Öykü yazmanın ne zor bir iş olduğu ehline malum.

Şiir hak vergisi diye bilinir.Şiir damarı kendi mecrasında akıp giderken edebiyatımız da düz yazı bir gün kendi dünyasını da kuracaktır.Nesir diye adlandırılan bu tür farklı örnekleriyle gündemimize girecektir.

Öykü nasıl yazılır?

Edebi türlerin içinde öykünün ne olup olmadığı tartışıla dursun öykü kitapları yayınlanmaya devam ediyor.Öykü yıllıkları öykü de ne durumda olduğumuzu gösteriyor.

Nuhan Nebi Çam günümüz öykü yazarlarından biri şimdiye kadar üç kitabı yayınlandı.İstanbul da yaşayan yazar üretmeye devam ediyor.Maraşlı olan yazar kendi kozasında yeni yazılarıyla önümüzdeki günlerde kendinden söz ettireceğe benziyor.Yangın Sonrası Ölmek,Kaçış adlı kitapları Ötüken yayınlarından çıkan yazarın yeni kitabı Yolcu ve Eşkıya adını taşıyor.

Nuhan bu kitabında anlatım türleri arasında dolanıp duruyor kitapta tümevarım,tümdengelim,öznel ve nesnel anlatımların değişik örneklerini görebiliyoruz.Örnekler vererek karşılaştırmalar yapan yazar betimleme tekniğini de kullanıyor.İçten bir anlatımın olduğu yazılar da etkileyicilik dikkatimi çekiyor.

Kendi hayatından kesitlerle yazılarını kaleme alan yazar sermayesini iyi kullanmalı çünkü dün denilen bu hazine her an insanı farklı alanlara götürür.Hatıralarla yapılan yazı çalışmalarının bir sınırı olur Nuhan Bey sonraki yıllarda kurmaca ile hayat arasında yer alan bu nüansın getirilerini daha iyi bir şekilde görür diye düşünüyorum.

Nuhan yazılarında Maraş ve İstanbul arasında bizleri dolaştırıyor.Coğrafi mekanlar arasında dolaşırken insani bazı kırılmaları yer yer yaşıyor yazarın iç dünyasının sırlarını görebiliyoruz.Türkiye de yaşanan hayat insanı bazen kendi kendine yabancılaştırır olmaz denilen nice olgular insanı canından bezdirir.Nuhan yazılarında bize kendisini açıyor yaşadığı dünyanın içine bizleri davet edip kendi psikolojisinin çercevesi içinde bizleri yaşatıyor.Yazılar da yer yer kırılmalar var bunu olağan görüyorum çünkü yaşamak zor bir iş.İstanbul da hayata tutunmak daha başka zorlukları da getiriyor.İnsan olarak yaşarken bir de buna yazar kimliğini katmak hayli müşkilleri de peşi sıra getirir.Yazar yazılarının neresinde olacak bunu yaparken acaba kendi sırlarını bizimle nasıl paylaşacak gibi soruları sormadan geçemiyorum.Kendi dünyasını şimdi böyle paylaşan yazar acaba sonraki yıllar da bunun getireceği zorlukların üstesinden gelebilecek mi?

Menzil den Nemruta adlı öykü de yazar yolculuğunu anlatırken yer yer öznel yaklaşımlar da bulunuyor öykü de isimleri geçen kişiler gerçek hayatta yazarın arkadaşları onların iç dünyalarını bizimle paylaşıyor değerlendirmelerde bulunuyor.Yazılan yazılar gündeme gelen mevzular yaşadığımız günün fotoğrafı aslında yarınlara bunlardan ne kalacak?

Nuhan Nebi Çam kendi fikir dünyasına daldıkça bizlere daha değişik öyküler yazacak diye düşünüyorum.

Ötüken yayınları bu eserle bizlere yeni bir öykü kitabı kazandırmıştır onları da kutluyor işlerinde bereketler diliyorum.