Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Hüseyin Karagöz, 1 Nisan’da yürürlüğe girecek olan yeni GSS hakkında gazetemize bilgilendirmelerde bulundu. Mevcut GSS sisteminin topluma bir türlü adapte edemediklerini ifade eden Karagöz, yeni sistemle birlikte ortada olan bu sorunu çözeceklerini söyledi. Yeni düzenlemede, önceki sistemde olan G1-G2-G3 modelinin tamamen ortadan kalkacağını dile getiren Karagöz, “Daha önceden GSS’ye asgari ücretin yüzde 12’si kadarını prim alıyorduk. Şimdi yeni sistemle asgari ücretin yüzde 3’ü kadar prim alacağız” şeklinde konuştu. Karagöz, Mevcut sistemde olan 426 TL, 216 TL, 73 TL primlerin yeni sistemde otomatikman 53 TL’ye düşeceğini anlattı. Kahramanmaraş’ta ki GSS’li istatistiklerini söyleyen Karagöz, “Kahramanmaraş’ta 127 bin 617 kişi yeşil karttan faydalanıyor. Bir de G1, G2, G3 sistemi diye tabir ettiğimiz kademeli sistemden yaralanan kişi sayımızda 31 bin 300 kişidir. Bizim bahsettiğimiz konu Kahramanmaraş’ta 31 bin 300 kişiyi ilgilendiren bir durumdur. Bunların mutlaka 1 Nisan’dan sonra il müdürlümüze uğrayarak, yapılandırma talebinde bulunmaları lazım. Yapılandırma ise bir yıl boyunca sürecek ve bu yapılandırdığımız paralardan bir yıl boyunca herhangi bir faiz işletmeyeceğiz” dedi.

YILLARCA UYUM SAĞLAYAMADIK’
Mevcut sistemin 01 Ocak 2012’de yürürlüğe girdiğini ancak bu sisteme bir türlü uyum sağlayamadıklarını kaydeden Karagöz, sözlerinin devamında şunları kaydetti: “Genel Sağlık Sigortası 1 Ocak 2012 itibariyle yürürlüğe girdi. O tarihten sonra 4 kademeli sistem vardı. Birincisi C1 dediğimiz yeşil kart sistemi, bir de G1, G2 ve G3 diye kişilerin gelirlerine göre kademelendirilirmiş bir prim sistemi vardı. Ancak yıllar itibariyle bu prim sistemine bir türlü uyum sağlayamadık. C1 dediğimiz sistem buradaki sigortalılarımızın 4 kişilik bir aile de eve giren paranın asgari ücretin 4’te birinin altında olması halinde yeşil karttan yararlanabiliyorlardı. Buna örnek verecek olursak bugünkü asgari ücret bin 770,5 TL’dir. Bunun 3’te birini böldüğümüz zaman 592 TL yapıyor. Yani o eve giren para 592 TL’nin altına düşüyorsa o aile yeşil karttan yaralanıyor ve ücretsiz tedavilerini yaptırabiliyorlardı. G3’te de asgari ücretin 2 katı ve üzeridir. Yani kişi başına düşen gelir 14 bin 200 TL ve üzerinde gelir geliyorsa bu kişilerde G3 dediğimiz sağlık sisteminden 426 TL gibi bir gelir ödeyerek sağlıktan yaralanıyordu. Ancak yıllar itibariyle bu bir türlü rayına oturmadı.”

PRİMİ AİLE DE BİR KİŞİNİN YATIRMASI YETERLİ’
Vatandaşların GSS’den yararlanılabilmesi içinden aileden bir kişinin prim yatırmasının yeterli olacağını dile getiren Karagöz, son olarak sözlerine şunları ekledi: “1 Nisan’da yeni ve değişen şekliyle GSS yürürlüğe girecek. Bunda da artık G1, G2, G3 tamamen ortadan kalkacak ve biri en başta da bahsettiğim gibi C1 yani yeşil kart ve diğer ücretli kısım olacak. Daha önceden GSS’ye asgari ücretin yüzde 12’si kadarını prim alıyorduk. Şimdi yeni sistemle asgari ücretin yüzde 3’ü kadar prim alacağız. Yüzde 3’ü de 53,30 TL’ye denk geliyor ve her yıl ortalama asgari ücretin durumuna göre de fiyat değişecek. Biz otomatik olarak bunları sistemimizde 426 TL, 216 TL ve 73 TL saydığım bu primleri 53 TL’ye düşüreceğiz. Bir de mesela kişinin 53 TL’nin altında prim borcu varsa o primden tahakkuk ettireceğiz. Eğer kişinin 2012 yılındaki primi 30 TL ise biz bunu 53 TL’ye çıkarmayacağız. Bunları faizsiz bir şekilde sisteme ekleyeceğiz ve bunlara tekrar yapılandırma hakkı getiriyoruz. 53 TL’nin üzerindeki borçların tamamı silinecek. 53 TL’nin altında olan borçlarda 53 TL olarak faizsiz kalacak. Onları da kişi “Eğer bu 53 TL’yi ben ödeyemiyorum, benim gelirim bu kadar yok” derse o zaman kişiyi tekrar gelir testine göndereceğiz. Kişi gelir testine gittikten sonra eğer geliri asgari ücretin 3’te birinin altındaysa yine ücretsiz C1 dediğimiz yeşil kart sisteminden yaralanacak. Üzerindeyse 53 TL’den prim ödeyerek, sağlıktan yaralanacak. Bu ücreti bir aile de bir kişinin yatırması yeterli.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz