Çocuğumuza kitap oku; ödevlerini yap, ders tekrarı yap gibi söylemler demek biz ebeveynler için ne kadar kolay... Bizler ise ellerimizde televizyon kumandası, cep telefonu veya internet başında bir çatı altında, ayrı odalarda, ayrı dünyalarda zaman öldürüyoruz…

Teknoloji ile hayatımıza giren üç teknolojik ürün; cep telefonu, bilgisayar ve televizyon günlük hayatta en çok ihtiyaç duyduğumuz ürünler oldu. Bağımlılık yaratan bu ürünler evlerimizde az, hayatımız da çok yer kaplayan araçlar oldu. Farkında olmadan evlerimizde aile içi iletişim ve etkileşim yok olmaktadır. Ailede sevgi, saygı ve güven bağının zayıflatılmasıyla, aile kültürümüz yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır…

Çocuklar söylediklerimizi değil yaptıklarımızı yapar. Televizyon, internet, cep telefonlarının uyuşturucu dünyalarından uzaklaşmak için çeşitli etkinlikler yapmak, sohbet, okuma, çocukla birebir oyuna zaman ayırmak önemlidir. Evde aile kuralları oluşturabiliriz.

Görevli olduğum okulda öğretmen arkadaşlarla ve okul idarecileriyle birlikte veli ziyaretlerinde ‘kitap okuma saati’ etkinliği yapıyoruz. Ev ziyaretlerine ellerimize kitap alarak gidiyoruz.30 dakikalık kitap okuma saatinde; öğrencimiz, ailesi ve bizler sessiz bir ortamda kitap okuyoruz. Bu uygulamadan ailelerde mutlu oluyor.

Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımıza zararlı teknolojik araçlardan uzak tutmamız gerekiyor. Tabi ki yerinde kullanıldığında televizyon internet ve cep telefonları günlük hayatımızda faydalı bir yere sahiptir. Önemli olan kontrollü ve bilinçli kullanmaktır.

Kitap okumak, insanlara düşünmeyi, yorumlamayı ve sorgulamayı sağlar. Evlerimizde çocuklarımızla birlikte düzenli olarak kitap okuyarak yuvamızda yeni bir sayfa açabiliriz. Hatta misafirlerimizi de bu etkinliğe katabiliriz. Çayla birlikte ev kitaplığımızdan kitap ikram ederek birlikte kitap okuyabiliriz. Böylelikle teknolojik aletlerin kullanımı yüzünden birbirinden farklı dünyalara dağılmış aile bireylerini kitap okuma etkinliği ile bir paydada birleştirebiliriz.