İran ve Suudi Arabistan...İran'ın geçmişinde Pers İmparatorluğu,bir tarafta ise tarihinde hiç bir zaman ulus devlet olamayan Suudi Arabistan var.

Coğrafyamızda yaşanan son olaylara baktığımızda hedefte iki millet gözüküyor.Persler ve Türkler...Dünya tarihine yön veren iki devlet üzerinde çeşitli hesaplar yapılıyor.

Persler eski bir İran uygarlığıdır. Makedonyalı İskender’in orduları tarafından yakılıp yıkılan Persepolis, İmparatorluğun başkenti Persepolis, M.Ö. 515 yılında kuruldu. Bu dönemde, imparatorluğun toprakları Pakistan'dan Bulgaristan'a uzanan geniş bir alanı kaplıyordu. Dünya nüfusunun %55'i bu topraklarda yaşıyordu. 300 Spartalı filminde gösterildiği gibi cani, barbar, insan dışı yaratıklar değillerdi. Tam tersi; kadınların vatandaş sayılmadığı Yunan şehir devletlerinden çok daha insancıldılar Yaşam standartlarının oldukça yüksek olduğu imparatorluğun varisi günümüzde İran...

İran şu an Orta doğu’da güçlü bir devlet.Suriye,Irak,Yemen,Katar’da söz sahibi... Orta doğu ülkelerinde artan istikrarsızlık ve kaos ortamı, İran'a hakimiyetini genişletme ve kendisine bağlı bir kuşak yaratma imkanı doğurdu.

Ortadoğu’da Bağdat’tan Basra’ya kadar gelişen olaylar İran yönetiminin lehine...Bu gelişmeler en çok Suudileri rahatsız etmekte...

İran ve Suudi Arabistan, Ortadoğu’da bölgesel hakimiyet mücadelesi vermesine rağmen, mevcut şartlarda İran’ın önde olduğunu söyleyebiliriz.Irak, Suriye ve Akdeniz’de varlığını güçlendiren İran, Amerika’nın ve Suudi Arabistan’ı etkisizleştiren ve işlevsizleştiren politikalar uygulamaktadır.

İran’la Suudi Arabistan arasındaki güç mücadelesi tüm Orta Doğu’da hissediliyor. Bu gözle görünmeyen çatışma şimdilik vekaleten bir çatışma şeklinde yürüyor ama buna ‘İran-Suudi Arabistan Soğuk Savaşı’ diyenler de var.

Yazımın devamı yarın...