AK Parti Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığının açıklanmasının ardından kente gelerek hızlı bir şekilde seçim çalışmalarına başlayan Hayrettin Güngör, ziyaretlerine devam ediyor. ‘Birlikte Belediyecilik’ sloganıyla istişareye büyük önem verdiğine her fırsatta dikkat çeken Güngör, bir taraftan STK ziyaretlerini sürdürürken, diğer taraftan da kentteki basın camiasıyla bir araya geliyor. Güngör bu kapsamda AK Parti Kahramanmaraş İl Başkanı Ömer Oruç Bilal Debgici, AK Parti Dulkadiroğlu İlçe Başkanı Şahin Avşaroğlu, AK Parti Onikişubat İlçe Başkanvekili Ali Köfte ile birlikte Kahramanmaraş Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti’ni (KMBGC) ziyaret ederek, Başkan Arslan Deveboynu ve yönetim kurulu üyeleriyle bir araya geldi. Samimi bir ortamda gerçekleşen ziyarette AK Parti Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hayrettin Güngör, basın mensuplarının sorularını içtenlikle yanıtlarken, Büyükşehir Belediye Başkanı olması halinde nasıl bir yönetim anlayışıyla çalışacağını anlattı. Konuşmalarında sürekli olarak birlik, beraberlik, koordinasyon ve istişareye dikkat çeken Güngör’ün açıklamaları katılımcılar tarafından büyük takdir gördü. Ziyarette KMBGC Başkanı Arslan Deveboynu’na, başkanvekili Mehmet Mümtaz Yüzbaşıoğlu, Genel Sekreter Serdar Erdoğanyılmaz, üyelerden Ökkaş Saatçi, Mehmet Taş, İskender Zengin ve Mahmut Beyaz eşlik etti.

“19 ŞUBAT’TAN SONRA DAHA AKTİF OLACAĞIZ”

Ziyarette ilk olarak AK Parti Kahramanmaraş İl Başkanı Ömer Oruç Bilal Debgici bir konuşma yaptı. STK ziyaretlerini hız bir şekilde sürdürdüklerini anlatan Debgici, 19 Şubat’ta kampanya sürecinin başlamasıyla birlikte daha aktif bir seçim çalışması yürüteceklerini söyledi. İlçe belediye başkan adaylarının 10 gün içinde belli olabileceğine değinen Başkan Debgici, “Gittiğimiz yerlerde üst düzey yani Ticaret ve Sanayi Odası ve benzeri yerlerde ziyaretlere başladık ve neticesinde de peyderpey 19 Şubat’a kadar hızlı bir seçim çalışmasına adapte olmak istiyoruz. Bu minvalde de bugün basın ile alakalı cemiyetlerimizi ziyaret ediyoruz. İlerleyen zamanlarda da inşallah herkesi kendi kurumsal yerinde bir ziyaret edip dertleşmek, şehirle alakalı istişarelerde bulunmak istiyoruz. 19 Şubatı neden söyledim? Daha önce de açıklandı. Bildiğiniz gibi resmi kampanya süreci 19 Şubat ta başlayacak ama 19 Şubata kadar biz AK Parti kurulduğu günden bugüne hem teşkilatçılık yapmış yerel yönetimler olsun milletvekilliği olsun görev yapmış herkesi ziyaret edip fikrini alıp, görüşünün sorup halini hatırını sorup bir kucaklaşma mantığıyla çalışıyoruz ve gayret gösteriyoruz. Önümüzdeki günlerde yavaş yavaş çarşı, mahalle, köy, kasaba dolaşacağız ve bu ziyaretlerimiz artarak devam edecek. Büyükşehir Belediye Başkan Adayımız Hayrettin Güngör Bey tanınıyor. Her ne kadar insanlar farklı şeyler söylese de önemli değil. Hayrettin Bey tanınıyor ve biliniyor. Bununla birlikte 10 günlük bir zaman zarfında muhtemelendir ki ilçe belediye başkan adaylarımız da açıklanacak. Bu açıklamanın kriterleri de belli. Yani teşkilatların görüşleri, vatandaşların görüşleri, anketlerin durumlar, eğer mevcut belediye başkanı 5 yıllık karnesi nedir? Bunların hepsi değerlendiriliyor ve Cumhurbaşkanımızın başkanlığında ki üst kurul adayları belirleyecek. Bizlerde o adaylarımızla birlikte meclis üyelerimizin listelerine çalışacağız. Sonra şehrimizi önümüzdeki 5 yılda idare edecek yerel yönetimleri seçmek adına çalışma olacak. Bizlerde teşkilatlar olarak arazide bir eksiğimiz, yanlışımız var mı? Bunlara bakacağız ve toplumun nabzını tutacağız. Önerileri alacağız ve belediye başkan adaylarımızla kendi projelerini seçime doğru açıklayacaklar. 19 Şubattan sonra da daha aktif bir seçim çalışması yürüteceğiz. Ama bu seçim sürecinde daha temiz bir seçim kampanyası yürüteceğiz. Dijital çağın gerekliliğini daha aktif kullanarak propaganda yöntemlerini sahada uygulayacağız” dedi.

“ZİYARETLERİMİZDE İYİ BİR KARŞILIK ALIYORUZ”

Başkan Debgici’nin ardından AK Parti Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hayrettin Güngör basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Ziyaretlere yoğun bir şekilde devam ettiklerini ve istişareye önem verdiklerine dikkat çeken Güngör, “Neredeyse her gün istişare ederek alan gezileri yapıyoruz, İl teşkilatımızı ziyaret ederek başlamıştık. Ardından Onikişubat, Dulkadiroğlu, Elbistan ve Çağlayancerit ile devam ettik. Önümüzdeki hafta da diğer ilçelerimizde ziyaretlerimizi gerçekleştireceğiz. Teşkilatlarımızı ziyaretler kapsamında tabi ki kadın kollarımız, gençlik kollarımız, belediyelerde meclis üyelerimizle buluşuyoruz. Bu arada da şehrimizin merkezinde bulunan esnaf ve hemşerilerimizle hasbihal ediyoruz. Şehrimizde daha önceden görev yapmış belediye başkanlarımızı, milletvekillerimizi ziyaret ettik. O ziyaretlerimizi hemen hemen bitirmek üzereyiz ve çok da iyi bir karşılık aldık” ifadelerini kullandı.

“BELEDİYECİLİK HALKIN TALEPLERİNİ KARŞILAMA SANATIDIR”

Vatandaşların kendisinden beklentisini anlatan Güngör, belediyeciliğin vatandaşların taleplerini karşılama sanatı olduğunu söyledi. Güngör, sözlerine şu şekilde devam etti, “Takdir edersiniz ki vatandaşın beklentisi nedir ve ne istiyor diye sordunuz. Kurumları belediye teşkilatları olarak düşündüğünüzde ben uzun yıllar belediyeciliğin içerisindeyim, bazen uygulama tarafımım zayıf olduğunu söyleyenler de var, ben birçok uygulamanın içerisinde de yer aldım, bizzat belediye başkanlığı yapmadım ama sürekli çalışmaların içinde bulundum. Son olarak bulunduğum kurum bir uygulama alanı aynı zamanda. Belediyelerin bütün sorunlarını, envanter eden, hükümete ileten bir kurum. Çevre Bakanlığı’ndaki Genel Müdürlüğüm, müsteşarlığı ve hakeza Cumhurbaşkanlığı’ndaki görevim sorunları derleyen ve çözüm üreten çalışmaların içerisindeydim. Buralarda büyük tecrübe edindim ama tecrübem tabi ki yeterli değil. Alana girdiğinizde daha farklı tecrübelerle karşılaşıyorsunuz. Belediye olarak düşündüğümüzde yerel düzeyde vatandaşlarımızın taleplerini karşılama sanatı olarak biz özetlemiştik. Burada kurumun bir kapasitesi var, bir kaynağı var, beklentiler var. İşte bütün bunları birbiriyle buluşturmamız lazım. Türkiye’deki belediyeciliğin evreleri var. Alt yapı belediyeciliğinden başlayın hizmet belediyeciliği, üst yapı belediyeciliği, sosyal belediyecilik ve ondan sonra da teknolojik belediyecilik dönemine doğru evriliyoruz. Beklentiler gün geçtikçe farklılaşıyor, yani eskiden sıradan stabilize bir yol çok önemli bir refah düzeyiyken, şuan öyle değil.”  

“HALKIN BEKLENTİSİ ÇOK DEĞİŞTİ”

Refah seviyesinin artması nedeniyle halkın beklentilerinin da arttığına dikkat çeken Güngör, “Dün Çağlayancerit’ten gelirken Ömer başkanımız, ‘Bertiz üzerinden gidelim’ dedi ki, geldiğimde de söylemiştim ilkokul birinci sınıfı Bertiz’de okuduğumu. O köyden geçtik, bir nostalji oldu. O günkü yolları hatırlıyorum, araçlar dönmüyordu, itiyorduk ama bugün ise mevcut yolları beğenmez duruma geldik. Yeterli demiyorum çünkü hem gelirimiz hem de refahımız arttı. Gün geçtikçe nasıl bir talep olduğunu, beklentilerin nasıl değiştiğini izah etmek için söylüyorum. Tabi ki ortada bir beklenti var, bir imkan var, bu beklenti ve imkanları önceliklendirerek oluşturmak ve zamanlama önemli” dedi.

“KURUMSAL KAPASİTE VE KAYNAKLARI ETKİN KULLANMAK ÖNEMLİ”

Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu takdirde nasıl bir yönetim sergileyeceğini anlatan Güngör, “Ben bir tecrübeye sahibim, önemli tecrübelerden geçtim ama burada da ciddi tecrübe elde edeceğim. Yapacağım şu, bir defa kaynak ve kurumsal kapasite son derece önemli benim için. Rabbim nasip ederse 31 Mart’tan sahra Hayrettin Güngör olarak yapacağım işler var ama bunu bir ekiple yapacağım. Bir politikam varsa, bu politikayı bir ekiple yapacağım. Önce kurumsal kapasiteye çok önem veriyorum, bunu geliştireceğim. Bir diğeri, kaynak yaratma ve kaynak kullanma. Hep ifade ediyorum, diyorum ki sınırsız bir kaynak yok, matbaa gibi sürekli para basmıyorsunuz. Ne kadar imkan olsa da sonuçta her ihtiyaca yetecek bir kaynak yok. Bir defa var olan kaynağı etkin kullanmanız lazım. İkincisi kaynak yaratmak. Kaynak yaratmak nasıl olur? O gün bir geliriniz var, genel bütçeden aldığınız bir pay var, sonrasında da öz gelirleriniz var. Büyükşehirlerde genel bütçe yüzde 80 civarında, öz gelirler ise yüzde 20 civarında bütçenizi oluşturuyor. İlçelerde bu durum biraz daha farklı. Bunun yanında kaynak üretmede yurt içi ve yurt dışı bazı fonlar var, kredi kaynakları. Borçta sınırsız bir finansman kaynağı değil çünkü eğer borcu yönetemezseniz, ya da usulüne uygun borçlanmadığınızda günü birlik çok iyi bir hizmet yapıyorsunuz ama o şehirde yaşayan hemşerilerinize bir sonraki dönemde katlamalı bir maliyet yükleyebilirsiniz. Bu ölçüyü iyi tutturmak lazım” ifadelerini kullandı.

“AB FONLARIYLA ÖNEMLİ GELİRLER SAĞLANABİLİR”

AB fonlarıyla önemli bir gelir sağlanabileceğine değinen Güngör, “Türkiye, Avrupa Birliği’ne girmeye çalışan bir ülke, bu kapsamda AB Fonları var, önümüzde şuan somut olan mültecilerden dolayı 3 milyon Euro’luk bir ikinci dilim paket var. Burada Belediyeler Birliği’nde de bütün çabam bu oldu, bir birim oluşturdum, buradan belediyelere ne kadar fazla katkı sağlayabiliriz dedik. Bunun çalışmasını yaptık ve çok ciddi bir aşamaya geldik burada. Amacımız bu tip fonları kullanarak, Gaziantep buna çok ciddi bir örnek, daha fazla fon ve hibe kaynak bulmak ve buna dönük proje geliştirmek” açıklamalarında bulundu.

“BU İŞİN MUTFAĞINDA YER ALMIŞ BİRİSİYİM”

Büyükşehir Belediye yönetiminin uyum ve koordinasyon gerektiren bir yönetim sistemi olduğuna dikkat çeken Güngör, “Ben bu sistemin tüm mutfağında yer almış ve öneri geliştirmiş birisiyim. Her türlü süreci de biliyorum, uygulamadaki sorunların da envanterini çıkaran ve hükümete, partimize öneriler hazırlayan birisiyim. Çok geniş bir envanterimiz var. Şimdi biz Büyükşehir ve ilçe uyumunu yakaladığımızda çok daha büyük bir sinerjiden bahsedebiliyoruz. Şimdi bakıyoruz Büyükşehirlerde, büyükşehir modeli stratejik olarak doğru ve her zaman desteklediğim, hiçbir zaman da tereddüt duymadığım bir sistem. Bu Cumhurbaşkanımızın da İstanbul’da Büyükşehir Belediye Başkanlığı’ndan kaynaklanan bir durumdur. Öyle zannediyorum ki bir dönem sonra da Türkiye’nin tamamı buna benzer bir modele geçer” dedi.

“YÖNETİM ANLAYIŞIMIZ İSTİŞARE ODAKLI OLACAK”

Yönetim anlayışını anlatan Güngör, “Büyükşehir Belediyesi’nin yapacağı görev var, ilçe belediyesinin yapabileceği görev var. Benim yönetim anlayışımda oturup şunu yapacağız. İlçe belediye başkanımızın bu ilçede belediyecilik adına ne sorun var, şunlar şunlar diyecek, senin benim görevim diye bakmayacağız, diyeceğiz ki bunları nasıl önceliklendirebiliriz, burada ne yapabiliriz diye soracağız. İstişareye kesinlikle önem vereceğiz, burada halkımızın çeşitli sosyal gruplarıyla, paydaşlarımızla oturup görüşlerini alacağız. Karar mekanizmasında kararı kim verecek, meclis ve akabinde başkan verecek. Bunları süzüp bir karar vereceğiz. İlçe belediye başkanımıza diyeceğiz ki sen ne yapabilirsin, ben ne yapabilirim. Nereye yapmamız lazım, kim ne katkı sunabilir bunun planlamasını yapacağız. Bizim yönetim anlayışımız böyle olacak” şeklinde konuştu.

“KOORDİNASYON ÖNEMLİ, BÜTÜN DİNAMİKLERİ BİR ARAYA GETİRECEĞİZ”

Büyükşehir ve merkezi idareler arasında da koordinasyon olması gerektiğinin altını çizen Güngör, “Büyükşehirlerde koordinasyonsuzluktan kaynaklanan, tasarruf kısmında da sorun yaratan uygulamalara rastlıyoruz. Nedir? Büyükşehir gidiyor orada bir şey yapıyor, ilçe belediyesi farklı bir şey yapıyor, bir yol var, diğer tarafta farklı bir yol var, bütün bunlar kendini tekrarlayan veyahut ta masraflı olan işler olabiliyor. Bunu yaptığınızda ne lazımsa bunu planlayarak, ihtiyaca uygun bir şekilde ve birlikte yapmış olursunuz. Bir başka olay, Büyükşehir ve ilçe belediyeleri arasında birbirinden tamamen bağımsız görevler olduğu gibi birbiri içine geçen görevler de var. Bu aynı zamanda Büyükşehir ile merkezi idare arasında da var. Örneğin okulların bakımları, tarım ve hayvancılıkla ilgili görevler, bunlar hem merkezin hem de yerelin görevi. Bakıyorsunuz bu koordinasyon sağlanmadığında herkes farklı farklı yapıyor bunların maliyeti de artıyor. Merkezi idare ve bizim aramızda bir iş varsa, onlarla da oturup biz ne yapmamız lazım, onların ne yapması lazım istişare etmeliyiz. Tarım ve hayvanlıkta ki kırsal kalkınma merkezi idarenin asli görevi, belediyelerde ise Büyükşehir kanununa bir madde ilave ettik, dedik ki bunlar da yapabilir, isterse bunları destekleyebilir dedik. Bazen bakıyorsunuz hiç koordinasyon yok, o da fidan dağıtıyor, bu da fidan dağıtıyor. Birbirine benziyor ve hiçbir koordinasyon yok. İşte biz hem ilçe hem de Büyükşehir arasında bir koordinasyon düşündüğümüz gibi ildeki bütün dinamikleri  bir araya getirerek koordinasyon içerisinde bu işleri yapmayı düşünüyoruz. Yönetim anlayışımız bu olacak” ifadelerini kullandı.

“KÜLTÜREL DEĞERLERİMİZİ DAHA İYİ TANITMALIYIZ”

Şehri rekabete hazırlayacak ve yerel kalkınma odaklı bir belediye anlayışıyla çalışacaklarını anlatan Güngör, “Bu nasıl olacak? Şehrin tanıtımıyla ilgili bir tek argüman yok. Birçok alternatif ve argüman var. Biz bunların hepsini yeri ve zamanı gelince kullanacağız. Örneğin en önemli hususlardan birisi UNESCO. UNESCO dünyada yerleşim yerlerinin özelliklerini tescil ediyor. Dünyadaki bir turist hangi turizm alanında bir yer görmek istiyorsa o listeye bakıyor ve sonra gideceği yere karar veriyor. Mesela Gaziantep gastronomide tescil edilmiş ve farklı bir damak tadı istiyorsan Gaziantep’e gittiğinde bunu görebilirsin. İşte biz başta UNESCO olmak üzere başka uluslararası ağları kullanarak şehrin bu özelliklerini tescil ettirdiğimizde bu rekabeti arttırma ayaklarından birini gerçekleştirmiş olacağız. Biz şehrin tescili konusunda yoğun bir çaba harcayacağız. Tabii ki bunlar tek başına değil. Tescil ettirdiğiniz yerin ilgisi de çok önemli. Cumhurbaşkanımız gastronomi de Gaziantep olunca Kahramanmaraş’ta edebiyat olsun diyor. Edebiyat bizim özelliklerimizden birisi. Ama edebiyatında yerel boyutu var, ulusal boyutu var ve evrensel boyutu var. Yani yerel düzeydeki edebiyat ulusal düzeydeki edebiyatı çekmeyebilir. İşte bunun yanında başka alanlarda neler olabilir? Dedik ki dondurma. Kahramanmaraş deyince akla dondurma geliyor. Bu dondurma alanında uluslararası boyutlu ve Kahramanmaraş’ı tanıtan ve bu sektörü geliştiren neler yapılabilir? Tabii ki paydaşların ve yerel yönetimlerin işbirliğiyle.  Dünyada uluslararası neden önemli dondurma festivallerinin birisi burada olmasın” dedi.

“ALTERNATİFLERİ ÇOĞALTIRSAK İNSANLAR BURAYA GELİR”

Ulaşımın kentleri rekabete hazırlayan evrensel ilkelerden biri olduğunu belirten Güngör, sözlerini şu şekilde tamamladı, “Şehrimizi rekabete hazırlamak için evrensel olan ilkelerden biri ulaşımdır. Ulaşım nedir? İşte raylı sistem, havayolu. Buraya insanlar gelmek için bu yöntemlerin uygun olması gerekiyor. Bir diğeri ise konaklamadır. Bu alternatifleri çoğalttığınız zaman burada şehrin potansiyelini arttırmış oluyorsunuz. Bazen diyoruz ki şunu da yapalım, bunu da yapalım. Benim yönetim anlayışım yaptıkça devam etmektir. Her şeye daldığınızda hiçbir şey yapamayabiliyorsunuz. Somut, sürdürülebilir bir mantalite içerisinde bunları yapma içerisinde olacağız. Tabii bugün bir nezaket ziyareti yapmak istedik. Sizlerle birçok zaman bir araya geleceğiz.”

“HAYRETTİN BEYEFENDİYE TEŞEKKÜR EDİYORUZ”

Kahramanmaraş Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti (KMBGC) Başkanı Arslan Deveboynu ise, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, yönetim kurulu üyelerine adına kısa bir teşekkür konuşması yaptı. Başkan Deveboynu, “AK Parti Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hayrettin Güngör, İl Başkanımız Ömer Oruç Bilal Debgici ve değerli Ak Parti heyetini cemiyetimizde ağırlamaktan büyük mutluluk duyduk. Ziyaretiniz bizleri gerçekten çok sevindirdi. Hayrettin Güngör beyefendiyi aday tanıtım toplantısından bu yana yakından takip ediyoruz ve özellikle istişareye önem verdiğini her fırsatta diye getirmesi bizlere büyük mutluluk veriyor. Bir şehirde istişare varsa, siyasetçiler arasında birlik ve beraberlik varsa o şehrin önünde kimse duramaz. Bizleri ziyaretinde de Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu takdirde nasıl bir yönetim anlayışıyla çalışacağını anlattı, keyifle dinledik. Çok yoğun bir ziyaret temposu içinde çalışmalarını yürütüyor Hayrettin bey. Kendisine çıktığı bu yolda başarılar diliyoruz, Kahramanmaraş Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti olarak şehrimiz Kahramanmaraş için taş üstüne taş koyacak herkesin arkasındayız. Bir kez daha bizleri unutmadıkları ve ziyaret ettikleri için AK Parti Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hayrettin Güngör, İl Başkanımız Ömer Oruç Bilal Debgici ve AK Parti heyetine teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Ziyaret toplu hatıra fotoğrafının çekilmesinin ardından sona erdi.

(Haber: Ahmet Güneçıkan-Emre Akkış)

Editör: Mahmut Beyaz