2019’un Aralık ayında Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve diğer ülkelere yayılmaya başlayan yeni tip koronavirüs (Covid-19) şu anda tüm dünyada etkisini gösteriyor. Çağın en büyük olayı haline gelen virüs, birçok sektörün olumsuz yönde etkilenmesine sebep oldu. Yeni normal kurallarla hayata devam ettiğimiz şu günlerde Kahramanmaraş’ta vaka sayıları gün geçtikçe artıyor olması Kahramanmaraş halkını tedirgin hale getirdi. Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun’un yanı sıra Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir, İyi Parti Kahramanmaraş İl Başkanı Ahmet Çabukel ve AK Parti Gençlik Kolları Başkanı Feyzullah Eren Aşçı gibi şehrin tanınan isimlerinin koronavirüs test sonucunun pozitif çıkması vaka sayısındaki artışın ne durumda olduğunu gözler önüne serdiğini düşünüyorum. Ayrıca Sağlık Bakan Fahrettin Koca geçtiğimiz hafta Kahramanmaraş’taki vaka artışını işaret ederek, bu artışın Türkiye için bir risk taşıdığını söylemişti.

Peki, Kahramanmaraş’taki bu vaka artışın sebebi nedir?

Vaka sayısını artmasında ne gibi yanlışlar yaptık?

Bu sorunun cevapları kişiden kişiye değişebilir ancak benim kendi düşüncem biz Kahramanmaraş olarak koronavirüsü çok fazla önemsemedik. Çarşıya çıktığımızda polisin olmadığı alanlarda maskesiz bir şekilde olan, maskesini takmayan birçok insan görüyoruz. En basitinden bu örneği verebiliriz.

KAHRAMANMARAŞ VALİLİĞİ’DEN UYARI GELDİ!

Virüsün yayılmasındaki bir başka sebep ise ev ziyaretlerinde bulunmamız. Bununla ilgili geçtiğimiz günlerde Kahramanmaraş Valiliği’nden uyarı gelmişti. Yapılan uyarıda şu ifadeler yer aldı: “İlimizdeki vakaların önemli bir kısmının eş dost akraba ziyareti kaynaklı olduğu tespit edilmiştir. Salgın ortamında kesinlikle ev ziyaretlerinde bulunulmaması, kamu sağlığı ve vatandaşlarımızın sağlığı açısından önem arz etmektedir.  Saygıdeğer vatandaşlarımızdan maske, sosyal mesafe ve temizlik kurallarına gösterdikleri özenin yanında bu süreçte ev ziyaretlerinin kesinlikle yapılmaması salgının yayılmasının önlenmesi bakımından hayati öneme sahiptir. Vatandaşlarımızın bu hususlarda hassasiyet göstermelerini önemle rica ederiz.”

İşyerlerimizde maskesiz durmayalım. Bu kötü günleri inşallah geride bırakacağız. Hayırlı günler.