AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal ve AK Parti Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hayrettin Güngör, Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi’nde düzenlenen aday tanıtım toplantısının ardından kentte görev yapan basın mensuplarıyla bir araya geldi. Mado Evi’nde düzenlenen toplantıya, Ünal ve Güngör’ün yanı sıra, TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı Celalettin Güvenç, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri Habibe Öçal, Ahmet Özdemir, Mehmet Cihat Sezal ve İmran Kılıç, AK Parti Kahramanmaraş İl Başkanı Ömer Oruç Bilal Debgici ile ilçe belediye başkanları katıldı. Ünal ve Güngör burada basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

HAYRETTİN GÜNGÖR’LE MASTER PLANI GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ”

Sözlerine medyanın AK Parti için önemli olduğunu belirterek başlayan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, yeni dönemde şehirleri bütün yönleriyle planladıklarına dikkat çekti. Hayrettin Güngör’ün belediyecilik noktasında uzman olduğunu dile getiren Ünal, “AK Parti Tanıtım ve Medya Başkanı olarak ben özellikle medya mensuplarının önemini ve AK Parti için de medyanın kıymetini bir kere daha sizlere ifade etmek isterim. Bugün ilk gün, sizlerle bir araya gelmek istedik. AK Parti’nin yeni dönem belediyeciliğini konuşurken biz artık yaşanabilir şehirleri konuşmuyoruz çünkü şehirlerimiz artık yaşanabilir hale geldi. Yani 90’lı yıllarda, 2000’li yılların başında maalesef şehirlerimiz yaşanabilir değildi. Şehirlerimizin suyu akmıyordu, çöpleri toplanmıyordu, yolu ve alt yapısı yoktu, kapkaç, gasp ve çeteler vardı. Bu geçen zamanda şehirlerimizin hem alt yapı sorunlarını çözdük, hem de güvenli şehirler haline getirdik. Şimdi ise yeni dönemde biz şehirlerimizi düşünürken, şehirlerimizi kat kat düşünüyoruz. Yani en alt katta çevre, yani şehrin üzerine kurulduğu çevreyi önemsiyoruz. Dolayısıyla çevre dediğimizde katı atıktan, vahşi depolamadan, atık su arıtma tesislerinden, çevrenin kimyasal atıklardan korunmasından çevrenin sürdürülebilirliğinden bahsediyoruz. Yani öyle bir planlama yapılması gerekiyor ki, içinde yaşadığımız çevrenin sürdürülebilir olması gerekiyor. Şehrin tamamının planlandığı, şehrin tarihi dokusunun, eğitiminin, çevresinin, üniversitesinin, sanayisinin hasılı şehrin bütün varoluşuyla planlandığı bir master planına ihtiyaç var. Bu da Hayrettin Güngör’ün uzman olduğu bir konu. Aslında Fatih Mehmet Erkoç ile planlamıştık ama gerçekleştiremedik. Yani bir Kahramanmaraş sempozyumu yapalım ve bu sempozyumdan da bir master plan çıkaralım diye Fatih Mehmet Erkoç ile konuşmuştuk. İnşallah Hayrettin beyle bunu gerçekleştiririz” dedi.

GÖREV VE SORUMLULUĞUMU BİLİYORUM”

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan AK Parti Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hayrettin Güngör ise sorumluluğunun farkında olduğunu söyledi. Makama değil hizmete talip olduğunun altını çizen Güngör, “Ben hayatımda takdir edilerek makamlara geldim. Bu bana büyük bir sorumluluk yükledi. Bana Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığını Cumhurbaşkanımız teveccüh etti, gösterdi, aday olduk. İnşallah Rabbim 31 Mart’ta bu makama oturmayı nasip etsin. Ben bu takdirin karşısında bir hizmete talip oldum, bir makama talip olmadım. Bunun sorumluluğu içerisinde görevimi biliyorum, sorumluluğumu biliyorum. Bu bilinç ve gayret içerisinde çalışacağımı ifade etmek isterim” şeklinde konuştu.

KAHRAMANMARAŞ ÖNEMLİ BİR PAY ALMIŞ OLACAK”

Yerel yönetimler mali kaynakların yerinde kullanılmasının önemine dikkat çeken Güngör, sözlerine şu şekilde devam etti, “Belediyelerde ilk ve en önemli ölçü kaynakları yerinde kullanmak. İkincisi alternatif finansman kaynakları var, borçlanma bunlardan birisi ama borcu yönetebilmek çok önemli. Bazen borçlandığınız zaman o anda yaptığınız hizmetin maliyetini katlamalı olarak o şehrin vatandaşlarına yükleyebilirsiniz, bu ölçüyü iyi kurmak lazım. Bir diğeri de yurt içi ve yurt dışında hibe ve fon kaynakları var. Burada 100 bine yakın Suriyeli muhacirimiz var, gündemde olan bir Avrupa Birliği’nin 3 milyar Euro’luk bir hibesi var karşılıksız, fakat bu da proje odaklı olduğu için belediyelerin proje yapma kapasitesi düşük. Bir de bunun ne kadarlık kısmının belediyeler eliyle kullanılacağı net değil. Belediyeler Birliği olarak bu konuda ciddi bir mücadelemiz var. Buradan önemli bir kaynak Türkiye Belediyeler Birliği aracılığıyla belediyelerimize aktarılması söz konusu olursa, Kahramanmaraş önemli bir pay almış olacak.”

KAHRAMANMARAŞ’I DAHA ÖNEMLİ HALE GETİRMEYİ HEDEFLİYORUM”

Şehirlerin rekabet gücünü artırmanın önemine vurgu yapan Güngör, rekabet gücü anlamında Kahramanmaraş’ı daha önemli hale getirmeyi hedeflediğini söyledi. Güngör, “Bir şehir rekabet edebilir. Biz şuan şehrimizin önceliklerini kendimize göre biliyoruz, uzun süre dışarıda yaşadık ama Kahramanmaraş’tan kopmadık. İnşallah seçimi aldıktan sonra oturduğumda bu şehrin kapasitesini, ihtiyaçlarını istişare mekanizmasıyla birlikte hedefler koyarak hangi zaman neyi yapabiliriz bunları kamuoyuyla paylaşacağız. Nasıl bir şehir görmek istiyorum? Şehirlerin rekabet gücünün artırılmasını önemsiyorum. Burada da sürekliliği sağlayacak ve bu adımları yerine getirecek projeler ve hedefler koymamız lazım. Hayali olmayacağız. Sakın sözlerimden geçmişte bir şey yapılmadı gibi şeyler çıkarmayın. Bugün Kahramanmaraş’ta alt yapı vesaire bütün bunlar rekabet çalışmalarıdır ve Fatih başkanın bu konuda ciddi gayretleri vardır. Bizim amacımız bunu biraz daha ileriye götürmek. Gelecekte mevcut Türkiye’deki gelişmiş olarak düşündüğünüz şehirlerin veya rekabet gücü daha fazla olan şehirler arasında Kahramanmaraş’ı daha önemli hale getirmeyi hedefliyorum” dedi.

Toplantı soru-cevap şeklinde devam etti.

(Haber: Emre Akkış-Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz