Kahramanmaraş’ın gelmiş geçmiş yetiştirdiği ender insanlardan biri olan ve bilgi, donanım, tecrübesiyle kentin ansiklopedisi konumunda bulunan 67 yaşındaki Zekeriya Bitmiş, koca ömrüne sığdırdığı onca yılın detaylarını gazetemize anlattı.

Kahramanmaraş’ta 1950’li-60’lı yıllarda kentin önde gelen iş adamlarından olan Zekeriya Bitmiş, 67 yıllık yaşamında edindiği bilgisi, donanımı ve tecrübesini sadece Manşet Gazetesi’ne anlattı. O zamanlar Kıbrıs Meydanı’nda babasının bakırcılık ve çırçır fabrikası olan ve okulu bırakarak iş hayatına atılan Bitmiş, böylece Kahramanmaraş’tan dünyaya açılacak iş adamı kimliğine de ilk adımı atmış oldu. Aynı zamanda 30 yıl önce o zamanlar İstanbul merkezli faaliyet gösteren Star Gazetesi’nin bölge muhabirliğini de yapan Bitmiş, İş adamı kimliğiyle tanınmasının yanı sıra gazetecilik kimliği ile de ön plana çıkıyor. 67 yıllık ömrüne sığdırdığı onlarca başarıyı aktaran Bitmiş, ilk olarak İlkokul, Ortaokul ve gençlik yıllarını paylaştı.

İşte Zekeriya Bitmiş’in ağzından ilkokul, ortaokul ve gençlik yılları;

İLK VE ORTAOKUL YILLARI…
İlk ve Ortaokul yıllarında hayatının renkli geçtiğini daha sonra ise ailesinin kararı nedeniyle babasının bakırcılık ve çırçır fabrikasında işe başladığını ifade eden Bitmiş, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi:Kahramanmaraş’ın Dulkadiroğlu İlçesi’ndeki Kuyucak Mahallesi’nde dünyaya geldim. Çocukluk yıllarım mahallemizde bulunan Turan İlkokulu’nda geçti. Birinci sınıfı okuduktan sonra o günün şartları gereği Gaziantep’e taşındık ve eğitim hayatımın 2.3.4’üncü sınıflarını Şehitkâmil İlkokulu’nda okudum. Sanırım gurbet zormuş ki tekrar Kahramanmaraş’a döndük ve ayrıldığımız Turan İlkokulu’nda 5’nci sınıfa geçtim. Turan İlkokulu’ndan mezunum. Sonra başlayan ortaokul yıllarım çok renkli geçti. 3 yılda 2’nci sınıfa geçtim. Ben ve ailem bu düzen böyle gitmeyecek kararına vardılar ve ben ortaokul 2’nci sınıftan ayrılmış oldum.”

GENÇLİK YILLARI…
Okulu bıraktıktan sonra işini sevdiğini ve bundan sonraki yaşamının daha güzel geçtiğini belirten Bitmiş, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Ortaokuldan ayrıldıktan sonra kendi işimiz olan bakırcılık ve çırçır işletmeciliğinde faaliyetimizde çalışmaya başladım. Bana okumak yerine serbest meslekte çalışmak daha zevkli geldiğinin kanısına vardım. Çünkü o yılların bakırcılık mesleği bölgemizde birinci sırada ve çırçır fabrikaları da bölgede en büyük sanayi kuruluşlarıydı. Sanayi sektörü o zamanlar bugünkü gibi değildi. 1960-65 yılları arasında Türkiye genelinde sanayi sektöründe Kahramanmaraş’ın hatırı sayılı bir potansiyeli vardı. Bunları yani sanayi sektörünü şöyle bir hatırlatmak isterim; -Bakırcılık, 2-Çırçır işletmeciliği,3-Kırmızı Biber fabrikaları,4-Çeltik fabrikaları ve bunun gibi daha birçok meslek. Bu konulara ilerleyen yazılarımızda çok fazla uzun zaman ayıracağım ve Kahramanmaraş’ın 50 yıllık ticari sanayisini anlatacağım.”

Haber: Emre Akkış