Oruç, İslamiyet'te Ramazan ayı boyunca imsak vaktinden iftar vaktine kadar yeme, içme, cinsel ilişki gibi bazı eylemlerden kaçınmayı gerektiren farz bir ibadettir. Oruç, kişinin hem fiziksel hem de manevi arınmasına yardımcı olurken, bazı durumlar orucu bozabilir. Orucu bozan başlıca durumlar:

Bilerek Yeme ve İçme: Oruçlu olduğunu bilerek, unutmadan herhangi bir şey yiyip içmek orucu bozar.

Cinsel İlişki: Oruçlu iken cinsel ilişkiye girmek orucu bozar.

Kasten Kusmak: Kendini kasıtlı olarak kusturmak orucu bozar.

X Uu Mg9 F E

Adet (Hayız) ve Lohusalık (Nifas) Hali: Kadınların adet görme veya doğum sonrası lohusalık halleri sırasında oruçları bozulur ve bu günlerde oruç tutmaları gerekmez.

Akıl Sağlığını Kaybetmek: Oruçlu iken akıl sağlığını kaybeden bir kişinin orucu bozulur.

Ağız Dolusu Kusmak: İstem dışı ağız dolusu kusmak orucu bozar.

Yanlışlıkla Yeme ve İçme: Eğer bir kişi oruçlu olduğunu unutarak yeme veya içme eyleminde bulunursa, bu durum orucunu bozmaz. Ancak hatırlar hatırlamaz bu eyleme son vermesi gerekir.

AŞI OLMAK VEYA İĞNE YAPTIRMAK ORUCU BOZAR MI?

Oruç; yemek, içmek, cinsel ilişki ve bunların kapsamına giren şeylerle bozulur. Bu sebeple, besin değeri taşımayan aşılar orucu bozmaz. Tedavisi devam eden hastalar, sağlıklarına kavuşup tedavileri sona erinceye kadar oruçlarını erteleyebilirler.

Grip Asisi Rehberi Ne Zaman Yapilir Zararlari 18993 B

DIŞ FIRÇALAMAK ORUCU BOZAR MI?

Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz. Bununla birlikte, diş macununun, misvak parçalarının veya suyun boğaza kaçması halinde oruç bozulur. Orucun bozulma ihtimali dikkate alınarak, dişlerin imsakten önce ve iftardan sonra fırçalanması uygun olur.

KULAK, GÖZ VE BURUN DAMLASI ORUCU BOZAR MI?

Kulak ile boğaz arasında bir kanal bulunmaktadır. Ancak kulak zarı bu kanalı tıkadığından, ilaç boğaza ulaşmaz. Bu nedenle kulağa damlatılan ilaç orucu bozmaz.

AĞIZ SPREYİ KULLANMAK ORUCA ZARAR VERİR Mİ?

Ağız kokusunu önlemek veya diş ağrısını gidermek maksadı ile ağza sıkılan sprey ve benzeri maddeler yutulur da mideye ulaşırsa orucu bozar, yutulmazsa bozmaz.

Orucu bozan durumların çoğunda, orucun kazası gerekmektedir. Yani oruç bozulduğunda, bozulan günün daha sonra telafi edilmesi gerekir. Ayrıca, bazı durumlarda kefaret orucu tutmak da gerekebilir, özellikle bilerek orucu bozan ciddi eylemler sonucunda. Oruç, sadece fiziksel bir terbiye aracı değil, aynı zamanda manevi bir disiplin ve kendini geliştirme yoludur. Orucun bozulmasına neden olan durumlar, kişinin dikkat etmesi gereken ve kaçınması gereken eylemler olarak kabul edilir. Bu nedenle oruç tutan kişiler, bu durumların farkında olarak, oruç ibadetlerini doğru bir şekilde yerine getirmeye özen göstermelidir.

D2B146668568

Editör: Çağatay Gedik