Kahramanmaraşlı müzik adamı, araştırmacı ve Bağlama Üstadı Mehmet Bağlar, hiç kimsede olmayan özel ve çok önemli arşivinden derlediği bilgilerle, Kahramanmaraş Belediye Bandosu’nun kuruluş öyküsünün devamını kaleme alarak gazetemizle paylaştı.

Mehmet Bağlar, Kahramanmaraş’ın tarihini, kültürünü, değerlerini, insanlarını ve bugüne kadar gelmiş geçmiş sanatçılarını anlatan arşivini sadece Manşet Gazetesi ile paylaştı. Bağlar, Arşivinde 7’den 70’e Maraş ile ilgili bilgiler olduğunu söyleyerek, bu özel arşivini sadece bizimle paylaştı. Kahramanmaraş’ın tarihi dokusunu ve kültürünü ele aldığımız bu özel arşivde, şehrin geçmişten bu güne gelen ozanlarını, bestekârlarını ve sanatçılarını ele alıp bu özel kişilikleri tek tek sayfa sütunlarımıza taşımaya devam ediyoruz.  Her hafta Pazartesi günü gazetemizde siz değerli okuyucularımız için yazılar yazan ve arşivinde ki tarih kokan notları bizimle paylaşan Bağlar, bu hafta ise Osmanlı döneminde padişah Sultan Abdülmecid tarafından kurulan Müsika-i Hümayün’ün sonra Türkiye’de kurulan en eski 2’nci bando olan Kahramanmaraş Belediye Bandosu’nun kuruluş öyküsünün devamını yazdı.

                      

Volkan Müzik Galerisi Yöneticisi, araştırmacı ve bağlama üstadı Mehmet Bağlar ’ın kaleminden Kahramanmaraş Belediye Bandosu’nun kuruluş öyküsünün devamı;

KAHRAMANMARAŞ BELEDİYE BANDOSU’NUN KURULUŞUNUN DEVAMI

1928yılında Belediye bandosu tam kadro 8 kişilik ekiple çalışmalara ara vermeden başlar ancak bu 8 kişinin belediyede kadroları yok hepsinin de ayrı ayrı işleri vardır. Kimi tabak (Derici) kimi bakırcı köşker fırıncı inşaat duvar ustası berber bile vardı, çalışma günleri bir araya gelir. Çalışma yeri Amerikan Kolejinde (Şimdiki Halk Eğitim Merkezi) Şef Borozan Şevket lakaplı Şevket Tanış başlarında çalışıp meşk yaparlardı. Bu zamana kadar hep parasız çalışan bando ekibi Belediye Başkanı Tevfik Kadıoğlu’na çıkıp maaş talep ederler, başkanda böyle bir imkânın olmadığını söyler ancak törenlerde bayram günlerinde ve eğlence günlerinde sizler gittiğiniz her yerde parasını belediyeden bağımsız kendiniz alırsınız dedi. Bu karşılıklı anlaşmadan sonra her iki tarafta memnun bir şekilde Belediye Başkanı Tevfik Kadıoğlu’nun makamından ayrılırlar.

ATATÜRK’ÜN NARLI’YA GELİŞİ
Bandoya zaman içerisinde yeni elemanlar almaya da başlarlar. 26 Ocak 1933 yılında Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Doğu Anadolu’ya ziyareti sırasında Maraş’ın Narlı Kasabası tren garına iner. Maraş Belediye Bandosu Mecidiye Marşı eşliğinde Atatürk’ü büyük coşku protokol da bulunan Maraş Valisi Fahrettin Kiper Belediye Başkanı Tevfik Kadıoğlu ve Narlı kasaba halkıyla sohbet ederken çayını da yavaş yavaş yudumlar. Bu mutlu sohbetin ardından trene binen Atatürk, bando eşliğinde sevinç ve coşku eşliğinde yolcu edilir.

ŞİRAZİ (KOŞMA)

Kusur mu işledim ey şevki cihan
Miski amber kakülüne muy dedim
Zalim bir ok vurdun deldin sinemi
Ne ağırdım, ne incindim, uy dedim

Uygun lahuri şal sarılmış belde
Menendi bulunmaz değme bir elde
Ne yasemin, ne sümbülde, ne gülde
Hiç bu ne usul boy dedim

Asmışta dağıtmış boynuna dürrü
Kokar güllap gibi dökülen teri
Ne huri, ne gılman, ne melek, ne peri
Haklı pesend ettim bu ne say dedim

Şirazi’m gel kendin sen sebi deşir
Peri bir don giymiş eylemiş beşir
Ne mavi, ne sarı, ne al, ne yeşil
Düğün mü, bayram mı, bu ne toy dedim

Haber: Emre Akkış