Ülke gündemimizdeki iki önemli başlığa dikkat çekmek istiyorum: Okuma-yazma seferberliği ve Öğrenmenin yaşı yoktur!..Eğitim, üretken ve kaliteli bir yaşamın ön koşuludur. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 26. maddesi, insanın eğitim hakkını hüküm altına almıştır.

2017 TÜİK verilerine göre 80 milyon 810 bin olan Türkiye nüfusunun 60 milyonu 14 yaş ve üzeri...

Maalesef 2 milyon 462 bin 613'ünün (yüzde 4,09) halen okuma yazma bilmiyor... Veriler, okuma yazma bilmeyen kadınların oranının yüzde 6,8, erkeklerin ise 1,28 olduğunu bildiriyor. Yani 2 milyonun üzerinde okuma-yazma bilmeyen kadın var.

Özellikle kırsal bölgelerde yaşayan kız çocukları ve kadınlar eğitim hakkını kullanamıyor... Gelecek nesillerin yetişmesinde kadınların rolü ortada iken bu gerçek insanın canını acıtıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan’dan yeni bir ‘Okuma -yazma seferberliği... 'Milli Eğitim Bakanlığı bu konuyla ilgili bir genelge yayınladı. 5-19 Şubat 2018 tarihleri arasında halk eğitimi merkezlerince il ve ilçelerdeki okuma yazma bilmeyenlerin tespiti için gerekli alan tarama çalışmaları yapılacak. Kurslar, 5 Mart'ta başlatılacak ve en geç 11 Mayıs'ta tamamlanacak. Böylelikle kalem tutacakları yaşlarda ailevi engeller ve imkansızlıklar nedeniyle okula gidemeyen kadınlara yeni bir umut ışığı doğdu. Özellikle kadınlar diyorum, çünkü okuma- yazma bilmeyen erkekler genellikle bu kurslara sıcak bakmıyor.

İkinci başlık : Öğrenmenin yaşı yoktur ...

Tema:Yaşlıların hayatını kolaylaştırmak ve onların hayata daha sıkı tutunmalarını sağlamak... Proje, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Akdeniz Üniversitesi iş birliği ile hazırlanmış. Akdeniz Üniversitesi bünyesinde “Öğrenmenin yaşı yoktur” sloganıyla hayata geçirilen Tazelenme Üniversitesi, 60 yaş üzeri öğrencileri bir araya getiriyor.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, projeyi şöyle anlatıyor: ‘Tazelenme Üniversitesi esasen bir hayat üniversitesi. Hayat hem bir bilim hem de sanattır. Hayatı gelişigüzel değil severek, öğrenerek, bilerek yaşamak gerekir. Hayatı sevmek her saati değerlendirerek, yaşamak gerekir. İşte siz bunun en güzel örneklerini veriyorsunuz.Tazelenme Üniversitesi bir yaşlılar projesi gibi gözükse de kesinlikle öyle değil. Bu çağda öğrenmenin yaşı yok .Bu çağ bilim çağıdır artık evlilik, annelik ve babalığın da okulu var. Yaşamanın her konusu bilgi ve sanat konusudur. Yemek yapmak, kazak örmek, tamirat yapmak da bir bilgi ve sanattır’.

Okuma- yazma seferberliği ve öğrenmenin yaşı yoktur projesi bir anlamda yetişkinlere yönelik bir eğitim hareketi... Yeter ki insan istesin; eğitimin yaşı olmaz.İnsanlar istedikten sonra hangi yaşta olursa olsun bilgiye ulaşabilir ve kendini geliştirebilir.