Siyasette durgunluk sürüyor. Hani esnaf siftahsız kepenk kapatırsa, kirasını, sair ödemelerini yapmakta zorlanırsa, bir müşteri gelip de, ‘şu var mı?’ diye sormazsa, piyasada buna ‘işler kesat’ denilir. İşi kesat olan esnafta keyf ve moral aramayacaksın. Selam dahi versen adama küfretmiş gibi geleceğinden, damarına basmadan, mümkünse alttan alarak, ki zaten canı burnunda, zaten canı ile cüzdanı arasında sıkışmış kalmış, kavgalı, bir de ramazanlık başına vuruyorsa, o adamın yanına yaklaşmayın, mümkünse uzağında durun!

Şehirleri, haliyle insan yaşamını olumsuz etkileyen pandemi sebebiyle insanlar bırakın kendi işyerlerini, partiye bile uğrayamıyor. Tabi bu da partide görevli arkadaşların işine geliyor. Çünkü partiye gelenler “nasılsın başkanım, iyi misin, bir emrin var mı?” demeyeceğinden, sadece işi için, sadece aşı için kapıyı çaldığından, bu mesele sebebiyle onlarca, yüzlerce insan parti kapısını aşındırdığından, il veya ilçe başkanlarının da canına minnet. Oh ne rahat hayat, ne rahat başkanlık! Şu seçmen olmasa, gelip iş ve aş istemeseler, başkanlıklar tadından yenmeyecek valla…

Partilere gelen giden parmakla gösterilecek kadar az.

*

Az da, şu bayram bir çıksın aradan, sanıyorum rehavet de sona erecek, partilerdeki hareketlilik için düğmeye basılacak. Yoksa bu uzun süre böyle gitmeyecek.

Çarşıda pazarda insanlar soruyor, “AK Partide il başkanı kim olur, değişir mi, yoksa Ömer Oruç Bilal Debgici ile devam edilir mi?”

Sanki ben müneccimim, sanki ben parti genel merkezinin tepesindeki siyasetçiyim. Bir de demezler mi, “Sen gazetecisin, haberin mutlaka olur, bilgin vardır!”

Yok canım, daha neler! Vatandaşın bildiği bizden daha fazla. Biz bile siyasetle ilgili birçok bilgiyi ya partililerden, ya da vatandaştan duyarız, bilgi sahibi oluruz. Değişmesi, değiştirileceğine dair beklenti var ama her şeyi merkez bilir. Bizim bildiğimizden bir şeye çıkmaz, çıkmadı.

*

CHP il ve ilçe kongrelerini tamamlayalı çok oldu. O bakımdan kafaları rahat. Hem milletvekili sayın Ali Öztunç, hem de İl Başkanı sayın Esat Şengül, pandemi günlerinde bile partiden çıkmadılar, partililerle dertleştiler, vatandaşı dinlediler, siyasetlerini sürdürdüler.

Ancak millet ittifakının diğer organı olan İYİ Parti teşkilatında ne il başkan adayı, ne de ilçe başkan adayları belli… Ha, isimler var ama dolaşan, netlik bir durum yok. Muhtemelen mevcut il başkanı Av. Ahmet Çabukel ile devam edilir, Dulkadiroğlu ilçe başkanı değişir, Onikişubat başkanı da avukat arkadaşımız sevgili Doğan Kılıç zaten ‘adayım’ diyorsa, sabah ola hayrola misali, beklemek en iyisi.

*

MHP’ye gelince, daha önce de yazdım. Kamuoyunda “Mahir Ünal’ın adamı ve adayı” olarak lanse edilen Ertuğrul Doğan’a rastlayan çıkmadı şu günlere kadar. Partiye gelip gidiyor mu, onu da bilen yok. Yeniden aday gösterilir mi, o da meçhul. Ancak parti tabanı ile alakası olmadığı söylenen, hiçbir partilinin yarasına merhem olmadığı iddia edilen Ertuğrul Doğan için il başkanlığı çantada keklik değil diyenlerin sayısı oldukça fazla.

Çünkü kongre zamanını bekleyen, ülkücü camianın sevilen isimleri, parti tabanı değişiklikten yana. Ha varlığı, ha yokluğu belli olmayan birinin, teşkilatı toparlaması ve bu şehirde oy oranını artırması beklenemez iken, şimdi herkes bayram sonrası seçime odaklanacak. Kongrelere yani.

*

Bir iki güne kadar da, Yeniden Refah Partisi ve Saadet Partisi ile Büyük Birlik Partisindeki siyasi gelişmeleri ve kulis bilgilerini sizlere aktarmayı düşünüyorum.