konuşma, öksürme ile çevreye mikroorganizma saçarlar. Çevreye yayılan bu mikroorganizmalar da açıkta satılan gıdalara bulaşmaktadır. Toprak ve bitkilerde bulunan mikroorganizmalar rüzgârın etkisi ile havaya karışmaktadır. Havadan da gıdaya bulaşmaktadır. Böcekler, sinekler, kuşlar, haşereler ve toz, toprak da açıkta satılan gıdayı kirletmektedir. Özelikle sokak ve caddelerde açıkta satılan yiyecekler araç egzozlarından çıkan kurşun ile temas halindedir. Bu yüzden kanser gibi ciddi sağlık sorunları doğurmaktadır. Bu tehlikeler sağlık sorunlarına neden olabileceği gibi kalitesiz ürünlerin mevcudiyetine de neden olmaktadır. Gıda zehirlenmesi riskinin en aza indirilmesinde ve mikroorganizmaların çoğalmasının önlenmesinde sıcaklık kontrolü oldukça önemlidir. Özellikle yüksek riskli gıdaların soğuk veya sıcak olarak muhafazası gıda güvenliğinin garanti altına alınmasında en önemli faktördür. Gıdalar uygun ortam ve sıcaklıkta satışa sunulmalıdır. Gıdanın uygun sıcaklıkta muhafaza edilmesi için yeterli imkânlar ve ekipmanlar bulundurulmalıdır. Personel hijyeninin sağlanması, ellerin hijyenik bir şekilde yıkanması, kurulanması ve gerekli hallerde giysi değiştirme yerleri de dâhil olmak üzere uygun mekânlar sağlanmalıdır. Açık gıdaların satıldığı yerlerde de mutlaka personel hijyeninin sağlandığı el yıkama ve temizlik alanları bulunmalıdır. Gıda ile temasta bulunan yüzeyler, sağlam, temizlenebilir ve gerekli hallerde kolayca dezenfekte edilebilir olmalıdır. Kullanılan diğer malzemeler, uygun, yıkanabilir, korozyona dayanıklı ve toksik olmayan maddelerden yapılmış olmalıdır.

AÇIKTA SATILAN FİRİKLERE DİKKAT!

 Kahramanmaraş’ın en önemli tüketilen ürünlerinden biri olan firik, kentin bütün noktalarında satılıyor. Büyük oranda da güneşle birlikte kuruması için açık bırakılan firikler, sağlık açısından tehlike oluşturuyor. Özellikle firik, süt, yoğurt, tereyağı, salam, sosis vb. ürünlerin açıkta toz ve toprağın içinde, sıcakta ve direk güneş ışınlarına maruz kalarak soğuk zincir kurallarına uymadan satışa sunulması çok büyük tehlike arz ediyor. Özellikle bu ürünler mutlaka soğuk zincir içerisinde ve bu konuda eğitilmiş kişiler tarafından satışa sunulmalıdır. Gıda maddeleri çapraz bulaşmaya yol açmayacak şekilde hazırlanmalı, depolanmalı ve satışa sunulmalıdır. Gıdalar direkt hava ile temas etmemeli, açıkta satışı yapılmamalı ve açık gıdaların tüketici ile teması cam veya diğer bariyerler ile engellenmelidir.”

Haber: Samet İspir
 

Editör: Mahmut Beyaz