Okullar nasıl ve ne zaman açılacak? Bu sorunun cevabını arayanlar sadece bizler değiliz; tüm dünyada merak konusu...

Eğitim dünyasında bu belirsizlikler yaşanırken, ülkemizde 1 milyon öğretmen aylar sonra yuvalarına kavuştu.24- 28 Ağustos arası okullarında yapılan seminer çalışmalarına katıldılar. Sadece kronik rahatsızlığı ve 60 yaş üstü eğitimciler idari izinli sayıldı.

31 Ağustos- 21 Eylül arası ise 'uzaktan eğitim' yapılacak. Bunun adı da telafi eğitimi... Yani 2019-2020 eğitim-öğretim yılı, ikinci döneminin ders tekrarı yapılacak. Bir örnek verirsem; üçüncü sınıfa geçen bir öğrenci, ikinci sınıf derslerinin tekrarını görecek.

Ama bu karar velileri üzdü. Yüz yüze eğitimin başlamasını arzu ediyorlardı. Gönüllerde öğrencilerin, öğretmenleriyle buluşması vardı; olmadı, olamadı.

Öğretmenler cephesinde de aynı özlem ve hasret var. Neredeyse ayakları zorla okula giden eğitimcilerde bile, yüz yüze eğitimin başlaması için gün sayacağını görmek, hiç aklıma gelmezdi.

Hem veliler hem öğretmenler... Okul bahçesinde ve dersliklerde, neşeli çocuk seslerini işitmek için biraz daha bekleyecekler.

Okullarda ne zaman ders zili çalacak? Açıkçası, 21 Eylül'de okulların kademelendirme şeklinde veya temelden açılacağını düşünüyorum. Sonuçta Milli Eğitim Bakanlığı' da aynı yaklaşım içinde. Tabi ki son kararı Bilim Kurulu verecek ama dünyadaki ve ülkemizdeki gerçekler bu tarihi işaretliyor.

Pandemiye karşı tedbir ve önlemlerle, Eylül 21'inde ülkemizde yeni bir sayfa açılabilir.

'Hibrit Eğitim' yöntemi... Derslerin bir kısmı yüz yüze, bir kısmı uzaktan yapılan sistem.

Sınıflar tek kişi oturacak şeklinde dizayn ediliyor. Kalabalık sınıflar iki gruba ayrılıyor. Öğrenciler üç gün okulda, diğer günler uzaktan eğitim görüyor.

Fransa örneğini verebiliriz; okullar açıldı ve bu yöntem uygulanıyor. Ülke genelinde eğitim anaokulu, ilkokul ve ortaokullarda kademeli başladı.

Amerika'da bu yöntem uygulanacak.

İngiltere, İtalya, İspanya, Brezilya, İsrail, Almanya'da da benzer yöntemlerle okullar açılıyor.

Futbol maçlarının sosyal mesafeli tribünlerde, yüzde 40 kapasiteli oynanacağı bir dönemde, okulların belirlenen tarihte açılması sürpriz olmamalı.

Covid-19 gerçeğiyle de yaşamaya alışacağız.