Gerçekten TRT Belgesel'de hayat var!.. Son izlediğim Vahşi Hayat belgeselinin konusu Arap kurtlarıydı...

Arap kurtları; Akdeniz çevresinde, Arabistan Yarımadasında ve Ortadoğu ülkelerinde yaşamaktadırlar. Ayrıca kurtların en küçük türleridir.

Gelelim kurtlara... Hayvanlar alemi içerisinde çekirdek aile yapısına sahip olan tek hayvan türüdür. Güçlü akrabalık bağlarıyla birbirlerine bağlıdırlar. Aralarında olağanüstü bir dayanışma vardır.

Burada da İsrail ile Ürdün sınırları arasında yaşayan bir kurt ailesi anlatılmaktadır.

Necef Çölü'nün sıcak-kurak ve zor koşullarına karşı hayatta kalma mücadelesi veren Arap kurtlarının besin kaynakları; hurma, üzüm ve hayvan leşleri...

Arap bedevileri hastalıklı ve ölmüş hayvanları hayvan mezarlığına bırakıyorlar.

Leşler de kurtlar, akbabalar ve çizgili sırtların besin kaynağı oluyor. Tabi ki Arap kurtlarının en büyük rakibi sırtlanlar...

Bir kurt bir sırtlanla karşılaştığında çaresiz kalıyor. Ama bir kurt sürüsü her zaman sırtlanların korkulu rüyası oluyor.

Çölde hurma, üzüm çiftlikleri... Çöl ikliminde bir mucize gerçekleşmiş. Mucizenin adı İsrail... 1948 yılından sonra tarım bu bölgede gelişmiş. İsrail, çorak çöl topraklarını verimli duruma getirmek için yaklaşık 500 km uzunluğunda beton boruyla tarıma elverişli suyu kuzeyden getirerek bu toprakları sulamaya başlamış.

Damlama su tekniğiyle,günümüzde çöl üzerinde tahıl tarımı ve meyvecilik yapılmakta.

Kurtların da en çok ziyaret ettikleri bahçelerde, üzüm ve hurma çiftlikleri... Çoğu zaman Ürdün sınırını geçerek, İsrail topraklarında besleniyorlar.

Kavurucu Necef Çölü... Arap kurtları...Ve çölde İsrail mucizesi... Harika bir belgesel...İzlemeyenlere tavsiye ederim.