11 ayın sultanı ‘Ramazan ayı’, dayanışmayı, birlik ve beraberlik duygularını arttıran ve yakınlaşmayı sağlayan çok önemli aylardan birisidir. Orucun kendisi de bizzat yakınlaşmak anlamındadır. Oruçlu olma hâli kişiyi Allah’a yaklaştırırken, iftar ve sahurda kurulan sofralar ve paylaşılan yemekler de aileyi birbirine yaklaştırır. Özellikle çalışan anne babaların çocuklarıyla bir arada bulundukları süre ve ailecek birbirlerine ayırdıkları zaman kısıtlıyken ramazanda bu süre sahur ve iftar vakitleriyle artmakta ve ailenin duygusal ihtiyaçları doyurulmaktadır. Özellikle çocukların da katıldığı sahur ve iftar vakitlerinde bir arada olmayı, çocukların yaşı kaç olursa olsun destekleyelim. Çocuğa dini değerleri aktarma, ailece birlik ve beraberlik duygusunu güçlendirme noktasında bir fırsattır. Olumsuz bir etki bırakmaması için sahur ve iftar vakitlerinde gençleri ve çocukları sevdirerek, zorlamadan, aşırı baskıcı tutumdan uzak durarak, duygusal ihtiyacı da karşılayan bir tutum takınmalıyız.

***

Oruçlu olma hâli Allah’a yakınlık duygusu doğurur ve kişi, emri yerine getirmiş olmanın huzurunu yaşar. Ramazan ayının hakkını vererek yaşanması aile içi ilişkilerde de olumlu katkılar sağlar. İftar ve sahurlar vasıtasıyla görüşmeler, konuşmalar, hemhâl olmalar ve bunlarla birlikte aidiyet duygusunun gelişmesi mümkündür. Allah’a yakın olmanın verdiği güven, kişide kaygıyı da azaltır. Oruç, toplumda kendisi gibi diğer insanların da aynı sıkıntılara katlanıp, umutla karşılığını beklemesi nedeniyle, toplumsal olarak da birleştirici role sahiptir.

***

Kısacası; ramazan ayının psikolojimize, ruh hâlimize, aile olarak birlik ve beraberliğimize olumlu birçok etkisi vardır. Bu ayı maneviyatın huzurunu göz ardı etmeden fiziksel ihtiyaçları kontrol altına almakla beraber psikoloji onarma ayı olarak da düşünebiliriz. Egonun eğitimi, sevgi, vicdan, değer, inanç ve geleneklerin önemiyle yüzleşmemizde bir iç hesaplaşmayla karşı karşıya gelip kendi kusur ve eksikliklerimizin, anne baba olarak çocuklarımızla ilişkilerimizin farkına varma ve bunları düzeltme adına Ramazan ayı önemli ve değerlidir. Hakkını verebilmek dileğiyle…

Hayırlı Ramazanlar…