Düşünce zenginliğinin vardığı noktaların görülmesi açısından kitap dünyasının iyi takip edilmesi şart. Varlık, bilgi, değer konularının çok değişik biçimlerde ele alınması söyleyecek yeni sözü olanları diri tutup eserler vermeye sevk ediyor. Dünyanın değişik bölgelerinde yaşayan insanların İslam diniyle ilgili eserleri, içinde bulunduğumuz zamanın tahlil edilmesi açısından bizlere ışık tutmaktadır.

Sayın Mahmut Kanık tarafından Türkçeye kazandırılan FRITHJOF SCHUON’un İSLAMIN METAFİZİK BOYUTLARI adlı eseri, muhteva bakımından bizlere yeni ufuklar açabilecek nitelikte. Yakından tanıdığımız Seyyid Hüseyin Nasr kitabın yazarını bize şöyle tanıtmaktadır: “Schuon insanı kuşatan hakikatin bütününü araştırarak ve kutsal bilimin ışığı altında beşeri varoluşun bütün ilişkilerini açığa çıkararak, bizzat ilahi lütfun gücüyle desteklenen kozmik akıl gibi gözükmektedir. Bütün eşyanın kalbine ve özüne, özellikle şekil ve muhtevanın dini âlemlerine inmek için entellektüel güçle donanmış gibi gözükmektedir. Schuon bunları, eşi görülmemiş bir tarzda açıklamıştır, sanki Kur’an’da “kuşların dilini bilen” insanın nimetlendiği şekilde, Allah’ın lütfuna mazhar olmuş birisi gibidir o” (sh. 16) İman, İslam, ihsan, tefekküre dair, bilgiye dair, nur, Kur’an’daki ilahi isimler öğretisine göre evrenin boyutları zaman, mekan çizgisi, Hz. Muhammed (s.a.) üzerine toplu bakışlar, beş ilahi mertebe, Allah aşkının aynı zamanda dünyevi varlıkların aşkıyla çakışması, kul ve tevhid, düşünce ve uygarlık kitabın alt bölüm başlıkları.

İSLAMIN METAFİZİK BOYUTLARI adlı kitab dil ve anlatım teknikleri bakımından ilahiyat sahasında farklı okumaları özleyenler için iyi bir kitap olacaktır. Bu kitapla iyi bir dinler tarihi bilgisi tekrar hatırlanacak, psikolojik tahliller yanısıra başka büyük yazarlara yapılan atıflarla değişik kitapları inceleme imkanı da kendiliğinden doğacaktır. Mesela modern bilimin niçin hakikate ulaşamayacağı şu şekilde kitapta anlatılır: “Gerçek açısından bakıldığında, modern bilimin hakikatin bu mertebelerini bilmediği sonucu görülür; ister büyü söz konusu olsun, ister maneviyat söz konusu olsun, ya da herhangi bir inanç ya da halkın herhangi bir uygulaması söz konusu olsun, sadece onlar tarafından açıklanan şeyler karşısında sonuç itibariyle hakikat onlara göre bir hiçtir ve etkisiz bir şeydir” (sh. 162)

Kitabın okunması esnasında elimizin altında din ve inanç sözlüğü bulunursa bu kitabın zihin dünyamızda yeni hakikatlere kapı araladığı görülebilecektir. Hayırlı okumalar.