2020…Pandemi yılı… Tarihte de hiç şüphesiz, Covid-19 salgını ile anılacaktır.

Dünya genelinde hayatları ve geçim kaynaklarını derinden etkileyen bir yıl olarak unutulmayacaktır.

İki milyona yakın kişi, pandemi yüzünden hayatını kaybetti. Ekonomik kriz nedeniyle insanlar işinden oldu.

Corona virüsü bir tarafta milyarlarca insanları fakirleştirirken, parmakla sayılacak zenginlerin de parasına para kattı.

Bunlara pandemi zengini demek daha doğru olur.

Dünyaca ünlü ekonomi dergisi Forbes, Covid-19 salgınında servetlerine servet katan zenginleri açıklamış:

İlk sırada Tesla ve Space X’in kurucu CEO’su Elon Musk var.

Elon Musk’ın mart ayında 25 milyar dolar olan serveti, salgının elektrikli araçlara geçişi hızlandıracağının da öngörülmesinin etkisiyle 153 milyar dolara yükselmiş.

Amazon'un patronu Jeff Bezos Bezos’un toplam serveti mart ayından bu yana yüzde 66 artarak 186 milyar dolara yükseldi. Amazon hisseleri de mart ayından bu yana yüzde 90 değer kazandı.

Microsoft’un kurucu ortağı Bill Gates’in tahmini 120 milyar dolarlık bir serveti var. Gates’in serveti mart ayından bu yana yaklaşık 20 milyar dolar arttı.

Corona virüsü salgını başladığı günden bu yana dünyanın en zenginleri listesinde yer alan 10 kişinin toplam serveti yaklaşık 450 milyar dolar…

Diğer kazananlarda aşı yatırımcıları ABD’li ilaç şirketi Pfizer ile Alman BioNTech ve ABD’li Moderna’nın Covid-19 aşılarından 2021 yılında 32 milyar dolar kazanmaları bekleniyor.

Dünyanın en zenginleri listesinde 11. sıraya yerleşen, Çinli aşı yatırımcısı Zhong Shanshan'ın servetindeki akıl almaz yükselişte çok konuşuluyor.

Shanshan'ın serveti 2020'de yüzde 1000'in üzerinde artarak 6,8 milyar dolardan 78,2 milyar dolara yükselmiş.

Çin'in ve Asya'nın da en zengin insanı unvanına sahip olmuş.

Shanshan’ın ilaç şirketinin geliştirdiği ve burun spreyi şeklindeki Covid-19 aşısı, şu an klinik test aşamasında bulunuyor.

Ayrıca çeşitli aşılar ve hepatit hastalığı için test kitleri üretiyor.

COVİD-19 salgını tüm dünyada dengeleri değiştirdi. Kazananlar sadece bu mega isimler değil…

Bazı sektörler resmen uçuşa geçti: Hazır gıda, nakliyat, kişisel temizlik ürünleri, ve online satış yapanlar büyük cirolara ulaştılar.

Ve kaybedenler: Turizm, uçak şirketleri, giyim firmaları, eğlence sektörü, restoran-cafe işletmeleri, petrol şirketleri…

Bir tarafta felaketi fırsata çevirenler, diğer tarafta pandemi salgını ile hayatı kararanlar… Yaşamın acı cilvesi demekten başka bir söz söylenir mi?