MHP Kahramanmaraş Milletvekili Prof. Dr. Sefer Aycan, TBMM’de Kovid-19 sürecine ilişkin basın toplantısı düzenledi. Aycan, toplantıda şu ifadelere yer verdi:

“Dünya genelinde vaka sayısı 35 milyonu, ölüm sayısı bir milyonu aşmıştır. Ölüm sıklığının nüfusa göre en fazla olduğu ülkeler ABD, Brezilya, Meksika ve İngiltere’dir.  Türkiye’de ise hasta sayısı 326’i bin, ölüm sayısı 8.500’ü aşmıştır. Yani Türkiye’de ve dünya genelinde pandemi devam ediyor. COVİD19 Virüsü ile ilgili hala çok bilinmeyen vardır. Beklentilerin aksine seyretmektedir. Çok bulaşıcıdır; hastalıktan sonra yeteri kadar antikor oluşmamakta, oluşan antikorunda düzeyi ise 4 ayda düşmektedir. Boğazdan akciğere inen virüs akciğerde ciddi hasar oluşturmaktadır. Bu aşamada yeni hasta oluşumunu önlemek en önemli konudur. Şu an için kişisel korunmada temizlik, sosyal mesafe ve maskeden başka bir önlem yoktur. Diğer bir koruyucu aşıdır.

AŞI ÇALIŞMALARI        

Aşı çalışmaları Ülkemizde ve birçok ülkede devam etmektedir. Ülkemizdeki aşı çalışmalarında hayvan deneylerinin bittiği, klinik çalışma aşamasına geçildiğini açıklanmıştır. Dünya genelinde Faz 3 aşamasına gelmiş aşı çalışmalar vardır. Klinik çalışmalar 4 Fazda yürütülmektedir. Bir aşı en az Faz 3 çalışmasını tamamladığında ruhsat alabilmektedir. Çin’de üretilen bir aşının Faz 3 aşamasında Türkiye’de de uygulandığı açıklanmıştır. Aşının şimdilik 2 doz şeklinde uygulandığını biliyoruz. 6-7 ay sürmesi beklenen bu çalışma sorasında sonuçları merakla bekliyoruz. Bu da aşı çalışmalarının sonuçlanmasının en erken Mart 2021’de biteceğini göstermektedir. Bittikten sonra seri üretime geçmesinin ve insanlara uygulanmasının da aylar süreceği ortadır. Elbette geliştirilen aşının koruyuculuğu, koruyuculuk süresi ve kaç doz uygulanacağı önemlidir. Etkin bir aşı uygulamaya girene kadar kişisel korunma önlemlerine herkesin ciddi bir şekilde devam etmesi bir zorunluluktur. Bu birbirimize karşı sorumluluğumuzdur.Bu arada hasta olanların tedavisini yapar iken, hasta olanları mutlaka diğer insanlardan izole etmemiz gerekir. Hastayı hastanede yatar iken veya evindeyken herkesten, özelliklede ailesinden uzak tutarak, kimseye temas etmemesi sağlanmalıdır. Hasta kişi kaynak durumundadır. Bir  hasta virüsü herkese bulaştırabilir.Hastayla temas eden şüpheli durumdaki kişiler durumları netleşene kadar gözlem altına alınmalıdır. Evinde gözlem altına alınamayanların yurtlarda gözlem altına alınması 14 gün süresince uygulanmalıdır.Vaka veya taşıyıcı durumlardaki kişiler kaynak durumundadır. Bunları mutlaka izole etmeliyiz. Kaynak durumundaki kişilerden diğer insanlara virüsün bulaşmasını önlemek en doğru yöntemdir.Virüs bulaşanların yüzde 7’sinde hastalığın ağır seyretmesini hafife almamak gerekir. Hastalığın nasıl seyredeceği belli olmamaktadır. Ölüm olasılığı veya akciğerde oluşturduğu zarar ciddidir. Ayrıca Sayın Sağlık Bakanının açıkladığı gibi hastalık geçirenlerde antikor seviyesinin 4 ay sonra düşmesi de önemlidir. Bu da hastalığı geçirenlerin tekrar hasta olacağını göstermektedir. Bu neden mutlaka yeni bulaşları, hastayı önlemek çok önemlidir. Bu konuda temizlik, maske ve sosyal mesafeden başka elimizde araç yoktur.
‘BU TEDBİRLERE HEPİMİZ CİDDİYETLE UYMALIYIZ’

Sağlık personeline yardımcı olmalıyız. Onların yüklerini azaltmalıyız. Diğer kuruluşların da sağlık teşkilatına yardımcı olması çok önemlidir. Özellikle hastaların, temaslıların taşıması başka araçlarla yapılmalıdır. 112 ambulansı beklenmemelidir. Sağlık personelini motive etmeli ve desteklemeliyiz. Vakaların yüzde 10’u sağlık personelidir. Bu sağlık kuruluşlarında işleyişi etkilemektedir. Yeni sağlık personeli alımının yapılması yerinde olacaktır.”

HABER MERKEZİ

Editör: Mahmut Beyaz