Yanlış hatırlamıyorsam Cumhurbaşkanımızın 16 yıllık iktidarları boyunca başarılı olamadıkları itirafında bulunduğu alanlardan birisi, belki de en dikkat çekici olanı "Eğitim" konusuydu.

İlk ve ortaöğretim de önce 4+4, sonra 5+3 sistemleri, ortaöğretim den liseye geçişteki Ortaöğretim Geçiş Sınavı, Seviye Belirleme Sınavı, Yani OGS, SBS, TEOG vb. artık isimlerini ve açılımlarını bile akılda tutmakta zorlanıyoruz. Bu kadar değişiklik, sistem ile bu kadar çok oynanması hem öğrenciye, hem veliye hem de eğitim öğretim görevlilerine ciddi zararlar vermekte, kafa karışıklığına sebep olmaktadır. Eğitim durağan bir yapıdır. Ekonomi gibi günlük, aylık hatta yıllık müdahaleleri bile sindirmesi, içselleştirmesi yıllar alır. Maalesef zararları da çok uzun zaman sonra veri hâlinde toplanır.

"Neden bizim dünyada ilk yüze giren üniversitemiz yok" gibi... "Neden ülkemizden bilim insanı çıkmıyor... " gibi.

Efendim, geçen hafta Erdem Beyazıt Anadolu Lisesine öğrencimizin veli toplantısına davet üzerine teşrif ettik. Bilindiği üzere, gecen yıl son anda alınan karar ile TEOG kaldırılmış, yerine apar topar bir sistem getirilmişti. Önce TEOG sınavının tamamen kaldırıldığı duyurulmuş, daha sonra ise "bazı" okulların nitelikli okul olarak seçilip, yalnızca bu okullara sınav ile öğrenci alınmasına karar verilmişti.

Veli toplantısının gündemi öğrencilerin genel başarı durumunu görüşmek olsa da öğrencilerin durumu tamamen ikinci plana atılmış, ana gündem, Kahramanmaraş’ın en iyi Anadolu Liselerinden, belki de en iyisi Erdem Beyazıt Anadolu Lisesinin "niteliksiz" okul olarak belirlenmesi idi. Bu nasıl olurdu. Pek çok öğrencinin okumak için can attığı, pek çok velinin çocuğuna hedef olarak gösterdiği, öğretmenin bu okulda görev yapmaktan gurur duyduğu okul, Erdem Beyazıt Anadolu Lisesi o nitelikli okullar arasında nasıl olmazdı?

Okul Müdürümüzün, iyi niyetli yaklaşımı, velileri sakinleştirme çabaları takdire şayandı. Şuan okumakta olan öğrencilerin bu durumdan etkilenmeyeceğinden dem vurdu. Kendisinin de inanmadığı bu yeni sistemi açıklamak, velileri ikna etmek onun içinde güç bir durumdu.

Efendim, yetkililerin bu durum için mutlaka bir açıklaması vardır. Bir hedef ve doğrusal bir çizelgeleri mevcuttur.Ama emin olun, ben dahil, bu açıklamaların ve çizelgelerin hiç bir hükmü yoktur.

Asıl çizelge, halkın, velilerin, öğrencilerin, öğretmenlerin açıklamalarıdır. Kıstas bu kombinasyonun memnuniyet ve mutluluğudur.

Yüzde 5’lik dilim, 477 taban puan ile öğrenci alan EBAL, konumu, öğrenci ve öğretmen profili, spor kompleksleri ile nitelikli bir okuldur. Öyle kalmalıdır.